Начало Психология Поведенческа психология Комуникация Съвет от психолога: как да разпознаете лъжеца

Съвет от психолога: как да разпознаете лъжеца

Съвет от психолога: как да разпознаете лъжеца - изображение

"Вероятно имейлът ти е отишъл по погрешка в папката ми "Спам"."

"Не, изглеждаш невероятно в тези панталони."

"Преведох наема още миналата седмица."

Благородните лъжи представляват необходим способ за избягване на неприятни ситуации, но големите лъжци ни костват много емоционална енергия и доверие. Как обаче да разберем, че ни мамят?

Практикуващият клиничен психолог д-р Елън Хендриксен ще ви помогне да подобрите своите умения за идентифицирането на лъжи. Всъщност хората са пословично лоши в разпознаването на неистините, като дори високите технологии не могат да увеличат шансовете ни. В проучване от 2009 г., публикувано в научното списание Journal of Forensic Sciences, се използва метод за анализиране на човешкия глас, който обаче дава резултати с ниво на успешност като това от налучкване. Също така, изследване от 2014 г. открива, че емоционално интелигентите индивиди много по-лесно се поддават на измама.

Тези не толкова окуражителни заключения не означават, че не можем да подобрим шансовете си. Все още не е установено едно-единствено универсално решение, но съществуват няколко метода за разпознаване на заблудите и неистините.

Признак №1: Прикрито удоволствие

Съществува широкоразпространеният мит, че така наречените микроизражения са доказателство за наличието на лъжа. Ако не сте чували този термин преди, микроизраженията са краткотрайни изражения, които разкриват нарочно прикрити емоции (разширяване на зениците, лек тик). Въпреки това потискането на емоциите не означава автоматично, че даденият човек се опитва да ви излъже. Често хората не показват напълно чувствата си, защото ситуацията не го позволява. Все пак много малко хора биха казали открито на шефа си, че ги ядосва, или биха се развикали на опашката в банката, защото някой ги е прередил.

Като имате предвид, че микроизраженията невинаги са надежден показател за наличието на лъжи, учените все пак са установили, че лъжците могат да бъдат разпознати по така нареченото "прикрито удоволствие" (въведено като термин за първи път от Пол Екман). То се изразява в приятното чувство, което произлиза от предусещането на лъжеца, че се е измъкнал успешно с измамата. Прикритото удоволствие може да се прояви като бегла усмивка или като нервно движение на ръцете.

Признак №2: Избягване на зрителен контакт

Друг метод за разпознаване на неистините е избягването на зрителния контакт. Повечето лъжци осъзнават, че заблуждаването е неетична постъпка, така че отбягването на зрителния контакт намаля моралната тежест от неправилното действие. Допълнително, лъжата изисква много когнитивни усилия и емоционална енергия, така че едновременното поддържане на зрителен контакт идва в повече на извършителя на неморалната постъпка.

Признак №3: Несъответствие между думите и движенията на тялото

Думите може да са лъжи, но тялото обикновено казва истината. Например: няколко силни думи като "Кълна се, че ти преведох сумата миналия вторник", комбинирани с повдигане на раменете, най-вероятно означават, че ще чакате парите си още няколко дена. Друг пример е предоставяне на твърдението "Разбира се, че ще сътруднича по време на разследването", казано с леко поклащане на главата. И в този случай очаквайте трудности при разпита на този човек.

Признак №4: Поддържане на много ясен хронологичен ред на историята

Независимо на кого се казва лъжата – на родител на тийнейджър или съдия – извършителите на заблудата често репетират самото презентиране на невярната си или подправена история. Те обикновено тренират да разказват измислената случка от началото до края. За да разберете дали думите, които чувате, са плод на въображението на събеседника ви, просто ги накарайте да ви представят историята отзад напред.

Пример за това е "Какво се случи точно преди колата да попадне в канавката?". След като зададете въпроса, се опитайте да забележите колко трудно е за разказвача да отговори на запитването ви.

Признак №5: Многословие

Използва ли прекалено много думи предполагаемият лъжец, когато десет биха свършили работа? Сравнете тези две изказвания: "С оглед на развилата се ситуацията мога да кажа с абсолютна сигурност, че никога не съм и никога не бих преместил храната ти за обяд от общия хладилник в офиса" и простичкото и ясно "Не съм взел обяда ти".

Признак №6: Разграничаване от ситуацията

Честният и искрен човек назовава участниците в случилото се с техните имена, докато един лъжец предпочита да използва безлични местоимения или неясни фрази. Пример за подобно разграничаване от ситуацията са изрази като "онази жена" вместо "г-жа Иванова". Също така, лъжците избягват да употребяват местоимението "аз". Така че вместо да кажат "Не съм вземал от касата", те биха предпочели "Никой тук не би прибирал пари от касата."

Признак №7: Усмивка като на продавач на автомобили втора ръка

Лъжците полагат много усилия, за да създадат впечатление за честни и искрени хора. Те се усмихват в правилния момент и формулират думите се по възможно най-убедителния начин. Огромното старание да изглеждат като надеждни хора понякога обаче се обръща срещу тях. Поради това поведението на лъжците често изглежда пресилено и изкуствено, което всъщност си е. Ако смятате, че някой се опитва да ви заблуди, най-вероятно сте прави. Накратко – непрестанната широка усмивка на лицето на събеседника обикновено е признак за прикриване на лъжа.

Редактор: Нора Маркова
Източник: quickanddirtytips.com
Снимки: pixabay.com; canva.com

Още по темата:

5.0, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлТестовеСнимкиНовиниИсторияСоциални грижиЗдравни съветиАнкетиРецептиСпортЛюбопитно