Начало Психология Поведенческа психология Поведенчески и емоционални проблеми Изясниха механизма, по който родителите предават на децата си тревожност и депресия

Изясниха механизма, по който родителите предават на децата си тревожност и депресия

Изясниха механизма, по който родителите предават на децата си тревожност и депресия - изображение

Учени изясниха механизма, по който родителите предават на децата си тревожност и депресия. Оказва се, че ключовият фактор в този механизъм е свръхактивна мрежа от неврони, намираща се в три мозъчни дяла – мрежата ги обединява, за да контролира реакциите на страха.

"Гените, които родителите предават на своите деца, повлияват съвместните функции на три мозъчни области. Абнормалната свръхактивност в тях представляват унаследени мозъчни промени, пряко свързани с по-високия риск от тревожност и депресия", обяснява водещият автор на изследването проф. Нед Калин. По думите му откритието помага за по-доброто разбиране на невронните процеси, подлежащи на наследствената тревожност и депресия, защото дава конкретни цели на бъдещите изследвания.

В рамките на научните експерименти са наблюдавани резус маймуни, които имат мозък, сходен с човешкия. Резултатите от мозъчните сканирания на маймуните в ситуации на стрес и страх, показват, че именно тези три области в мозъка са ключови за механизмите. Резултатите от изследването показват, че около 35 процента от разликата в тревожността и депресията могат да бъдат обяснени със семейната история. Регионите са в ствола на мозъка, предфронталния кортекс и амигдалата.

Въпреки че реакцията, с която отговаряме на страха, може да е ключова за оцеляването ни, тя може да предизвика и много проблеми, когато е свръхактивна.

„Тревожността може да ни осигури еволюционно предимство, тъй като може да ни помогне да усетим и избегнем опасност. Но ако нейните мрежи са свръх активни, това може да доведе до различни психични проблеми като тревожност и депресия", коментира още проф. Калин.

Редактор: Ина Фенерова
Източник: spring.org
Снимка: huffingtonpost.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияНовиниЛюбопитноСоциални грижиЗдравни съветиЛайфстайлХранене при...Алт. медицинаЛеченияСнимкиВидеоСпортТестовеАнкетиЗдравни проблемиИзследванияБотаника