Начало Психология Поведенческа психология Поведенчески и емоционални проблеми Помага ли алкохолът за преодоляване на тревожността - част 1

Помага ли алкохолът за преодоляване на тревожността - част 1

Помага ли алкохолът за преодоляване на тревожността - част 1 - изображение

Умерената употреба на алкохол често се счита за приемлива в много ситуации. Питието вечер, за да се отпуснете, или няколкото питиета на купон, обикновено не са проблем и дори могат да се считат за социално обичайни. Ако обаче страдате от паническо или друго тревожно разстройство, употребата на алкохол може да се превърне в проблем.

Редица изследвания в областта откриват силна връзка между тревожните разстройства и злоупотребата с алкохол. Според Американската асоциация за тревожност и депресия около 20% от хората със социално тревожно разстройство развиват различни зависимости.

Алкохолът е "лекарство", което потиска централната нервна система (ЦНС). Първоначално, консумацията на алкохол има седативно действие и предизвиква чувство на еуфория и намалени задръжки, като привидно осигурява облекчение от тревожността. За съжаление, дългосрочните ефекти от употребата с алкохол не са толкова приятни. Хроничната злоупотреба може да доведе до пристрастяване и увреждане на много органи на тялото, включително мозъка, черния дроб и сърцето.

Теория за намаляване на напрежението чрез употребата на алкохол

Теорията за намаляване на напрежението предполага, че алкохолът се консумира за намаляване на напрежението. Хората с тревожни разстройства, включително паническо разстройство и агорафобия, често използват алкохола като основно средство за справяне със страха и безпокойството. Една от теориите защо се случва това е хипотезата за намаляване на напрежението. Просто казано, тя предполага, че алкохолът се използва като метод за самолечение за намаляване на стреса и безпокойството.

Други теории за употребата на алкохол

Някои изследователи предполагат, че може да има генетична връзка, която влияе на нивото на безпокойство и консумацията на алкохол. Според тези теории отговорен за симптомите на тревожност и консумацията на алкохол е мозъчен механизъм.

Други изследователи са на мнение, че самото очакване на облекчаващия ефект на алкохола е основната причина за използването му като „лекарство“, тоест съществува известна зависимост между нивото на тревожност и консумацията на алкохол. В този смисъл се предполага, че много високи нива на тревожност би трябвало да бъдат „излекувани“ и с по-голямо количество алкохол.

Злоупотребата с алкохол

Само по себе си пиенето на алкохол не е проблем. То се превръща в проблем, когато започне да създава реални проблеми в живота ви, но вие продължавате да пиете въпреки негативните последици.

Счита се, че злоупотреба с алкохол е, ако продължите да пиете въпреки:

  • лошото представяне в училище или на работа;
  • пренебрегването на отговорностите ви;
  • проблемите със закона;
  • пиенето по време на шофиране;
  • повишените нива на стрес и тревожност.

Ако пиенето ви е причинило проблеми в други области от живота - социални, правни или лични проблеми - и продължавате да пиете въпреки тези повтарящи се проблеми, тогава нивото на консумация на алкохол вече може да бъде наречено злоупотреба.

Тъй като алкохолизмът се счита за прогресиращо заболяване, ако на този етап вече не получавате помощ за проблема с алкохола, може да очаквате сериозни усложнения.

Специалистите предупреждават, че при хората с тревожни разстройства рискът от злоупотреба с алкохол или наркотични вещества е значително по-висок в сравнение с тези, които не страдат от тревожно разстройство. От друга страна, проучвания са установили, че проблемът с пиенето е много по-разпространен при някои определени тревожни разстройства:

Социално тревожно разстройство и агорафобия

Проблемът с алкохола обикновено започва след появата на симптоми, свързани със социалното тревожно разстройство и агорафобията. Например, човек със социална фобия може да се страхува да посети обществено събиране заради непознатите хора, с които трябва да общува. Само мисълта за присъствие на такова събиране е достатъчна, за да предизвика безпокойство. И за да го намали, той се самолекува с алкохол.

За съжаление този тип пиене води до последствия. Консумацията на алкохол се превръща в „патерица” и социалните ситуации, в които пиенето не е възможно, започват да се избягват. Друг проблем е, че дългосрочната злоупотреба с алкохол обикновено означава развиване на толерантност към неговите ефекти, което води до повишената му консумация, за да се достигне желания резултат.

Към втора част >>>

Редактор: Ина Фенерова
Източник: verywellmind.com
Снимка: cesupic.pw

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихологияНовиниЛюбопитноЗдравни съветиИсторияРецептиЛеченияВидеоХрани и ястияСпортСнимкиХранене при...Алт. медицинаОрганизацииИзследванияЗдравни проблемиСоциални грижиЕ-тата в хранитеБотаника