Начало Психология Психология на развитието Развитие на децата Екраните вредят на детския мозък, как да преодолеем негативния ефект

Екраните вредят на детския мозък, как да преодолеем негативния ефект

Екраните вредят на детския мозък, как да преодолеем негативния ефект - изображение

В съвременното общество продължителността на времето, прекарано във взиране в цифрови екрани, се повишава до тревожна степен. Малчуганите няма да се уморят да гледат в телевизора, таблета и телефона, но манията, която това предизвиква, е причина за безпокойство, отнасящо се до тяхното физическо и умствено здраве.

Децата използват приложения за игра, разговори, сърфиране и гледане на филми. Дейността обикновено е такава, че те не отделят поглед от екрана. Също не обръщат внимание на неща като поза, разстояние от екрана и яркост, което може да повлияе неблагоприятно на зрението и здравето им. Гледането на електронни екрани за продължителен период от време води до дискомфорт, усещане за сухи очи, дразнения и трудно фокусиране. Прекарването на твърде много време в една поза може също да доведе до болки в гърба и кръста, а в по-дългосрочен план и до малформации на гръбначния стълб. Ако на вас ви е трудно да се справите с времето пред екрана, представете си какво всъщност се случва с ума на детето ви. Цифровите екрани са се превърнали в неразделна част от живота. Не е възможно да лишите детето напълно от тях, но е напълно възможно да сведете до минимум въздействието им над невръстните мозъци. Първата стъпка към това е да разберете защо те са вредни.

Какви са последствията от твърде много време пред екрана

Според Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ обикновеният малчуган прекарва около 8 часа на ден, гледайки в някакъв вид монитор. Използването на приложения за телефон или таблет се увеличава с напредване на възрастта. Въпреки че не може да се определи с голяма точност, изследванията показват, че децата, които прекарват прекалено много време, взирайки се в светлинните образи, са изложени на по-голям риск от дългосрочни проблеми със зрението. Според изследователите подрастващите, които прекарват много време в работа с приложения, вероятно развиват временна миопия (късогледство). За щастие ефектът е преходен и очите се възстановяват няколко минути, след като преминат към дейност без екран.

Ефектите на екрана не се ограничават до очите, те обхващат главоболие, виждане на двоен образ, проблеми с позата, болки в гърба, проблеми с концентрацията и съня.
Едно от най-сложните и притеснителни за лекарите неща е синята светлина, с която работят екраните, и това, че тя може да навреди пряко на ретината и да доведе дори до макулна дегенерация. Освен всичко друго, екраните влияят пряко на детските мозък и психика, излъчванията от тях са светлинни и залъгват ума, че получава сънищата, от които се нуждае, за да работи правилно. Сънят пък е важна съставна част от правилно функциониращата памет и вече заместен не се появява, което води до проблеми с процесите на паметта, а от там и с поведението.

Защита на децата от неблагоприятните въздействия на електронните екрани

Ако детето се оплаква от парене в очите, времето пред екран трябва да се редуцира. Представяме ви няколко полезни за целта съвета.

Измерете и намалете

Ограничете времето, което децата прекарват в гледане на телевизия. Нека времето с игрите на таблет, компютър и телефон е около час за малко дете и около два часа за учениците. За да се възприеме по-лесно от мозъка, е добре времето да е накъсано на две или три части.

Насърчете децата да играят на открито

Приложенията насърчават навици на заседналост, които са лоши за тялото и ума. Насърчавайте децата да прекарват известно време на открито за дейности, които изискват от тях да се движат и да взаимодействат с други деца. Нека играят на открито с връстници или с кучето, вместо да изгледат за десети път някое анимационно филмче. Прекарването на време на открито подпомага както стабилизирането на физическото състояние, така и умствената дейност, като позволява на мозъка да възвърне нормалните нива на хормоните.
Това прави децата по-спокойни и уравновесени в края на деня, като насърчава приемане на разнообразни модели на поведение.

Не използвайте електроника, за да занимавате детето

Поддържането на децата заети (независимо дали у дома или другаде) не трябва да се извършва чрез електроника, или телевизия. Това може и да осигури временен мир, но е ужасна идея. Вместо това е добре заниманията да са алтернативни с творчески играчки, книжки за оцветяване или пластични материали.

Уверете се, че сънят е здрав

Децата трябва да спят средно около 10 часа на денонощие. Сънят позволява на очите да се възстановят, на очния нерв да се отпусне и на мозъка да задейства процесите за обработка на спомените.

Погрижете се децата редовно да прекъсват заниманието с екрани

За да се предотврати сухотата на очите и психиката да не се натоварва, е добре облъчването от синята светлина да се накъса на времеви отрязъци. Така едновременно се предотвратява главоболието. Добре е екраните да се държат на отстояние и на всеки 20 минути работа с тях да има поне минута почивка, в която детето да се занимава с друга (най-добре раздвижваща и разсейваща) дейност.

Не позволявайте работата с екрани на тъмно вечер

Това е от изключителна важност за здравия нощен сън на детето. Използването на светещ екран „събужда“ очния нерв и целия мозък и пречи на отделянето на хормона на съня. За да имат децата здрав сън, поне 30-40 минути предварително трябва да се преустанови всякакво използване на екрани. Ако детето се приспива, играейки на телефона, то е добре да се организира алтернативен ритуал за заспиване.

Можете да прочетете повече по темата ТУК>>>

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: childdevelopmentinfo.com
Снимка: bgr.in

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлАлт. медицинаЗдравни съветиСнимкиНовиниИсторияЛюбопитноАнкетиСпортСоциални грижиРецептиИнтервютаХранене при...ТестовеОбразованиеОрганизацииЗаведенияНормативни актовеСпециалистиКлинични пътекиИзследванияЛеченияБотаника