Начало Психология Поведенческа психология Поведенчески и емоционални проблеми Алкохолът и депресията поддържат опасно взаимоотношение

Алкохолът и депресията поддържат опасно взаимоотношение

Алкохолът и депресията поддържат опасно взаимоотношение - изображение

Не може да се каже, че в България сме резервирани относно приема на алкохол. Дори не е нужна статистика, за да се определи, че средния българин приема спиртни напитки поне 3 пъти седмично. Над 350 000 хиляди сънародници страдат от алкохолизъм. Министерство на здравеопазването публикува данни, че допустимата консумация им е 40 мл за дамите и 60 мл за господата, но се оказва, че ние далеч надминаваме границите. Седмичното потребление, определено като рисково е над 350 мл за мъжете и над 210 за жените. Виждате ли несъответствие с навиците (и традициите) по нашите географски ширини? В действителност алкохолът е важен фактор в повече от 60 медицински състояния, едно от които депресията.

Алкохолът и депресията са като кокошката и яйцето

Много от хората твърдят, че пият, за да се почувстват по-добре в края на тежък работен ден.
Смятат, че приемът на алкохол ще ги направи по-щастливи, но е установено, че има пряка връзка между пиенето и лошите настроения. Изследванията показват, че често не се чувствате щастливи точно, защото пиете (дори това да не се отнася до големи количества).
Нерядко се оказва, че депресивните епизоди възникват при хора, които са си създали навик да приемат редовно спиртни наптики. Проследете и може би ще забележите, че сте раздразнени точно в дните, последващи консумацията на алкохол. Такива дни често не дават дори обичайното удоволствие от приятни неща.
"Но алкохолът ме прави щастлив!"
Временно може би. Но мозъкът ви не се влияе положително от алкохола и в дългосрочен план той доказано е депресант.

Как алкохолът влияе на мозъка

Всъщност той променя нивата на невротрансмитерите в мозъка ви. Невротрансмитерите са химическите посланици, които изпращат сигнали и контролират вашите мисли, чувства и поведенчески избори, така че бъркотията с тях не е шегичка. Например - алкохолът увеличава количеството на невротрансмитера, наречен GABA, който има ролята регулатор за енергичността ви. Объркването, случващо се с него има депресиращ ефект над нервната ви система. Други невротрансмитери, засегнати от пиенето са тези, регулиращи нивата на безпокойството, като се оказва, че може изневиделица да се появи усещане за тревога и дори страх, поради влиянието му.

Допаминови пикове и GABA

Ако алкохаолът е толкова депресиращ, защо тогава се чувствате добре, докато го приемате?
По време на пиене и кратко след това той увеличава количеството на допамина — химикал, свързан с мозъчните модели на награждаване. Така той внезапно ви кара да се усещате по-щастливи. Разбира се, за да поддържате това усещане, точно като всяка приятна дейност, която освобождава допамина (хубава разходка, добра компания или радостна новина), се налага да продължите дейстивето - подтикнати сте да пиете още.

Обикновените хора не са информирани, че колкото повече освобождаването на допамин ви подтиква към консумация на спиртни напитки, толкова по-силно страдат останалите части на мозъка. Допаминът се изчерпва със спирането на приема, а депресивните ефекти остават дълго след това.

Трябва ли да се притеснявам за ниското настроение след прием на алкохол

Пиенето и дните с ниско настроение, които го следват, са като лавина, повличаща със себе си стресови преживявания, като:
- Тревога за това, което сте направили и казали;
- Лошото представяне на работното място;
- Умора и безсъние;
- Въпроси свързани със самочувствието;
- Сексуални усложнения или промискуитет;
- Цикли на срам и съжаление;
- Трудности в отношенията.
Най-простото, което може да причини продължителния прием на алкохол е високи нива на стрес и модели на негативно мислене. В малки количества и двете са управляеми, но трябва да се признае, че са водещи симптоми на депресията.
Дори в момента нивата на стрес и изтощение, свързани с пиенето, да не изглеждат големи, ако животът внезапно ви тласне в разтърсващ развой на събитията, ще се окажете по-податливи на депресия, ако приемате спиртни напитки.

Промяна в живота


Как можете да разберете дали има промяна в емоционалния ви фон е под влияние на алкохола

Може да откриете дали съществува промяна по следния начин:
- Обърнете внимание на настроението си преди и след пиенето. Съществува ли модел?
- Забележете задействането и мотивите за консумирането на алкохол. Какво ви кара да пиете?
- Използвате ли алкохола, за да се скриете от гняв или тъга, с които можете да се справите по-ефективно чрез други способи?
- Също така обмислете начини за пиене, които да повлияят на вашето психическо здраве по-слабо.
- Трябва ли да пиете през седмицата?
- Бихте ли избрали напитки, които имат по-ниско съдържание на алкохол?
- Може ли да създадете седмица или период от месеца чист от алкохол?
- Ако не сте пилили цели месеци, по същия начин ли се държахте или бяхте различни?

Не само депресивните състояния водят до повишена вероятност от развиване на алкохолна зависимост, поради желанието на страдащия „да избяга“, чрез потъването в допаминовото опиянение. Алкохолизмът сам по себе си е огромна предпоставка за развиване на сериозни депресивни епизоди и отключването на други патологични състояния.

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: harleytherapy.co.uk
Снимки: blog.xuite.net; deserthopetreatment.com; depressionhealth.net;

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлНовиниЛюбопитноРецептиЛеченияИсторияХрани и ястияСнимкиЗдравни съветиХранене при...СпортВидеоОрганизацииАлт. медицинаЗдравни проблемиИзследванияЕ-тата в хранитеСоциални грижиБотаника