Начало Психология Поведенческа психология Психика и тяло 10 верни и неверни твърдения в психологията

10 верни и неверни твърдения в психологията

10 верни и неверни твърдения в психологията - изображение

Научните изследвания в психологията обхващат замайваща поредица теми - от нарушенията в детското развитие до икономическото вземане на решения. Колко от долната информация знаете?

1. Вярно или невярно: нашият мозък е напълно развит при раждането.

Невярно. Новородените бебета показват среден размер на мозъка от 350 куб. cм. Средният обем на мозъка при възрастните е 1200 куб. cм. Префронталната кора се развива напълно едва между 16 и 18-годишна възраст. Мозъкът се развива от стъблото нагоре, като префронталната кора се развива последна. Това е важно, защото тази част от мозъка управлява някои аспекти на личността, съзнателността и възпрепятстването на импулсите. Увреждането или забавянето на развитието в този мозъчен регион често се свързва с проблеми с контрола на импулсите.

2. Вярно или невярно: противоположностите се привличат или ние обикновено се влюбваме в някой, който е много по-различен от нас самите.

Грешно. Съществуват значителни доказателства, че ние сме по-склонни да се сприятеляваме и влюбваме в хора много близки до нас самите (по възраст, етническа принадлежност, религия, височина и т.н.). Представете си следната ситуация: на среща сте и откривате, че другият човек мрази любимия ви ресторант, група или телевизионни предавания, и никога не е гласувал за политическата партия, към която принадлежите. Малцина от нас биха заключили: "Мисля, че се влюбих!"

3. Вярно или невярно: Слепите хора имат по-чувствителен слух и докосване.

Вярно. Слепите хора имат по-голяма представа за алтернативните сетива, но в сетивните им рецептори няма нищо необичайно. Сетивните рецептори в ръцете и ушите им са еднакви с тези на другите, но областта в мозъка, посветена на обработката на тази информация, е по-голяма. Повечето визуални данни се обработват от тилния лоб в задната част на мозъка. Тъй като незрящите нямат визуална информация, която да постъпва в този мозъчен регион, те могат да бъдат съпроводени от други сензорни системи (докосване, слух и т.н.).

4. Вярно или невярно: всеки сънува.

Вярно. Всеки сънува. Ако приемем, че заспите достатъчно дълго, за да влезете в REM фазата на съня, ще сънувате. Припомнянето на детайли за съня е нещо съвсем различно. Значителен брой хора имат проблеми с припомнянето на сънищата си, което води до убеждението, че те не сънуват.

5. Вярно или невярно: хората използват само 10% от мозъка си.

Невярно. Бихте ли могли да функционирате нормално, ако 90% от мозъка ви бъде отстранен? Последствията са катастрофални дори за хора, които губят малък процент от кората си, поради операция или инсулт. От физиологична гледна точка вие използвате целия си мозък. Точно както използвате десния си лакът и сърцето си, има кръвен поток и химическа активност в целия мозък.

6. Вярно или невярно: членовете на култове са неинтелигентни, доверчиви овце.

Невярно. Проучванията показват, че членовете на култове са също толкова интелигентни, колкото и широката общественост, а около 95% от тях са напълно нормални (когато се присъединяват) и без фамилна история с психологически проблеми. Като социални животни ние искаме да принадлежим към група. Това е толкова основна и реална нужда, колкото глада или секса. Култовете са много добри в намирането на хора в точния момент на слабост и в това, че умеят да казват правилните неща. Силните лидери на култ са квалифицирани да осигурят безопасно убежище от хаоса на външния свят, като предлагат едно от най-фундаменталните човешки желания: необходимостта да принадлежат и да бъдат приети.

7. Вярно или невярно: ако излеете гнева си сега, ще бъдете по-добре в дългосрочен план.

Невярно. По този начин вие засилвате гнева и ще бъде по-вероятно да се ядосате и да проявите агресия следващия път, когато изпитате фрустрация. Широко разпространеното убеждение, че е по-добре — и почти необходимо — да се изпусне парата върху неодушевен предмет, ни връща в ранните дни на психоанализата, когато гневът се изобразява като клапан, който трябва да бъде освобождаван от време на време. Според Фройд, ако не го направите, това може да доведе до неподходящ и неконтролируем изблик на ярост. 

8. Вярно или невярно: докосването е първото сетиво, което се развива в плода по време на бременност.

Вярно. То е първото сетиво. Развиващият се плод реагира до докосване на устните и бузите до 8 седмици и на други части на тялото му на 14 седмици. По-късно се появяват вкусът и слухът. 

9. Вярно или невярно: в човешките същества частта от мозъка, кореспондираща с устата, е по-голяма от областта на мозъка, кореспондираща с краката. 

Вярно. Това е така, защото повече сетивни рецептори се намират в устата, отколкото в краката. С други думи, мозъкът и устата комуникират повече от мозъка и краката. Въпреки че краката ви представляват около 50% от тялото, много по-малко от 50% от първичната моторна кора в мозъка е посветена на комуникацията с краката.

10. Вярно или невярно: раздвоението на личността е тежка форма на шизофрения.

Невярно. Шизофренията и раздвоението на личността са напълно различни разстройства. Те са свързани с отделни категории в Диагностичния и статистически наръчник (DSM), но хората често неправилно използват термините взаимозаменяемо. Холивуд твърде често е виновен за тази заблуда. Шизофренията е мозъчно разстройство, което включва разделение (разстройство) между външната реалност и възприемането на реалността. Раздвоението на личността е много рядко срещано и официално е известно като разстройство на идентичността, въпреки че диагнозата е много по-спорна от шизофренията.

По статията работи: Елиза Трайкова

Източник: psychologytoday.com

Снимка: strangenotions.com

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Категория