Начало Психология Поведенческа психология Психика и тяло Важен знак, че мозъкът ви е здрав

Важен знак, че мозъкът ви е здрав

Важен знак, че мозъкът ви е здрав - изображение

Чувството, че сте по-млади от възрастта си, е знак за добро здравословно състояние на мозъка ви, установи ново изследване. Мозъчните сканирания са показали, че тези от доброволците, които се чувстват по-млади от възрастта си, са с увеличено сиво вещество в критичните области на мозъка.

Също така те се справят по-добре с тестове, проверяващи паметта, с по-малък риск са от депресивни състояния и други психически разстройства.

Според изследователите може да се окаже, че хората са в състояние интуитивно да усетят застаряването на мозъка си.

"Защо някои хора се чувстват по-млади или по-възрастни от реалната си възраст? Някои възможности включват депресивни състояния, личностни различия или физическо здраве. Въпреки това, никой не е изследвал процесите на стареене на мозъка като възможна причина за различията в субективната възраст", коментира водещият изследовател проф. Джайнунг Чий.

Много хора се чувстват по-възрастни или по-млади от възрастта си - психолозите наричат това субективна възраст. По време на изследването учените са попитали 68 здрави мъже и жени на възраст между 59 и 84 години за тяхната действителна и за тяхната субективна възраст. След това с помощта на мозъчни сканирания е измерено количеството сиво вещество в различни области на мозъка им.

"Открихме, че хората, които се чувстват по-млади, имат структурните характеристики на по-млад мозък. Важно е, че тази разлика остава силна, дори когато се отчитат други възможни фактори, включително личността, субективното здраве, депресивните симптоми или когнитивните функции.

Заключението на изследователите е, че ако някой се чувства по-възрастен, отколкото е в действителност, може да е знак, че трябва да преразгледа начина си на живот, навиците и дейностите, които са причина за застаряването на мозъка, и съответно да предприеме мерки за по-добра грижа за здравословното му състояние. 

Редактор: Ина Фенерова
Източник: spring.org
Снимка: food.ndtv.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлНовиниЛюбопитноПсихологияХранене при...Здравни съветиФизиологияПатологияОрганизацииСнимкиИсторияАлт. медицинаКлинични пътекиИзследванияСпециалистиБотаникаСпорт