Начало Психология Поведенческа психология Патология Офидиофобия — патологичен страх от змии

Офидиофобия — патологичен страх от змии

Офидиофобия — патологичен страх от змии - изображение

Хората имат много страхове. Страхът от змии или офидиофобията е втората най-разпространена фобия в света. Счита се, че почти 1/3 от възрастните хора по света имат силен страх от змии.

Повечето хора с офидиофобия могат да водят съвсем нормален начин на живот, тъй като при нормални обстоятелства не им се налага да се изправят пред обекта на своите страхове. Но за тези с тежка офидиофобия самото споменаване или образ на змия в книга или по телевизията може да доведе до интензивен страхов отговор, като реакциите могат да включват дори инфаркт и смърт.

Причини за офдиофобия

За да сме честни трябва да признаем, че страхът е плод на комплексни фактори, които играят голяма роля в изграждането на индивида и социума.

Еволюционни и генетични фактори

Еволюционните психолози проследяват развитието на фобията заедно с човешката еволюция и в ранните цивилизации. Смята се, че страхът може да бъде вторичен продукт на техниките за оцеляване, използвани от нашите предци в далечното минало. Възможно е змиите да са представлявали огромна опасност за човешкия вид в ранния период от развитието на вида ни и това да е довело до еволюционна предусловеност на страха от тях. Поколение след поколение този страх бива наследяван от хората, като се оказва, че ако фобията е мъчила някого от рода ни, то вероятността ние самите да страдаме от нея се повишава.

Травматична ситуация, включваща змии

Всяко предходно преживяване, включващо змии, като змийско ухапване или увиване на змия около крайник може да донесе на човек фобия. Страха може да е и резултат от разказ на някой друг, който има ужасяващ опит със змии. Различните филми, показващи змии и опасности свързани с тях, са една, от другите причини, които подклаждат страха от животните.

Културни фактори

Змиите винаги са били свързвани с лошо знамение и смърт. В Библията змията е изобразена като зло същество, заслужаващо само недоверие. Такива негативни вярвания могат съществено да увеличат естествения страх, че при някои хора да причинят фобийно състояние.

Офидиофобията е част от зоофобията — общ термин за страха от животните. Някои случаи на зоофобия са доста силни в детството, но изчезват в зряла възраст. В други случаи фобията продължава развитието си и остава дори в зряла възраст.

Кратък списък на причините за офидофобия:

- слаби познания или липса на образование относно животните;

- травматични епизоди в миналото;

- наблюдение на инцидент, свързан със змии;

- повлияване от медийни и телевизионни предавания;

- генетична предусловеност и семейна история;

Симптоми на фобията

Те се разпространяват в няколко сфери на човешката сетивност и могат да бъдат категоризирани като умствени, физически, или емоционални:

- Неконтролируемо безпокойство, особено когато някой (дори друго лице) видимо се подготвя да има досег със змии;

- чувството, че трябва да стори всичко, за да избегне каквото и да е доближаване до змиите;

- викове, плач, проблеми с нормалното дишане, тремор и извиване на тялото;

- високи нива на тревожност, забързан сърдечен ритъм при виждане на змия или преминаване на пространство, за което се знае, че има змии.

Офидиофобията може доста сериозно да засегне нормалния живот на човека, особено когато страдащият избягва зоологически градини и домове на приятели, които имат змии за домашни любимци. В най-тежката си форма тя възпрепятства дори елементарна разходка сред природата, защо предизвиква силни пристъпи на ужас, че от някъде ще се появи змия.

Лечение фобията

Ако вие или някой, когото познавате, изпитва ирационален страх от змии, можете да разгледате една или повече от следните възможности за лечение:

Десенсибилизация

Това е една от ефективните терапии, използвани за овладяване на симптомите. Терапевтът проучва нивото на страха в човека, като го кара да се изправи срещу змия играчка, истинска змия или снимки и изображения на змии в безопасна среда. Терапията се върти около десенсибилизирането или отслабването на страха чрез редовно излагане на индивида на влияние от факторите, които предизвикват страх.

Освен това, терапевтът може да преподава различни начини за релаксация като дихателни упражнения, психическо визуализиране и медитация на клиента си. Човекът трябва да използва тези техники за релаксация, когато е изложен на ужасяващия стимул, и да сложи страха под контрол. Понякога терапевтът може да използва хипноза за подпомагане на релаксацията.

Когнитивна поведенческа терапия

Когнитивната поведенческа терапия е друг метод, използван при лечението на фобията от змии. Терапевтът е съсредоточен върху промяна на негативните мисли, свързани със страха от змиите и замяната им с положителни. Терапията започва с разказ в какво се състои страха и какви са подробностите около него. Психологът дава съвети и опитва да промени поведението на човека, премахвайки неверните вярвания за влечугите от ума на клиента си.

Медикаментозно лечение

В най-тежките случаи се използват медикаменти за понижаване на тревожността или антидепресанти. Лекарствата не трябва да се приемат продължително време, назначават се от медицинско лице и се съобразяват със степента на фобийното състояние.

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: healthtopia.net; fearof.net
Снимка: steemit.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛюбопитноЗдравни съветиАлт. медицинаЛеченияЛайфстайлНовиниИсторияБотаникаСнимкиСпорт