Начало Психология Позитивна психология Мотивация, щастие и личен успех Дзен притча: усвояването на ново умение изисква не само много труд, но и търпение

Дзен притча: усвояването на ново умение изисква не само много труд, но и търпение

Дзен притча: усвояването на ново умение изисква не само много труд, но и търпение - изображение

Ученик по бойни изкуства отишъл при своя учител и напълно откровено го попитал - "Посветил съм се на изучаването на твоето бойно изкуство. Колко време ще ми отнеме да го усъвършенствам?".

Учителят отговорил без много да се замисля – "Десет години."

Когато чул думите на майстора по бойното изкуство, ученикът припряно казал – "Но аз искам да го усъвършенствам много по-бързо от това. Ще работя много усърдно. Ще тренирам всеки ден по десет или повече часа, ако трябва. Колко време ще ми трябва, за да го усвоя перфектно в този случай?".

Учителят се замислил за момент.

"Двайсет години."

***

Усвояването на ново умение просто заради идеята да се покори следващия връх или за да се добави към автобиографията представлява начин на мислене, който няма да ви помогне да стигнете далече.

Много по-важен от крайната цел е самият процес, по време на който ние опознаваме себе си по-добре и се развиваме като личност.

Без значение дали става въпрос за усъвършенстване на бойно изкуство, друг език или карането на кола, всяко едно ново умение изисква не само много труд, но и търпение и смирение. Пълното отдаване на самия процес и изпълняването на всяка малка стъпка представлява правилния подход. Бързането и фокусирането върху крайната цел може да попречи на цялостния прогрес.

Редактор: Нора Маркова
Източник: theunboundedspirit.com
Снимки: unsplash.com

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпорт и туризъмЛайфстайлПсихологияСнимки