Начало Психология Социална психология Аз Черният хумор е признак на интелигентност

Черният хумор е признак на интелигентност

Черният хумор е признак на интелигентност - изображение

Смеете ли се на шеги за смърт, болести и разрушение? Понякога хората са стъписани от грубия ви хумор? Мислят, че сте неучтив и твърде черноглед, когато разказвате шеги — спокойно! Според няколко проучвания това е само техен проблем, защото подобен хумор е характерен за високо интелигентните хора.

Художествената литература се гордее с цели творби, посветени на ползите от добре развития хумор, а и всички знаем, че ако потърсим дълбоко в себе си мотивите да се смеем на мрачни и болезнени неща, ще открием доста за същността на живота и личността си.

Хуморът може да е механизъм за справяне с психологическо нараняване — проучване сред журналисти, изложени на такива травми, установи, че употребата на черен хумор и смях могат да доведат до незабавно увеличаване на сърдечната и дихателна чистота, обема поет въздух и усвоения кислород. Подпомага за намаляване на хормоните на стреса.

Какво гласи изследването

Списание „Cognitive Processing“ е издало изследване на 156 участници с доста интересни резултати. Проучващите използвали карикатури, съдържащи груб хумор от „Черната книга“ на Ули Стайн, които са описани като „абсурдно дълбок черен хумор, извън границите на вкуса“. Изследователи от Медицинския университет във Виена отбелязват дали участниците разбират шегата, как я оценяват, дали са се изненадали от нея, намират ли я вулгарна или безинтересна. Измерват също и личните характеристики на участващите в проучването.

Хората, разбиращи и наслаждаващи се на личния хумор, са отбелязали по-високо вербално и невербално умение за изразяване. Резултатите говорят, че по-високите интелигентност и нива на образование са по-вероятни, както и понижените нива на агресия и понижение в настроението.

Проучването е малко, но поради това, че е уникално по рода си, се счита за изключително интересно в средите на психолозите.

Защо има връзка между тъмния хумор и разума?

Учените твърдят, че това може да е дължи на факта, че са нужни както когнитивни, така и емоционални умения, за да се разберат шегите и да предизвикат смях. Тъй като истинския тъмен хумор е сложен, изисква висока интелигентност и ниска агресия, за да се разбере изкривеността му.

Според теорията на Питър МакГрау намираме нещо за смешно, когато са изпълнени две условия: „то нарушава начина, по който смятаме, че светът трябва да работи и го прави по начин, който не намираме за заплашителен“.

Основна причина за усещането, че една шега нарушава усещането ни за това как трябва да функционира света е, че всички имаме такова — то включва нормите за подходящо поведение и общи вярвания за това, което е правилно. Когато бъдат престъпени, се равнява на промяна на ситуацията и изисква адаптивност. В повечето случаи нуждата от адаптивност включва алармата за заплаха и кара човек да включи самозащитните си механизми.

Един от показателите за висока интелигентност е адаптивността и липсата на усещане, че всички промени заплашват здравето и съществуването на личността.

Изпълняването на второто условие за съществуването на хумор — липсата на усещане за заплаха всъщност е едно добро доказателство за това, че високата адаптивност (следователно интелигентност) присъства в лицето, което се смее.

Черният хумор не е просто неприемлив, той е проверка на личните ни норми и усещането ни за несигурност.

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: socialpsychonline.com; esquire.co.uk
Снимка: zirina479.livejournal.com

Още по темата:

4.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихологияЗдравни съветиЛюбопитноСнимкиСоциални грижиНовиниРецепти