Начало Психология Позитивна психология Мотивация, щастие и личен успех Две думи, които трябва да премахнете от речника си

Две думи, които трябва да премахнете от речника си

Две думи, които трябва да премахнете от речника си - изображение

''Спри да си пожелаваш, започни да действаш! Поеми командването на живота си!'', е мотото на книгата "Изграждането на навици" на проф. Бернар Рот от Станфордския университет. Според автора ние можем да постигнем целите си само чрез премахване на две прости думи от речника си.

Опитайте се да следвате стратегията на Бернар Рот и ще се убедите, че животът ви може да бъде далеч по-добър, отколкото някога сте си представяли, че ще бъде.

1. Сменете съюза ''но'' с ''и''

Опитайте се да замените изречението: "Искам да отида на кино, но имам много работа за вършене", с "Искам да отида на кино, а и имам много работа за вършене''. Според проф. Рот, когато се използва думата ''но'' създаваме конфликт между действията, дори и ако не е налице такъв. Но използвайки "и" вместо "но" несъзнателно помагаме на мозъка да разбере и да приеме двете части на изречението. Съюзите "но", "въпреки че", "обаче" се използват за изразяване на възражение, което създава конфликт между отделните действия. И напротив, "и"-то има обединяваща, по-положителна функция. В този случай действията не си противоречат едни на други, а са равни.

Сега, когато знаете това, е време да промените навиците си: По-добре е да се каже: "Бих искал да си купя нови мебели и преди това ще трябва да направя ремонт'', а не "Бих искал да си купя нови мебели, но преди това трябва да направя ремонт''.

2. Сменете фразата "Аз трябва да" с "Искам да"

Рот подчертава в книгата си, че това упражнение помага да осъзнаем какво правим с ежедневието си. Съвсем проста промяна може да промени хода на живота ви, за целта е нужно само всяка сутрин да си припомняте какво харесвате в работата си. Например, може да си представите колко удовлетворени се чувствате, когато завършите даден проект, или колко ви е приятно да се приберете у дома след ползотворен ден. Вярвате или не, тази проста стратегия ще ви зареди с положителна енергия за дълго време. Вместо да седите и да чакате работното време да мине, замислете се какво можете да направите за фирмата, в която работите, или как да подобрите уменията си и т.н. Ако мразите работата си или живота си като цяло, но не искате да промените нещо, можете да обвинявате само себе си.

Сами ще се уверите колко голяма е разликата между: "Трябва да посетя родителите си'' и "Искам да посетя родителите си''. Винаги е по-добре да се каже ''Искам да'', а не ''аз трябва да".

Да използваш тази стратегия не е лесно, но е необходимо, ако ИСКАТЕ ДА постигне успех...

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: BrightSide
Снимка: conexaservices.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлЛюбопитноЗдравни съветиСнимкиНовиниСоциални грижи