Начало Психология Позитивна психология Терапевтични занимания и креативност Какво представлява тестът с мастилени петна на Роршах

Какво представлява тестът с мастилени петна на Роршах

Какво представлява тестът с мастилени петна на Роршах - изображение

Повечето хора са чували за Мастилените петна на Роршах – тест, при който респондентите са помолени да погледнат изображения от мастило и след това да опишат това, което виждат. Тестът често се появява в популярната култура и се намеква, че е начин да се разкрият несъзнателните мисли, мотиви и желания на личността.

Снимка на Херман Роршах


Тестът на Роршах е вид проективно психологическо изследване на личността, създадено през 1921 г. от швейцарския психолог на име Херман Роршах. Като последовател на психоанализата той е изучавал и използвал техниката на Юнг за свободни вербални асоциации и предложението на Хенри и Бине за използване на стандартизирани мастилени петна, така че да се изследва въображението на личността.

Мастилено петно

Тестът на Роршах често се използва за оценка на личността и емоционалното функциониране. Това е вторият най-често използван по света съдебномедицински тест след MMPI. Изследване от 1995 г., в което са участвали 412 клинични психолози, е показало, че 82% от тях го използват в някаква част от практиката си.

 Мастилено петно


Историята на теста

Роршах определено не е първият, който предполага, че интерпретацията на двусмислени изображения може да открие скритите аспекти на личността. Като работата му е вдъхновена от множество фактори.

Още в младежките си години той е бил изключително добър в клексографията (изкуство за създаване на мастилени изображения). А с напредване на възрастта развива и интерес към психоаналитичния подход. Той публикува статии, анализиращи произведения на изкуството, създадени от пациенти, които са в психиатрия, като предполага, че те могат да се използват, за да се научи повече за личността и нейните особености.

Мастилено петно


През 1896 г. се появява игра, в която, след като се направи мастилено петно, по него се съчиняват разкази и стихове, а френският психолог Алфред Бине също експериментира с идеята за използване на картини, като средство за тестване на творческите възможности на пациента.

Мастилено петно


Може би вдъхновен от младежките си хобита и от изследването на символите в съзнанието, започнато от Фройд, Роршах започва да разработва систематичен подход за използване на мастилените петна като инструмент за оценка.
Той разработва своят метод за анализ, след като е изследвал над 400 души (повече от 300 души с психиатрични диагнози и 100 контролни субекта). В книгата, която той издава през 1921 година представя 10 стандартизирани петна, които е избрал, защото имат висока диагностична стойност. Книгата му описва подробно и подхода си към отчитане на отговорите от теста.

Мастилено петно

Труда на психолога не постига особен успех, а той самият умира в разцвета на силите си — на 38 г, едва година, след публикуването на книгата. Впоследствие се появяват голям брои системи за оценяване, като въпреки огромното разнообразие (вдъхновено точно от мастилените петна), формата за изследване на Роршах остава една от най-използваните в психологическата дейност.

Мастилено петно


Как работи тестовата методика

Тестът се състои от 10 изображения на мастилени петна, като част от тях са черни (на бял фон), други са смес от различни тонове на сивото, а други са цветни. Психолог, обучен в използването и тълкуването на 10-те работни карти, показва всяка от тях на респондента. След това от изследваното лице се изисква да опише на какво му прилича изображението. Субектите са свободни да тълкуват двусмисленото съдържание, колкото и както желаят. Те могат да се съсредоточат над цялото петно, върху определени негови аспекти или дори върху бялото пространство, което го заобикаля.

 

Петно на Роршах
След като тестваното лице даде своя отговор, психологът поставя допълнителни въпроси, за да насърчи допълнителното разработване на първоначалните впечатления. Специалистът преценява реакциите и анализира голям брой променливи, като например дали субектът е разгледал цялото изображение или само част от него. Тези наблюдения се трупат и събират в профил на анализираното лице.


Изображенията в теста на Роршах

Въпреки високата си популярност тестът на Роршах се счита за доста противоречив. Той е широко критикуван през 50-те и 60-те години на миналия век, поради липсата на стандартизирана процедура или метод за оценяване. През 1970 г се използват поне 5 системи за оценяване на този тест, които се различават изключително много и по същество представляват пет различни версии на теста.

Петно на Роршах

В допълнение към минусите по несъвместимите системи за оценяване, критиците отбелязват, че Мастилените петна на Роршах не са в състояние да идентифицират точно повечето психични разстройства. Както се досещате – оценяването може да е доста субективен процес. Една от ключовите критики по теста е, че не носи надеждност. Двама клинични психолози могат да стигнат до напълно различни заключения, гледайки отговорите на един и същ субект.

Този тест се използва главно в психотерапията и консултирането, а професионалистите, които го използват често обясняват, че той може да даде висококачествена информация за изследваното лице, неговите емоции и функции. Терапевтът и клиентът могат да го използват, и след това да работят по някой от възникналите по време на тестването въпроси.

Петно на Роршах


Методът за работа показва известна ефективност при диагностициране на заболявания, характеризиращи се с нарушения на мисленето като шизофрения и биполярно разстройство.
Част от експертите предупреждават, че системата на Екнер (един от начините за тълкуване на резултатите, популярен и до сега) съдържа грешки, които могат да провалят клиничното изследване на пациента.

Въпреки противоречията и критиките относно използването му, тестът на Роршах, е широко разпространен в практиката, защото носи ценни данни за анализ, които добрият професионалист може да използва ефективно.

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: verywellmind.com
Снимка: wikipedia.org; alchetron.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлСнимкиТестовеСпециалистиСоциални грижиИсторияЗдравни съветиЛюбопитноЛичностиНовиниСпортАнкетиДиетиИзследвания