Начало Психология Поведенческа психология Психика и тяло Гроздето е кисело или що е то рационализация в психологията

Гроздето е кисело или що е то рационализация в психологията

Гроздето е кисело или що е то рационализация в психологията - изображение

Рационализация и рационалност

Въпреки сходствата в тези термини, рационализацията по никакъв начин не е свързана с рационалното. Докато рационалността се отнася до разсъждения, рационализирането има повече отношение към извиненията.

  • Не получавате определена работа и си казвате, че всъщност никога не сте я искали.
  • Отказват ви среща и си казвате, че не сте били привлечени от този човек така или иначе.
  • Не сте се справили добре на теста и се опитвате да си го обясните с факта, че не сте имали достатъчно време да учите.

Ако тези сценарии ви звучат твърде познати, тогава вече сте преживявали рационализация; макар и по невнимание. Ще разгледаме подробностите в тези примери, но преди това нека се запознаем със значението на тази концепция.

Какво е рационализация?

В психологията рационализацията се отнася до опитите ни да обосновем логично нещо, което е нелогично или неприемливо, като прибегнем до някои куци, но на пръв поглед правдоподобни причини, но не и извинения. Подобно на няколко други защитни механизми, рационализацията работи на несъзнателно ниво, за да ни помогне да се предпазим от неприятните чувства, свързани с когнитивния дисонанс, т.е. ситуация, произтичаща от противоречиви нагласи, вярвания или поведение.

Хората прибягват до рационализиране, когато знаят, че са направили нещо, което не би трябвало да правят; когато не могат да направят нещо, което искат да направят; или когато искат да се убедят, че нещата не са толкова лоши. Така че те се опитват да излязат със слаби причини или извинения, за да се оправдаят. Именно поради тази причина рационализацията е известна и като "оправдания".

Примери за рационализация

В една от най-известните му басни, "Лисицата и гроздето", Езоп ни разказва историята за лисица, която в сумрачен летен следобед се опитва да си откъсне грозде, за да задоволи глада и жаждата си. След няколко опита, когато не успява да го достигне, тя просто възкликва: "Гроздето може би е кисело" и си отива. В този пример недостатъкът на лисицата е, че тя не е достатъчно сръчна, за да скочи и да достигне до гроздето, което се опитва съответно да прикрие. Тук идва извинението, че гроздето е кисело.

Това несъмнено е подходящ пример за рационализация, но тя има и друга страна. Ако вместо гроздето е кисело, тя каже, че това в следващата овощна градина ще бъде по-сладко от него, то все още би било рационализация. Ако първият случай е този на киселото грозде, то вторият би бил този на сладките лимони, в който лисицата се опитва да убеди себе си, че нещата не са толкова лоши в края на краищата.

Ето още няколко примера за този защитен механизъм ...

  • Когато човек е помолен да подаде оставка, защото не се справя добре, той убеждава себе си, че и без това е щял да напусне съвсем скоро (кисело грозде). А сега ще може да пътува и ще има време за приятели – неща, които е копнеел да прави (сладки лимони).
  • Когато на някой му се откаже среща, той убеждава себе си в две неща: отхвърлянето не е проблем, защото и двамата искат различни неща в живота, и той вече е свободен да намери подходящ партньор. Докато първото извинение се равнява на случая на рационализацията на киселото грозде, второто извинение е рационализацията на сладките лимони.
  • Въпреки че знаят, че тютюнопушенето може да доведе до рак на белите дробове, което е животозастрашаващо състояние, пушачите се опитват да рационализират своя "акт", като изтъкват извинения, като - само тежките пушачи са изложени на риск от рак на белите дробове или всеки трябва да умре някой ден, така че защо да не се наслаждавате на живота, когато можете.
  • Когато родителите наказват детето си за "негово добро", не е задължително това да е наистина така. Понякога например родителите могат да накажат детето за това, че не учи добре и да оправдаят акта, като му кажат, че ако не учи, няма да получи достъп до престижен университет. На подсъзнателно ниво обаче те може би са по-притеснени от това, че невъзможността детето да получи достъп до престижния университет ще се отрази на социалния им статус.

На последно място, рационализацията не трябва да се бърка с измамата; последното се случва, когато знаете истината, но се опитвате да заблудите други хора.

По статията работи: Елиза Трайкова

Източник: psychologenie.com

Снимка: пак там

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияСнимкиЛайфстайлЗдравни съветиЛюбопитноСпециалистиХранене при...НовиниАлт. медицинаИсторияОрганизацииСоциални грижиСпортНормативни актовеЗаведенияТестовеИнтервютаОбразованиеЛеченияБотаника