Начало Психология Поведенческа психология Патология Умствено заболяване ли е творчеството

Умствено заболяване ли е творчеството

Умствено заболяване ли е творчеството - изображение

Резултатите от ново изследване, обхванало над 1 милион души, показа, че творчеството много често е част от умствено заболяване, като най-податливи са писателите.

Учените от Каролинския институт в Швеция са установили, че при тях опасността от развитието на тревожност и биполярни разстройства, шизофрения, депресия и злоупотреба с наркотици, е голяма. Те също така са и двойно по-склонни към самоубийство в сравнение с останалата част от населението. При фотографите, художниците и танцьорите рискът от биполярно разстройство също е висок.

Хората с креативни професии като цяло не са по-предразположени към психиатрични заболявания от останалите. Но съществува голяма вероятност те да имат близък роднина с някакво разстройство, включително анорексия или аутизъм, показва още изследването, публикувано в сп. „Journal of Psychiatric Research reports”.

„Изводите може би ще доведат до нов поглед към психическите заболявания и приемането на някои техни симптоми като полезни или желани. Например силните и ограничени интереси на човек, страдащ от аутизъм, и маниите на хората, живеещи с биполярно разстройство, могат да изострят вниманието и да послужат като ориентир в определянето дали някой е гений и творец”, коментира водещият изследовател д-р Саймън Каяга.

По думите му по същия начин обърканите и разпилени мисли на хората, страдащи от шизофрения, биха могли да бъдат искрата, която да направи дадено творческо произведение оригинално и дори гениално.

„Ако променим подхода си и приемем, че някои феномени, свързани със заболяванията са полезни, пред нас ще се разкрият възможности за създаването на нови терапевтични методи”, убеден е д-р Каяга.

Той допълва, че в подобни случаи лекар и пациент трябва да постигнат съгласие кое ще се лекува и на каква цена.

В областта на психиатрията е традиция да се гледа на заболяванията в черно-бели цветове, без да се допускат никакви нюанси, и по този начин да се застрашава самия пациент – с премахването на всичко, смятано за патология.

Д-р Каяга допълва, че е напълно възможно биполярното разстройство да е предимство за хората с креативни професии. Разбира се, от голяма важност е да не се възвеличават всички хора с умствени проблеми, които твърде често биват представяни като креативни гении…

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: BBC
Снимка: fiveareas.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноПсихологияИсторияНовиниСнимкиХранене при...ЛайфстайлСоциални грижиЛеченияАлт. медицинаАнкетиВидеоЗдравни съветиИнтервютаОрганизацииСпортБотаника