Начало Психология Поведенческа психология Психика и тяло Вижте как мозъкът ни пречи да поддържаме нормално тегло

Вижте как мозъкът ни пречи да поддържаме нормално тегло

Вижте как мозъкът ни пречи да поддържаме нормално тегло - изображение

Вкусните готови храни са една най-големите пречки за поддържане на желаното тегло. Попадайки в среда с изкушения, се предполага, че по-скоро бихме им се поддали, отколкото да им устоим. Тези когнитивни изкривявания са причина за преяждане, натрупване на килограми и съответно - затлъстяване. Но ако опознаем начина, по който ни подвежда нашето собствено мислене, ще ни бъде много по-лесно да се преборим с излишното тегло.

Изкушенията

Някои храни изглеждат толкова вкусни, че просто не можем да им устоим, дори при липса на глад… В този случай добри резултати дава терапията с излагане на хранителни стимули, чиято основна цел е да разруши връзката между стимулите, които получаваме от храните, и преяждането. Терапията се състои в следното предизвикателство: опитайте се често и продължително да се излагате на хранителни изкушения, без да ги опитвате, разбира се. При редовна практика на тази терапия, ще успеете да прекъснете връзката между стимул и реакция.

Не натоварвайте прекомерно работната си памет

Работната памет е свързана със способността за контрол на вниманието и с поддържането на самоконтрола в преследването на различни цели, сред които и здравословният начин на хранене. Умението бързо да изтриваме ненужната информация от работната си памет - като изкушенията например, ще увеличи шансовете ни да повишим самоконтрола си и съответно - да постигнем целите, които сме си поставили – да купуваме здравословни храни, например.

Алкохолно късогледство

Съвсем естествено, алкохолът понижава самоконтрола и способността ни да устояваме на дадено изкушение. По влиянието на алкохола човек яде и пуши много повече от това, което е решил по-рано. Ограничаване на употребата на алкохол е една от основните препоръки, които диетолозите дават на желаещите да отслабнат.

Самонаграждаване

сладолед

Човек е склонен да се самовъзнаграждава и глези, особено когато вярва, че е направил добро или че с цената на много усилия е успял да постигне цел, която отдавна преследва. Постиженията ни служат като оправдание да се държим егоистично и да се поглезим. Принципът с пълна сила важи за храненето. Когато няколко дни се придържаме към здравословен начин на хранене, в даден момент решаваме да се поглезим с вредни и висококалорични храни…

Срив на самоконтрола

Става въпрос за това как един малък пропуск води до цялостно сриване на самоконтрола. Пример за това е човек, който спазва диета, но се случва да изяде нещо забранено – един шоколадов бонбон например, след което той е напълно убеден, че вече напълно е нарушил диетата си. Това води до изкривено мислене от рода на: „Тъй като вече прецаках диетата си, мога спокойно да изям цялата кутия с бонбони!” – този начин на мислене често помага на хората да запазят самочувствието си в настоящето, като са убедени, че в бъдеще те ще успеят да се подобрят.

Спонтанност

Умението да отлагаме наградата е свързано с умението да вземаме обмислени, а не спонтанни решения. Неспособността да отложим възнаграждението е свързана с избор на „утешителни“ награди (любими храни в малки количества). Методът, който може много да помогне в случая, е „епизодичното мислене зо бъдещето“. Характерното при него е, че кара човек да прехвърля мислите си върху здравословни цели, които ще постигне в бъдеще, вместо да фокусира вниманието си върху незабавното удоволствие от любимите вкусни храни.

Изчерпване на волята

Вземането на поредица от трудни решения може да стане причина за изчерпване на волята и пълна загуба на мотивация. Точно по тази причина в края на напрегнат работен ден човек разполага с най-малко сили да се противопостави на желанието си да изяде нещо вкусно, любимо и забранено. Това обяснява и защо
повечето хора нарушават диетите си вечер. Изчерпаният волеви ресурс се възстановява с почивка и сън. Недоспиването от своя страна може да предизвика хронична липса на воля и неудовлетворяващо справяне със задачите.

Бягство от себе си

Резултатите от различни изследвания показват, че затлъстяването може да предизвика депресия и обратно – депресията може да доведе до затлъстяване. Пример за това може да бъде човек, който е потиснат и депресиран заради своето наднормено тегло и човек с наднормено тегло, който преяжда, за да се справи с отрицателни емоции като тревожност, самота, стрес. Консумирането на любими и вкусни храни с високо съдържание на захар и мазнини, може да доведе до подобряване на емоционалното състояние. С други думи преяждането не е толкова стремеж към удоволствие, колкото опит за облекчаване на психическа болка или липса на достатъчно вътрешни източници на удовлетворение.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: Psychology Today
Снимки: Bodybuilding Supplements & Sports Nutrition, Danhil Travel

Още по темата:

3.7, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияДиетиЛайфстайлПсихологияЛюбопитноАлт. медицинаЗдравни съветиАнкетиХранене при...ВидеоИсторияСпортСнимкиРецептиЛеченияНормативни актовеТестовеНовиниЗаведенияБотаникаИнтервютаОрганизацииКалкулаториПроизводители