Начало Психология Психология на развитието Развитие на децата Заниманията с изкуство подобряват висшите функции на детския мозък

Заниманията с изкуство подобряват висшите функции на детския мозък

Заниманията с изкуство подобряват висшите функции на детския мозък - изображение

Заниманията с изкуство при малчуганите активират невронните мрежи, отговарящи за наградния механизъм.

Според учените драскането е особено ефективно, тъй като значително увеличава кръвния поток през предфронталния кортекс. Той се намира в областта зад очите и регулира висшите функции на мозъка - нашите мисли, чувства и действия.

В рамките на изследването учените са поканили художници и хора, които не се занимават с изобразително изкуство да рисуват свободно, да драскат, да оцветяват между линии, нарисувани на хартия.

Изследователите установили, че при художниците и хората, занимаващи се с някакъв вид изобразително изкуство, драскането по листа се оказало свързано със значително по-високи нива на мозъчна активност.

“Нашето изследване показва, че много вероятно да съществува вътрешно присъщо удоволствие в заниманията с изкуство, което не е зависимо от крайните резултати”, категорични са авторите на изследването.

Те допълват, че понякога хората са прекалено критично настроени към това, което правят, защото са интернализирали своите социални възгледи за това кое е добро и кое лошо изкуство, кой е добър и кой е лош художник.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: Psy Blog
Снимка: pinterest.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЛюбопитноЗдравни съветиЛайфстайлНовиниПсихологияИсторияБотаникаХранене при...ПатологияФизиологияОрганизацииАлт. медицинаКлинични пътекиИзследванияСпециалистиСпортСоциални грижиИнтервютаРецептиТестовеАнкетиНормативни актовеОбразованиеЗаведенияЛечения