Начало Психология Позитивна психология Връзки и взаимоотношения 5 неща, които трябва да знаете за раздялата

5 неща, които трябва да знаете за раздялата

5 неща, които трябва да знаете за раздялата  - изображение

Раздялата е тежка. Винаги. И едва ли има съвети, валидни за всички, за това как да я преживеят по-лесно. Всеки има свой начин да я преодолее и разбира се, свой собствен срок на годност на болката.

Често в подобни моменти ни се струва, че мъката никога няма да спре да блика от сърцето ни - каквото и да правим – не помагат нито срещите с приятели, нито комедиите, нито новите връзки.

Според психолози начинът, по който съумяваме да се справим с мъката си след раздяла, се определя най-вече от нашето състояние на духа и от гледната точка – все трудни за контролиране фактори.

За да преодолеете раздялата по-бързо, трябва да знаете няколко неща:

Отвърлянето е по-трудно за преодоляване, когато го интернализираме

Изследване на Лорън Хау от Станфордския университет показва следният важен извод: хората, които интернализират отхвърлянето, много по-трудно се справят с разделите в живота си.

Това са хора, които приемат отхвърлянето като отражение на собствената си личност, като доказателство, че не са достатъчно добри и достойни да бъдат обичани. Тези хора много трудно успяват да преживеят болката от раздялата и да продължат напред в сравнение с хората, за които отхвърлянето е естествена част от живота или дори шанс да израснат и да научат нещо ново за себе си и хората.

Хората, живеещи с мисълта за личностно израстване, страдат по-малко от тези, които са с фиксирано мислене

Много хора мислят фиксирано, тоест – те вярват, че личността им не може да се промени и пропиляват твърде много време в размисли и спомени за бившите си партньори. В сравнение с тях, хората, които са убедени, че личността може да се променя и расте, страдат значително по-малко след раздяла.

Характерът има биологични измерения и донякъде е фиксиран според много изследвания

Д-р Лора Браун, специалист в областта на невронауките, твърди, че до известна степен личностните черти са фиксирани.

„Личността е биологична до голяма степен, но всеки човек има нужда да се научи да преоткрива себе си - това е много важна част от процеса на преодоляването на раздялата”, казва тя.

Вашият партньор изпълнява важна роля в начина, по който гледате на себе си

Проблемът се крие в мозъка ни! Прекунеусът е област от мозъка, отговаряща за автобиографичната памет. Когато сме във връзка, ние започваме да включваме партньора си в начина, по който гледаме на себе си. Така че този човек просто става част от автобиографията ни и именно тук се крие причината да се чувстваме толкова изгубени и разкъсани, когато той си отиде.

От голямо значение е формирането на нови спомени - без партньора

Осъзнахте ли острата нужда да извадите бившата си половинка от своята автобиография и съответно от начина, по който гледате на себе си. Заемете се с тази важна задача. Всички сме свидетели как след раздяла хората се впускат в нови занимания или допускат в живота им да се случат големи промени… Това е наистина полезно, тъй като по този начин вие започвате да създавате нови спомени и да пишете нова част от автобиографията си – без човека, за когото толкова страдате, но който вече не е в живота ви.

Разделите никога няма да станат лесни за преживяване. Просто няма такъв магически лек, който да отнеме болката и който да ни помогне да оздравеем по-бързо. Но поне можем да си помогнем да преживяваме тези толкова трудни моменти по-лесно. Нужно е само да спрем да размишляваме за миналото, да живеем в настоящето, в което да градим своето бъдеще. Опитайте нещо ново! Ще помогне!

По статията работи: Ина Фенерова
По материали от: Business Insider
Снимка: jafoste.net

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлПсихологияЗдравни съветиСнимкиХранене при...НовиниАлт. медицинаИсторияБотаникаВидеоФизиологияСпортКлинични пътекиЛечения