Начало Психология Социална психология Аз Има ли връзка между нарцисизма и отглеждането на екзотични домашни любимци

Има ли връзка между нарцисизма и отглеждането на екзотични домашни любимци

Има ли връзка между нарцисизма и отглеждането на екзотични домашни любимци - изображение

Много изследвания се занимават с анализа на личността на собствениците на домашни любимци, но повечето от тях търсят разликата между „хората, предпочитащи куче” и „хората, предпочитащи котка”. Спокойно, може да се каже, че се знае твърде малко за собствениците на домашни любимци, които показват високи показатели на т.нар. „тъмни личностни черти”, като нарцисизма.

Статия, подготвена от изследователски екип под ръководството на Джефри Вонк (психолог в Оукландския университет), описва опитът на учените да разберат как две от „тъмните черти” (нарцисизма и граничните характеристики на личността) са свързани с нивата на привързаност, както към традиционните, така и към екзотичните домашни любимци, като змии и плъхове.

Изследователите са предположили, че тъй като нарцисистите обичат да привличат внимание към себе си, е по-вероятно да отглеждат екзотични домашни любимци. Но нарцисизмът се характеризира с повърхностни взаимоотношения и липса на емпатия, така че изследователите дори смятат, че те ще бъдат и по-слабо привързани към животните в живота си. И накрая на основата на по-стари проучвания, те предполагат, че собствениците на домашни любимци с високи нива на невротизъм ще са силно привързани към домашните си животни.

Хипотези и тестове

За да тестват предположенията си, изследователите дават на 325 души, имащи домашни любимци, поредица от стандартизирани тестове. Участниците са предимно студенти и хора, наети онлайн. Двеста и седемнадесет от субектите оценяват привързаността си към традиционните домашни любимци, като кучета, котки и хамстери, а 108 към домашни любимци, категоризирани като екзотични – змии, гущери, маймуни, насекоми, плъхове, паяци и др. Участниците се включват в тестването, измервайки:

- Характеристиките на личността, „големите пет”:  Тестови форми измерващи съотношението между петте личностни черти на индивида.
- Скала за привързване към домашния любимец, съставена от изследователите и състояща се от 64 елемента, взети от вече съществуващите тестове за привързаност към домашния любимец.
- Списък с 52 твърдения, които са съставени, за да измерват нивата на нарцисизъм. Съществуват две негови форми. В едната хората се характеризират с манипулативност, висока самооценка, подчертано усещане за лично право. В другата са завладяни от дълбока несигурност. Както Вонк обяснява "уязвимият нарцисизъм (вторият от изброените) се характеризира с висока емоционална нестабилност и е форма на по-защитен нарцисизъм, при който хората реагират остро на заплахи спрямо чувството им за самооценка.” Скала за гранична личност с 24 елемента.

Екзотични домашни любимци, нарцисизъм и привързаност

Голяма част от резултатите потвърждават предположенията на учените. Противно на първата им хипотеза, хората с уверен и претендиращ за права нарцисизъм не са по-склонни да отглеждат екзотични домашни любимци. И изненадващо нарцисистите не са по-слабо склонни да се привързват към любимците си.

Последващият анализ на получените данни обаче разкрива някой интересни неща:

- Хората с уязвим нарцисизъм са по-привързани към своите домашни животни, но само, ако те са нетрадиционни;
- хората с високи нива на „грандиозен нарцисизъм” (този, който всички познаваме) са по-привързани към своите домашни любимци, само ако те са от традиционния тип;
- за изненада на изследователите, оценките за невротизъм (отново от голямата петица) не са свързани с привързаността към домашния любимец;
- връзката между граничната личност и привързаността е доста слаба, въпреки че има някакво съотношение с високите нива от теста и слабата привързаност;
- жените са по-привързани към домашните любимци, отколкото мъжете.

Екзотичните домашни любимци и неетичността

Учените от Оукланд са сред първите, които изследват как тъмните черти на личността влияят върху връзката с традиционните и необичайни видове домашни любимци. Резултатите, които противоречат на очакванията им, буквално претворяват изследването на взаимоотношението човек-домашен любимец.

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: psychologytoday.com
Снимка: mirror.co.uk

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлИсторияАнкетиСнимкиЛюбопитноЗдравни съветиАлт. медицинаПсихологияНовиниБотаникаСпортВидеоСоциални грижиПроизводители