Начало Психология Позитивна психология Терапевтични занимания и креативност 9 причини да въведем изкуството възможно най-рано в детския живот

9 причини да въведем изкуството възможно най-рано в детския живот

9 причини да въведем изкуството възможно най-рано в детския живот - изображение

Не всеки е орисан да стане музикант, художник, актьор или писател. Но всеки има афинитет към някое от изкуствата. На това се залага в терапевтичните сеанси, подпомагащи ни в справянето с емоциите. И докато възрастните можем да решим дали да се занимаваме с тях, невръстните деца нямат достъпа до същите ресурси, които да им дават тази възможност. 

1. Чрез изкуството детето се учи да играе

Децата опознават света чрез игра, те са научават да следват модели на поведение, разбират различните роли в обществото, усещат кое е разумно и кое не, като опитват да го пресъздават в игра. Но голяма част от децата не успяват да организират игровите си ситуации самостоятелно, ако не са натрупали практика. Да се занимават с изкуства би им дало опита и сигурността, да организират нещо и да придобият увереност, че се справят.

2. Танцуването и актьорството дават шанс за усъвършенстване на емпатията

Танцът и театралната игра подтикват децата да усещат неща, които не са напълно изказани с думи. В тях се приема роля, търси се логика и чувство, които не са типични за детето. Този опит ще му даде не само свободата да се изразява по-свободно и да се притеснява по-малко, а и да може да се поставя на мястото на останалите.

3. Ритъмът е важен за мозъка

Танцът и музиката ще научат детето на ритмични движения. Тази ритмичност освен че, има огромно значение за овладяване на самото изкуство, има пряка връзка с развитието на ума и грубата моторика на детето. Ритъмът може да осигури основите за бъдещи спортни занимания. Простичкото тактуване може да успокоява детето при напрегнати ситуации.

4. Различният звук ни прави адаптивни

Хармоничният звук кара ума да работи “на друга честота”, както ние се учим на различни неща, така и мозъкът се нуждае от повече данни, за да се научи на повече. Създаването на музика освен че, дава нова и нова информация на ума, подтиква да се работи над въпроса “какво извършвам физически, за да създам звука” и “как да го извърша, така че да се получи, конкретният желан от мен звук”.

5. Музиката и театралната игра ще дадат увереност

Децата нямат голям запас от социален опит и e нормално да се притесняват от нови ситуации. Музиката, танците, играта на сцена ще им дадат възможност да натрупат увереност, защото, дори да не са блестящи, ще получат, нужната доза одобрение, под формата на аплодисменти.

6. Уменията са ценен ресурс

Обществото ни се развива и става все по-конкурентно. Това е предпоставка всестранните умения да са важни от най-ранна възраст. Те могат да осигурят по-добро образование, и по-висока конкурентност (която ще потрябва ако малчуганът вече е събудил своите амбиции).

7. Рисуването ще развие усещането за пространство, цвят и композиция

Забелязали ли сте как децата, като малки, рисуват масите постепенно разширяващи се в далечината (за да поберат и четирите крака)? Това се случва, защото невръстният мозък знае, че масата има четири крака, но не знае как се разполагат в пространството те. Рисуването, редовно и ако му се отдава - с учител, ще даде храна за размисъл на мозъка. И ще го научи да усеща кога цветовете си хармонират, как композицията (не само на листа, а и в пространството) е грациозна, как в далечината предметите изглеждат все по-дребни.

8. Подобряване на фината моторика

Всяко приложно и изящно изкуство изисква работа с детайли. Дали за тях ще се ползва четка, ножичка (а в по-късна възраст нож), те ще му дадат напредък на връзката око — ръка и ум — ръка, до степен, в която фината моторика ще стане изключително развита.

9. Умението за изразяване ще се подобри

Голяма част от детските и юношески проблеми са основани на факта, че децата потискат или не успяват да изразят емоциите си. Заниманието с изкуство дава пространство за свободно изразяване, което може да се окаже полезно и нужно на подрастващия.

При децата и младежите терапевтичните, учебните и игровите дейности могат да бъдат комбинирани, така че едновременно да са полезни и приятни. Изкуствата са най-добрата терапия, защото каляват чувствителността на личността и тренират интелигентността й.

 

Автор: Станислава Тонева
Снимка: direttanews.it

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЗдравни съветиЛайфстайлЛюбопитноСнимкиИнтервютаОрганизацииОбразованиеСоциални грижиНовиниНормативни актовеИсторияРецептиАлт. медицинаСпециалистиСпортТестовеХранене при...АнкетиЗаведенияКлинични пътекиИзследванияЛеченияБотаника