Начало Психология Поведенческа психология Психика и тяло Замъкът: проективен личностен тест

Замъкът: проективен личностен тест

Замъкът: проективен личностен тест - изображение

Представете си, че сте пред замък. Сценарият се разгръща чрез въпросите, които следват. Колко лесно поемате рискове в живота? Какво мислите, че ще се случи в бъдеще и какъв образ смятате, че другите имат за вас?

Вземете хартия и молив, отбележете отговорите и научете повече за характера си чрез тази въображаема разходка из замъка.

1. Вие сте пред вратата на замъка. Как точно си я представяте?

 • Обикновена врата.
 • Врата, покрита с растения и трудна за намиране.
 • Огромна дървена врата с метални детайли, която изглежда малко плашеща.

2. Преминавате през вратата на замъка и осъзнавате, че няма жива душа. Замъкът е пуст. Какво е първото нещо, което виждате?

 • Огромна библиотека, пълна от край до край с книги.
 • Огромна камина с горящ огън.
 • Голяма банкетна зала с огромни полилеи.
 • Дълъг коридор с много затворени врати.

2. Оглеждате се и намирате стълбище. Решавате да се изкачите по него. Как изглежда стълбището?

 • Изглежда остро и масивно, сякаш никъде не води.
 • То е като впечатляваща спирала (голямо стълбище).

4. След като изкачите стълбите, стигате до малка стая, в която има само един прозорец. Колко голям е той?

 • Нормален прозорец.
 • Той е твърде малък, почти като люк.
 • Прозорецът е огромен и заема почти цялата повърхност на стената.

5. Поглеждате през прозореца. Какво виждате?

 • Големи вълни се блъскат яростно в скалите.
 • Снежна гора.
 • Зелена долина.
 • Малък оживен град.

6. Слизате по стълбите и се връщате там, откъдето влязохте в замъка. Продължавате напред и намирате врата в задната част на сградата. Отваряте я и излизате на двора. Как точно изглежда той? 

 • Той е обрасъл с растения, треви, счупени дървета и паднала бодлива тел.
 • Градината му е безупречно поддържана с безброй пъстри цветя.
 • Градината наподобява джунгла, но можете да си представите колко красива би била, ако някой я почисти и въведе в ред.

Първи въпрос - вратата

Вратата представлява вашето отношение към нови преживявания. Ако сте си представили семпла врата, най-вероятно не се страхувате от нови предизвикателства и ще тествате късмета си в нови неща и ситуации, без да се колебаете.

Ако сте избрали скритата врата, най-вероятно не знаете какво трябва да направите в бъдеще и животът ви изглежда неясен и неопределен.

Разбира се, ако сте избрали голяма страшна врата, тогава вероятно се страхувате от непознатото и ви е трудно да излезете от зоната си на комфорт и да опитате нови преживявания.

Втори въпрос - интериор

Пространството вътре в замъка е идеята, която смятате, че другите имат за вас. Ако например си представяте библиотека, вероятно смятате, че сте човекът, който подкрепя другите и им помага да намерят отговори на проблемите.

Голямата камина дава усещане за топлина и страст, които смятате, че будите у хората.

Луксозната бална зала предполага, че смятате, че притежавате способност да заслепявате хората около вас и имате много какво да дадете.

Ако сте се озовали в дълъг коридор със затворени врати, чувствате, че сте трудни за разбиране, и другите трябва много да се стараят, за да "проникнат" във вас.

Трети въпрос - стълбището

Стълбището показва визията, която имате за живота. Огромното и масивно стълбище показва, че виждате живота като страдание, с много трудности. За разлика от красивото спирално стълбище, което показва колко сте романтични.

Четвърти въпрос - Прозорецът

Прозорецът е начинът, по който се чувствате в момента. Малкият прозорец, означава, че се чувствате депресирани и в капана на вашия живот. Може би чувствате, че няма изход от това, което преживявате в този период.

Нормален прозорец показва, че имате реалистични изисквания и очаквания от живота на този етап. Разбирате, че съществуват ограничения, но бъдещето е насреща и ви изглежда ясно.

И обратното, ако прозорецът е голям, вероятно се чувствате непобедими, свободни и способни да постигнете това, което искате.

Въпрос 5 - гледката от прозореца

Гледката от прозореца е поглед към целия ви живот. Бурното море показва забързания и непостоянен живот, докато заснежена гора се свързва с човек, който е живял изолирано и откъснат от тълпите. Зелената долина показва, че животът ви е спокоен и стабилен, без много стрес и безпокойство. Накрая, оживеният град е свързан с човек, който като цяло живее пълноценен живот и общува с много хора.

Въпрос 6 - дворът на замъка

Образът на двора е образът, който имате за вашето бъдеще. Така че, ако градината ви е чиста и блестяща, тогава смятате, че бъдещето ви ще бъде такова. От друга страна, обещаващата, но неподдържана градина показва оптимистичен човек, който се притеснява от това дали може да намери енергията, за да поеме контрола върху живота си и да направи бъдещето си по-красиво. Обраслата и мрачна градина показва песимизъм с лоша визия за бъдещето.

По статията работи: Елиза Трайкова

Източник: psych2go.net

Снимка: offthegridnews.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиПсихологияТестовеИсторияЗдравни съветиЛюбопитноЛичностиНовиниСпортАнкетиДиетиИзследвания