Начало Психология Позитивна психология Мотивация, щастие и личен успех Думите са толкова важни, колкото и действията

Думите са толкова важни, колкото и действията

Думите са толкова важни, колкото и действията - изображение

Пред последните няколко години много изследвания показаха, че думите могат да предизвикат промени в мозъка. Деструктивните думи увеличават производството на стресовите хормони, докато похвалите, красивите и поучителни думи насърчават производството на хормоните на щастието и благополучието.

Изказвания като "Думите никога няма да ме наранят" или "Това са просто думи" продължават да се повтарят от хора, които не са наясно с развитието на езиковата теория. Днес знаем, че думите са акт на комуникация, или казано по друг начин, думите са толкова важни, колкото и действията. Истината е, че сме съставени от думи - те са проявления на нашите идеи. Идеите, от своя страна, са градивните елементи на културата.

Ние се отнасяме към себе си, към другите и към всеки обект в света според своята култура, идеи и думи. Думите са част от самата същност на човешките същества и те имат решаващо въздействие върху нашия живот. Ето защо казваме, че думите са толкова важни, колкото и действията.

"Избирайте думите си мъдро, защото те влияят на вашето щастие, вашите взаимоотношения и вашето лично богатство". - Андрю Нюбърг

Единствените думи, които не притежават силата да ни засегнат и повлияят, са тези, които не са свързани с нас. За разлика от тях, тези, които пряко ни касаят, могат да оставят в нас неизличими следи и да участват във формирането на нашите чувства, емоции и дори нашия съзнателен ум. Днес можем убедено да твърдим, че словесните изрази са толкова важни, колкото са и действията, а понякога и дори по-важни. 

Езикът и влиянието му върху мозъка

Едно от най-значимите открития от последните години е, че всички произнасяни думи предизвикват реакции в мозъка. Както положителните, така и отрицателните думи създават модификации, които изследователите могат да наблюдават. Психиатрите Марк Уолдман и Андрю Нюбърг са провели едно от най-изчерпателните проучвания по тази тема. Те са автори на книгата „Думите могат да променят мозъка ви: 12 стратегии за разговор, за изграждане на доверие, разрешаване на конфликти и повишаване на интимността”.

В нея те посочват, че думите „да” и „не” предизвикват интересни мозъчни реакции. Когато например изречението започва с думата "не", мозъкът освобождава повече кортизол - хормонът на стреса. От друга страна, ако изречението започва с "да", се освобождава повече допамин - хормонът на щастието и благополучието.

Изследване на учени от Йенския университет „Фридрих Шилер” показа, че любящите и позитивни думи активират дорзолатералния префронтален кортекс. Тази област е свързана със самооценката и с вземането на по-добри емоционални решения. С други думи, утешителните и милостиви думи подобряват самочувствието и ни помагат да вземем по-добри емоционални решения. Тези проучвания служат като доказателства на твърденията, че думите са толкова важни, колкото и действията.

Положителни и отрицателни думи

Негативните думи са тези, които изпращат отрицателно или агресивно послание и вредят на човека по някакъв начин. Те имат много по-силно и трайно въздействие, отколкото положителните. Въздействието им е толкова голямо, че дори четенето на някои отрицателни думи за няколко секунди може да увеличи нивото на тревожност. Думи като "смърт", "болест", "тъга", "болка", "мизерия" и други подобни могат да имат дълбок ефект върху нас.

Някои проучвания показват, че една негативна дума не е равнозначна на една положителна, а за да се противодейства на ефекта от негативната дума, трябва да чуете пет положителни. Това означава, че едно извинение не е достатъчно. Трябва да направите много повече от това.

Изследователите са забелязали и интересен феномен в работния свят. Например, ако хвалите някого за добре свършена работа и благодарите за неговата всеотдайност, повишавате мотивацията му и желанието му да постига още повече успехи.

Внимавайте какво казвате

Средно човек използва около 70 000 думи на ден. Тъй като говоренето е толкова нормално, ние в крайна сметка го приемаме за даденост, но то е същността на това, което сме ние самите, и основата на начина, по който се отнасяме към себе си и другите. Използването на думите по правилен начин има голям потенциал за подобряване или влошаване на живота ви.

Думите са толкова важни, колкото и действията

Потенциалната сила на думите е огромна. Ето затова учените, изследващи ефекта на думите, препоръчват да започваме и завършваме деня с благодарност. Подобни простички действия могат значително да подобрят физическото и психическото здраве.

Редактор: Ина Фенерова
Източник: exploringyourmind.com
Снимка: unsplash.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлЛюбопитноЗдравни съветиИсторияНовиниХранене при...ФизиологияПатологияАлт. медицинаСнимкиОрганизацииИзследванияКлинични пътекиСпециалистиБотаникаСпорт