Начало Психология Поведенческа психология Комуникация Правилата на успешната заблуда

Правилата на успешната заблуда

Правилата на успешната заблуда - изображение

Всеки път, когато чета хороскоп, гледам реклами по телевизията или слушам как приятелки си говорят за велика гадателка в ума ми се въртят мисли относно манипулация и извъртане на истината, които твърде много напомнят на опит за разконспириране на световни тайни.
Тъй като идеята, че само аз се тревожа за това, ми е неприятна потърсих надежден източник и представям на вашето внимание тринадесет точки, които могат да са изключително полезни за изграждане на заблуди.

Увереност

Успешният презентатор, продавач и измамник винаги знае точно за какво говори. Ако гледа и действа така, сякаш вярва в постъпките си искрено, ще продава и заблуждава убедително и все по-успешно с всеки опит.

Творчески поглед над данните

Правейки артистичен анализ на най-новите резюмета, анкети и проучвания, могат да си осигурят богат материал за различните социални групи (с различни вярвания), техните желания и притеснения.
Например ако може да разберат областта, от която произхожда „заблуждаваният“ и размера на града, в който пребивава, религията на семейството, професията, възрастта и образованието е логично с толкова голямо количество информация да успеят да налучкат с голяма вероятност вероизповеданието, семейното положение, отношението към областта на работа и още много други неща.

Подготвен терен

Знание и скромност са двата фактора, които са нужни за целта на заблудата. Без твърде крайни твърдения, които да вдигнат публиката нащрек, те не предизвикват истински анализ на ситуацията и изреченото. Така може да се окаже, че характера на зрителя (или поне това, което той би искал да чуе) е извадено на показ, независимо дали „анализиращият“ е добронамерен или не.

Осигурено сътрудничество

Когато „получаващият заблудата“ доброволно се включва в изготвянето й, успехът е по-вероятен. Това налага дебело да се подчертае, че успехът в четенето на мисли/избиране на продукт/врачуването зависи от искреното сътрудничество и общи усилия. Някак между другото ще се изясни, че изразяването на дълбокото значение (което сякаш магически стига до презентиращия) невинаги се изразява достатъчно добре с думи, защото те са несъвършен начин на комуникация.

Винаги има трик

Кристална топка, карта на звездното небе или четене на длан — все неща, които служат на специални цели. Първата е, че придава на ритуала фантастичност, непознатост, екзотичност, ако тази дума ви допада повече. По-важното е, че служи като прикритие, за да се събере време за правилно формулиране на следващото твърдение, докато уж внимателно се изучава някоя линия на живота по ръцете. А щом това е конкретният начин, досегът до дланите на някого е прекрасен метод да усетиш, каква е реакцията на казаното преди миг.

Заучени фрази

Кратък лист със заучени фрази улеснява премятането на околните, защото може да запълни паузите, нужни за анализ на ситуацията и формулиране на следващото съждение. Вярно е, че разпределението им по време на разговора трябва да е внимателно и скромно, но според специалистите, изготвили тези правила, с опита се придобива рутина.

Очите - отворени широко

Сетивата са главно нещо при стъкмяване на заблуда „лице в лице“. След като „заблуждаваният“ е анализиран на основа дрехите, аксесоарите, маниерите и речта, е време да се огледа и усети всичко друго, до което „заблуждаващият“ получи достъп. Внимателното наблюдение дава доста информация дали изричаните твърдения удрят в целта или пропускат.

Закачане на кукичката

Това е идея, в която субектът се подтиква да сподели информация, а „заблуждаващият“ я отразява в различна форма, преразказвайки я с други думи. Има вариант да се направи като при психолог, под формата на въпроси - „сега сте притеснен от нещо?“, след което се чака отговор или реакция, при положителен отзвук въпросът се превръща в заявление. В повечето случай хората не съзнават, че самите те са дали информацията, а в последствие повторно са я потвърдили. Ако изявлението е било твърде общо, изказващият го понякога дори е готов да поиска конкретни примери, за да стигне до изводите си.

Качествено слушане

„Четейки характера“ на човека срещу тях „заблуждаващите“, забелязват миговете на съмнение, но не бързат, за да чуят максимално много информация, която може да е полезна. Ако са наистина опитни, клиентът може да говори, за каквото си пожелае. Колкото по-голям процент от времето заема „заблуждавания“, толкова по-добре върви процедурата.

Една от причините е, че всъщност хората търсят повод да споделят проблемите си, опитвайки да формулират решения, които им е трудно да вземат и търсят подкрепа.

Драматизация

Актьорската игра е задължителен елемент, който трябва да бъде внимателно премерен. Благодарение на малки дози от нея се получава, а после и отразява информация, която изглежда повече отколкото е. Изграждането на количество, впечатляващи съждения е доста важно.

Създаване на впечатление, че зад малко думи седят много знания

Успешният „заблуждаващ“, както и лекарите, винаги действа, сякаш е много наясно със ситуацията. След като първите стъпки са проработили добре, „заблуждаваният“ приема случващото се за истинно и е готов да се довери.

Ласкателство

Колкото по-ласкателно и завоалирано се изразяват съжденията, толкова по-вероятно е да са успешни. При най-малки съмнения се чува изявление, от типа - „Вие винаги внимателно изследвате обстоятелствата, преди да вземете решение дали да вярвате на някого и не се подвеждате от ласкателства.“

Най-важното

Най-важното за успешна заблуда е основното й съдържание да е това, което „заблуждаваният“ иска да чуе.

 

По статията работи: Станислава Тонева

Източник: psychologytoday.com

Снимка: ru-an.info

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИсторияПсихологияСнимкиЛайфстайлНовиниСоциални грижиЗдравни съветиАнкетиТестовеРецепти