Начало Психология Поведенческа психология Поведенчески и емоционални проблеми Другата страна на хумора: Защо най-великите комици често са най-тъжни

Другата страна на хумора: Защо най-великите комици често са най-тъжни

Другата страна на хумора: Защо най-великите комици често са най-тъжни - изображение

Замисляли сте се защо животът на велики комици като Чарли Чаплин и Робин Уилямс, е бил изпълнен много повече с тъга, отколкото със смях?

Стивън Фрай, Джим Кери и Уди Алън са някои от най-забавните хора на света, които правят всичко, за да ни разсмеят, но техният хумор има и своята тъмна страна. Всички изброени по-горе са страдали от проблеми като депресия и биполярно разстройство, при някои дори с фатален край. Разбира се, далеч не всички комедианти са депресирани, поне не повече, отколкото са поетите и музикантите например, но според специалистите изглежда има връзка между начина, по който се изразяват емоциите, и едно по-тъмно ядро на отчаяние.

Хуморът има няколко психологически ползи, но значителна част от тях идват с обратна тъмна страна. Вижте кои са те:

Ако сме забавни и смешни, ще се впишем по-лесно

Скромното и тихо момче в училище, което няма приятели, пуска някакъв страшен майтап и внезапно става център на вниманието. Когато продължи да развеселява хората около себе си, то най-после намира мястото си под слънцето и това му дава усещане за принадлежност – напълно непознато до момента.
Медалът обаче има и друга страна - "да разсмива" се превръща в толкова мощна черта на характера му, че за него става абсолютно невъзможно да разкрие своите истински чувства и съответно не може да поиска помощ, когато има нужда. В допълнение към всичко това прибавяме и страха му, че по-малко смешната му страна може да бъде отхвърлена.

Когато сме смешни, никой не вижда болката ни

Хуморът би могъл да се използва като маска, предпазваща и двете страни /и този, който я носи, и хората около него/ от болката, която се крие под повърхността. Хуморът може да играе ролята на защитен механизъм, предпазвайки "забавляващия" човек от нахлуване в личното му пространство и убеждавайки го, че всъщност всичко е наред. Ако използваме хумора по този начин, ние на практика избягваме спешната нужда от среща с депресията и болката под повърхността.

Чарли Чаплин

"За да се смееш истински, трябва да можеш да вземеш болката си и да играеш с нея", Чарли Чаплин

Забавляването на другите може да ни отклони от действителните ни задачи

Умението да накараш някого да се усмихне носи толкова приятно усещане, че е способно да облекчи дори вътрешните ни болки. Когато насочваш фокуса си навън, много лесно можеш да избегнеш болката от обръщането навътре. Така хуморът осигурява перфектното бягство от вътрешните проблеми. Но да използваме хумора по този начин е неефективно, тъй като така се лишаваме от възможността да опознаем причините за болката и депресията ни.

Хуморът обаче има и своите много позитивни психически и физически ползи.

Помага ни да сме по-малко самотни

Когато хората се смеят на нечии шеги, между тях има чувство за споделена история – "чувствам се по този начин и нямах представа, че и други могат да се чувстват така". Усещането за споделена история помага и на двете страни да чувстват принадлежност.

Хуморът е във война със страха

Когато погледнем на страховете си с чувство за хумор, те придобиват съвсем различен вид и вече изглеждат в пъти по-малки и дори нелепи. Това е причината хуморът да има и своя тъмен елемент: ако можем да се надсмеем на трудностите в живота си, то със сигурност ще можем и да се освободим от страха, че не можем да се справим с тях.

Хуморът намалява болката

Това обяснява и практиката в някои болници след хирургични интервенции и при прием на лекарства срещу болка, пациентите да бъдат облекчавани именно чрез смехотерапия, тъй като е доказано, че така изпитват по-ниски нива на болка от други, на които не се прилага подобна терапия.

Хуморът укрепва имунитета

Изследване на Лий Бърк и Станли А. Тан от Университета "Лома Линда" в Калифорния, е открило, че човешкият хормон на растежа, допринасящ за имунната система, се повишава средно с 87 процента при доброволците, които са гледали смешно видео.

Хуморът е страхотен начин за намаляване на стреса

Смехът задейства парасимпатиковата нервна система – това е противоположното на "бий се или бягай" - състояние на ума, в което се намираме, когато изживяваме някакъв стрес. Неврохимикалите, които се освобождават, като ендорфини например, действат релаксиращо на тялото. От друга страна, намалява производството на стресови хормони като кортизол и адреналин.

Спокойно можем да обобщим, че хуморът има значителни ползи за здравето и благосъстоянието ни, но може да бъде използван и като средство за бягство от разрешаването на по-сериозни емоционални проблеми. Винаги, когато можете, се наслаждавайте на смеха, защото той намалява значително стреса и подобрява имунитета. Дръжте обаче под око най-забавните си и смешни приятели и се уверете дали са наясно, че могат да споделят с вас своите по-дълбоки чувства и болки, които крият зад комедийната си маска.

По статията работи: Ина Фенерова

Източници: Psychology Today, Psych Central, learning-mind.com
Снимки: nyphil.org, viralizalo.com

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиПсихологияЛюбопитноСнимкиЛайфстайлРецепти