Начало Психология Поведенческа психология Поведенчески и емоционални проблеми 8 признака, че страдате от депресия, без дори да подозирате

8 признака, че страдате от депресия, без дори да подозирате

8 признака, че страдате от депресия, без дори да подозирате - изображение

Наричат депресията "бича на 21-ви век". Изследванията показват, че това е медицинско състояние, което трябва да се третира като всяко друго заболяване. Първата стъпка към разрешаването на проблема е идентифицирането на някои тревожни симптоми, които са важен знак, че трябва да потърсите професионална помощ.

Вижте кои са най-честите признаци на депресията:

Чувствате се уморени

Всеки ден се събуждате уморени и без никаква енергия, без да има причина за това (по-натоварен график, по-малко сън).

Чувствате се безполезни и нямате желание за живот

Един от най-честите признаци на депресията е чувството за безполезност, което може да предизвика и мисли за самоубийство. Понякога чувството, че не си потребен на никого е толкова обсебващо, че напълно заличава страха от смъртта.

Имате проблеми с концентрацията и/или паметта

Започвате да забравяте важните неща и не можете лесно да си спомните име или телефонен номер. Слушането на някого или четенето на книга се превръща в предизвикателство, тъй като не можете да се съсредоточите.

Имате проблеми със съня

Може да страдате от безсъние или да спите много повече отпреди, без да се чувствате отпочинали, нямате никаква енергия и имате нужда да прекарате целия ден в леглото.

Теглото ви се променя

Внезапно може да качите няколко килограма или да отслабнете. Може да имате огромен апетит и да се чувствате непрекъснато гладни, независимо колко ядете. Но може и да не чувствате глад изобщо.

Нищо не ви доставя удоволствие

Нищо не носи радост в живота ви, дори нещата, дейностите и хората, които обичате. Вие сте постоянно отегчени, уморени и нямате желание нито за любимото си хоби, нито да се срещнете с най-добрия си приятел.

Настроението ви е мрачно

Чувствате се постоянно тъжни, разтревожени или раздразнени и не можете да определите ясна причина за това.

Здравето ви се влошава

Внезапно започвате да изпитвате болки, най-често в ставите или гърба, може да имате и проблеми с храносмилането. Нито едно от тези неща не е лесно за обяснение – нямате предишни травми или заболявания, и болката не изчезва след обичайното медицинско лечение.

Не забравяйте, че за да приемете тези признаци за симптоми на депресия, те трябва да се проявяват непрекъснато. Ако състоянието ви не се променя, потърсете професионална помощ, колкото е възможно по-скоро.

Какво представлява лечението на депресията и може ли да бъде предотвратено?

Според конкретното състояние на пациента, лекарят може да препоръча психотерапия или медикаменти. Лечението може да включва и препоръки за допълнителна физическа активност, светлинна терапия, домашна терапия, електро-магнитна симулация и други видове лечение.

Има редица проучвания, които се опитват да осигурят методи за превенция на депресията. Според едно от тях някои форми на депресия, особено така наречената сезонна депресия, могат да се лекуват с приема на витамин D. Въпреки това, не започвайте да приемате лекарства без консултация с лекар.

Специалистите препоръчват на хората от рискови групи да се консултират редовно със специалисти. Помнете, че всяко заболяване е по-лесно за лекуване, когато бъде диагностицирано в ранен етап.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: brightside.me
Снимка: health.spectator.co

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛюбопитноСоциални грижиПсихологияЗдравни съветиЛайфстайлХранене при...ЛеченияСнимкиАлт. медицинаВидеоСпортТестовеАнкетиЗдравни проблемиИзследванияБотаника