Начало Психология Поведенческа психология Поведенчески и емоционални проблеми Извинението след сексуално посегателство: искрено или не

Извинението след сексуално посегателство: искрено или не

Извинението след сексуално посегателство: искрено или не - изображение

Колко още обвинения за неподходящо сексуално поведение трябва да се появят в новините на първа страница? И когато се появят, как би трябвало да реагират мъжете на това?

Ако се водят по президента на Съединените щати, който беше съден, заради сексуално унизителните му забележки по време на предизборния сезон, то те ще правят неискрени, незадоволителни и блудкави извинения. "Казах го. Сгреших. И се извиних" – тези думи имаха за цел да затворят устите на "кучетата", за да може Тръмп да продължи свободно с атаките си към Хилъри Клинтън.

Наскоро извинението на Харви Уейнщайн включваше отричане на голяма част от това, за което беше обвинен. Той отдаде непристойното си поведение на проблемите си с гнева, за които ще потърси лечение (най-накрая). Извинението на Кевин Спейси също беше условно с твърдението, че не си спомня нищо от това, за което е обвинен от актьора Антъни Рап, нито пък да е посягал на някой друг.

Сега идва моментът с комедианта Луис Си Кей, чиято мярка е смятана от мнозина за стъпка в правилната посока. Разбира се, ние не знаем дали извинението му е искрено или има съветници, които са написали речта му на покаяние вместо него.

Независимо от това си струва да разгледаме извинението му, което изглежда искрено по много причини. Вижте кои са те.

1. Едно искрено извинение признава истината, чисто и просто

"Тези истории са верни", каза Луис Си Кей в своето изявление, относно сексуалното му посегателство срещу пет жени. Без "ако ...", без "и ...", или "но …".

2. Автентичното извинение признава открито и честно, че е допусната грешка.

То директно признава вредата, която сте нанесли, и болката, която сте причинили. Без празни приказки, без замазване на грешки, без опит за увъртане. Луис Си Кей каза: "Властта, която имах над тези жени, е, че те ми се възхищаваха. И аз използвах тази власт безотговорно … Сега съм наясно с размера на въздействието, което съм оказал с действията си ... Неспособен съм да си простя. И е нужно да се примиря с това, което съм. Което е нищо в сравнение с това, с което съм оставил тези жени да се справят."

3. Искреното извинение е съпричастно, а не арогантно.

То изисква от вас да поставите себе си в кожата на другия, да си представите какво е да сте от другата на вашето поведение. Нужно е да чуете какво казва човекът срещу вас и да направите всичко възможно да разберете какво чувства той. Вашето съзнание трябва да се повиши, докато се учите от опита. Луис Си Кей: "Най-голямото съжаление, с което може да живеете, е, че сте наранили някого. И едва ли мога да разбера болката, която съм им нанесъл. Ще бъде нехайно да отрека болката, която съм причинил на хората, с които работя, и съм работил, чийто професионален и личен живот са засегнати от всичко това ... "

Извинението на Луис Си Кей звучи доста добре. Има обаче някои неща, които не каза.

Това, за което много хора го обвиниха е, че не изрече простите думи: "Съжалявам. Съжалявам за цялата болка и мъка, която съм причинил, и разочарованието, което съм донесъл на толкова много хора, които вярваха в мен.

Искреното "съжаление" е смирено, особено, когато идва от човек, който притежава власт. Той признава, че трябва да "молите за прошката на другия". Не можете сами да простите на себе си. Това зависи от онези, които сте наранили – те трябва да простят. Трябва да чуете. Трябва да учите. Трябва да промените поведението си. Трябва да промените вярванията си. Трябва да промените действията си. Трябва да поемете отговорност. Трябва да се стремите да направите компенсация. И трябва да признаете, че всичко това отнема време. Простото "Съжалявам, нека продължим" не върши работа. 

Освен това, за да бъде искрено, извинението изисква да сте наясно, че поведението ви е в противоречие с вашите дълбоки ценности. Ако това не е така, извинението, без значение колко пъти го изричате и по колко начини го извъртате, винаги ще означава пълна нула.

По статията работи: Елиза Трайкова

Източник: psychcentral.com

Снимка: monstersandcritics.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлАнкетиСоциални грижиПсихология