Начало Психология Позитивна психология Терапевтични занимания и креативност Позитивно хранене: Как да подобрим благополучието си

Позитивно хранене: Как да подобрим благополучието си

Позитивно хранене: Как да подобрим благополучието си  - изображение

Една от основните цели на позитивната психология е да увеличи благосъстоянието във всички аспекти на живота на човека. Има много видове психично благополучие — мотивационно, релационно, емоционално и т.н.

Някои от факторите, които играят важна роля за физическото благополучие включват:

  • диета
  • физически упражнения
  • визия за собственото тяло

В тази статия искаме да проправим пътя за нов клон на позитивната психология: позитивното хранене. Ще направим това, като изследваме връзката между храненето и благополучието.

Самочувствие и благополучие

Много експерименти, които включват хранене и упражнения, се интересуват от самочувствието на участниците. И докато последното изглежда свързано с благосъстоянието — тъй като това да се чувстваме добре със себе си предполагаемо води до по-високи нива на благополучие — то все още е важно да се провери дали има действително отношение и как изглежда то.

Барендрегт и колеги целят да направят това, провеждайки надлъжно (лонгитюдно) проучване на двата фактора, и установяват, че не само съществува връзка между самочувствието и благосъстоянието, но че високите нива на самоуважение предизвикват по-високи нива на общото благосъстояние и обратното.

Храненето и самоуважението при децата

Има много литература, която показва, че храненето може да повлияе на самочувствието, особено при деца и юноши. Например, програма за насърчаване и образоване на деца от малцинствата за здравословен начин на живот установява, че това може да увеличи самоуважението у тези деца.

Това означава, че дори простото преподаване за ползите от добрата храна, е достатъчно, за да се увеличи усещането за външния вид, социалното положение и цялостната им самооценка.

От друга страна, е установено, че има по-малка вероятност деца, които показват ниски нива на самочувствие да завършат програми за отслабване. Това може да се дължи отчасти на стигмата, с която се срещат затлъстелите деца, която ги кара да чувстват, че загубата на тегло е безсмислена. Разбира се, ако тя засяга резултатите от диетата, то изглежда вярно да се каже, че самочувствието играе важна роля.

Това показва, че интервенциите, основани на храненето, не просто повлияват нивото на самочувствие към по-добро, но и че последните могат да модулират ефективността на интервенциите, основаващи се на храненето.

Горните констатации допълнително показват, че високите нива на осъзнатост за храната са свързани с високи нива на самочувствие, а ниските нива на самочувствие се свързват с ниските нива.

Като цяло това съотношение показва, че храненето и самочувствието са свързани помежду си по някакъв начин, а двупосочният характер на този ефект предполага, че е по-малко вероятно друга външна променлива да причинява тази асоциация.

Храненето и самоуважението при възрастни

Докато гореспоменатите проучвания се фокусират върху храненето при деца, има подобно доказателство за връзка между самочувствието и храненето при възрастните. Например, точно като децата, възрастните (с мексикански произход) с диабет, които са имали ниски нива на самочувствие, са по-малко склонни да следват диетични планове.

Това показва, че както при възрастните, така и при децата високото ниво на самоуважение може да доведе до по-добри хранителни резултати, а вече видяхме, че високите нива на хранителни вещества и познания за храната могат да доведат до по-високо самочувствие.

Що се отнася до възрастните с други заболявания, изследване, проведено с болни от рак, показва, че тези пациенти извличат психически ползи от физическите упражнения. Обяснението на авторите за това е, че физическите упражнения подобряват функцията на скелетните мускули, което води до повече независимост и по-високи нива на благополучие.

Те също така подчертават значението на персонализирането на плановете за физически упражнения при отделните пациенти с рак, тъй като някои биха могли да извлекат максимални ползи дори само от няколко минути леки упражнения на ден. Ако тези пациенти демонстрират полза от физическите упражнения поради повишената независимост, вероятно други хора с други физически заболявания могат да извлекат ползи от благополучието, което им носи физическото упражняване.

Въвеждане на позитивно хранене

Взети заедно, тези открития със сигурност показват връзка между храненето (аспекти като диета и упражнения), самочувствието и благополучието, въвеждайки позитивното хранене — фокус, на който трябва да се обърне внимание в областта на позитивната психология.

Ако целта на последната е да се използват психологически интервенции за повишаване на благосъстоянието, то позитивното хранене ще използва хранителни интервенции за повишаване на благосъстоянието.

Места и пространства за хранителни интервенции

Тъй като много научни изследвания в областта на храненето се въртят около децата, положителните интервенции на базата на храненето биха могли първо да бъдат насочени към децата, да бъдат преподавани важни уроци за диетата в ранните години на живота, което да осигури повишено самочувствие и благополучие. По този начин тези хранителни интервенции биха били изключително полезни за родителите.

Освен че са потенциално полезни за тях, тези хранителни интервенции могат да им дадат възможност да внушат здравословни навици в критичните точки на юношеството у своите деца. Тъй като родителите имат възможност да контролират какво ядат децата и дали се упражняват или не, те могат да ги водят с личен пример. Като цяло, хранителните интервенции могат да осигурят важни ползи за физическото и психическото развитие на детето.

Този фокус върху децата би могъл естествено да се разшири и до училищата, където децата прекарват по-голямата част от годината и половината от деня си. Учебните обеди и междучасията биха били от значение за позитивното хранене, тъй като това, което децата ядат, и начина, по който използват това време, може значително да засегне не само самочувствието им, но и тяхното училищно представяне и мотивация.

Най-важното е, че училищата биха могли да дават възможност да се прилага наученото на практика.

Разбира се, децата не са единствените, които могат да се възползват от позитивните хранителни интервенции. Възрастните също могат да имат полза от уроците и точно както училищата трябва да започнат да включват позитивното хранене в ежедневните си графици, това трябва да правят и работните организации.

Позитивните хранителни интервенции могат да се използват и в домове за възрастни, затвори, спортни учреждения и почти всяко публично (или дори частно) пространство, където хората прекарват времето си.

"Това е особено вярно, когато вземем предвид, че всеки един човек има тяло, за което да се грижи, точно както всеки човек има ум, за който да се грижи. Всички хора трябва да се хранят, така че образованието за психически аспекти, които стоят зад хранителния им избор, е от решаващо значение за всяка програма, която иска да увеличи цялостното благосъстояние."

Ако целта на позитивната психология е да проучи различни начини за повишаване на благосъстоянието, то позитивното хранене трябва да се превърне в ключов нейн аспект. Това следва от изследванията, доказващи, че диетата и упражненията повишават самочувствието, а то е положително свързано с цялостното благосъстояние.

Редактор: Елиза Трайкова

Източник: exploringyourmind.com

Снимка: Il Corriere.net

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлДиетиЛюбопитноЗдравни съветиАлт. медицинаХранене при...ИсторияСпортСнимкиРецептиВидеоАнкетиНовиниЛеченияТестовеНормативни актовеБотаникаОрганизацииЗаведенияИнтервютаКалкулаториПроизводители