Начало Психология Поведенческа психология Психика и тяло Можем ли да преодолеем вредното влияние от екраните

Можем ли да преодолеем вредното влияние от екраните

Можем ли да преодолеем вредното влияние от екраните - изображение

Екрани навсякъде, компютърът на работа, телефонът, докато сме в движение, телевизорът вечер. Знаем, че е вредно за психиката ни и въпреки това не можем да се отървем. Дори и да не сме вманиачени в сърфирането и гледането на новини, се оказваме обсадени от екрани. А това влияе на нервната система и психиката ни. Всички са чували, че може да се пристрастят към взирането в тях, че това нарушава съня им и обърква мозъка  им, но нямат избор, защото екраните са неизменна част от ежедневието. Ние сме възрастни и се справяме някак с негативите, които съвременният стил на съществуване ни носи, но на същите влияния са изложени и децата ни.

Трябва ли да се изолираме напълно от техническия прогрес на човечеството, за да преодолеем вредите, които ни нанася?

Всъщност не. Пораженията, които екраните причиняват на нервната система и психиката, могат да бъдат преодолени. Ето няколко стратегии, с които да се намалят последствията от ежедневното ни взиране в тях.

Увеличете разходките из природата. Изследванията показват, че излагането на слънчеви лъчи и естествени зелени гледки, подобрява работата на нервната система, с времето намаля нивата на стрес и възстановява възможностите ни за концентрация. Разходката сред природата ще осигури време на очите ви да работят, без да са стресово напрегнати и това ще намали вътрешното ни напрежение. Слънчевите лъчи могат да намалят симптомите при дефицит на внимание и да са полезни за постепенното възстановяване на здравия нощен сън, противодействайки на ефектите от екрана.

Повече физическа активност може да осигури на мозъка ни количество хормонални промени, които са нужни, за да балансира нанесените вреди. Липсата на равновесие може да доведе до изключително неприятни безсъние, кошмари, хронична умора и проблеми с паметта. Свободните игри и спортът не само развиват вестибуларния апарат и компенсират напрягането на очния нерв, но и насърчават интеграционните процеси, овладяването на нови умения, способността на мозъка да разполага с телесните възможности свободно.

Да запазим съня се оказва един от ключовите моменти. Ефектът от екраните влияе на двете фази на съня изключително силно, може да доведе до проблеми със заспиването и поддържането на качествена нощна почивка. Специалистите препоръчват да се създаде хигиена на съня, защото ако той е все още запазен в здравата си и оптимална форма, е един от най-добрите пречистващи механизми на мозъка ни. За да продължи да бъде такъв, учените препоръчват спалнята да е пространство без екрани, с плътни завеси и истинска тъмнина, за да работи като пречиствателна станция за мозъка ни. Така ще запази свойството си да понижава напрежението и стресовите нива ефективно.

Творческата дейност е препоръчителна за облекчаване на стрес и негативни емоции. Според проучванията се оказва и изключително добра за понижаване на напрежението след взиране в екран. Дейности свързани с творчески решения или изразяване на емоции ще свалят стреса и ще подпомогнат разтоварването на ума ви. Дали ще се отдадете на плетене, рисуване или грънчарство, няма значение, важното е да отпуснете нервната система.

Медитативни практики и йога — доста популярни напоследък. Може да е трудно да накарате децата да практикуват медитация, но пък много от тях се въодушевяват от йога позите. Това ще осигури на вас и малчуганите спокойствие, като ще възвърне част от енергията загубена в ежедневните задължения. Учените са открили, че продължителното занимаване с йога и медитация, води до отпускане на нервната система, повишаване на мускулния тонус и балансиране на хормоните. Според тях свръхстимулацията на мозъка от екраните може да бъде преодоляна изключително ефективно, с помощта на медитативните техники.

Приближаване на режима ни максимално до природните цикли. Признавам, че звучи шантаво, но проучванията показват, че вътрешният часовник на тялото му дава възможност да се справя най-ефективно със специфичните видове натоварване в различните части на денонощието. Вечер очите са по-изморени, умът е по-напрегнат и заедно искат своята почивка, вместо заставането пред компютърния или телевизионен екран, което редовно им причиняваме. Ако искаме да осигурим по-качествена релаксация на ума си, е разумно в тъмната част на денонощието да не го облъчваме особено много със светлина от екрани, като така ще компенсираме дневното напрежение, което вече сме натоварили.

Както обикновено, се оказва, че балансираният начин на живот ще ни помогне да преодолеем негативните влияния, които не можем да избегнем. Оказва се само въпрос на желание.

По статията работи: Станислава Тонева
Източници: psychologytoday.com
Снимка: sciencenewsforstudents.org

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлАлт. медицинаЗдравни съветиХранене при...ЛюбопитноФизиологияСпортСнимкиНовиниЛеченияДиетиВидеоИзследванияИсторияБотаника