Начало Психология Поведенческа психология Психика и тяло Имунната система и психиатрията

Имунната система и психиатрията

Имунната система и психиатрията - изображение

Психиатрията е "медицинска специалност, която се занимава с нарушения, засягащи човешкото съзнание и поведение." Тя се интересува от механизмите, чрез които мозъкът генерира нормални и анормални поведения. Неврологично ориентираните психиатри често говорят за невротрансмитери, нервни системи, лекарства, които влияят на мозъка, и връзката между психиатричните разстройства и мозъчната функция.

Имунолозите специализират в нормална и анормална функция на имунната система. Предначението на тази система е защита на организма от болести. Човешката имунна система включва голямо разнообразие от химикали, произвеждани от специфичните клетки на имунната система, които се борят с бактерии, вируси и други патогени, които могат да доведат до дисрегулация на различни телесни функции. Понякога в имунната система настъпват неизправности, които могат да доведат до различни автоимунни заболявания (което означава, че имунната система атакува собственото си тяло). Ревматоидният артрит и лупуса са два примера за често срещани автоимунни заболявания.

Въпреки че имунологията и психиатрията са много различни области, все повече доказателства сочат, че вещества, генерирани от клетки на имунната система участват активно в регулирането на мозъчната функция. Значението на тази линия на разследване неотдавна се подчертава в брой на списание Biological Psychiatry, озаглавена "Възпалителни и имунни механизми в невропсихиатрия." В този труд от юли 2016 лидери в областта обсъждат ролята на дисфункцията на имунната система в най-различни нервно-психически заболявания и потенциални терапевтични подходи, които биха могли да произтекат от работата в тази област.

Клетките в имунната система генерират химикали, отговорни за начина, по който телата ни реагират на болести и по който се чувстваме и държим. Тези химикали директно въздействат на нервните клетки, включително тези, които участват в регулацията на мотивационната, когнитивната и награждаващата системи. Например, някои медицински заболявания като коронарна болест на сърцето могат да повлияят на имунната система. Нарушената регулация на имунната система, свързана с тези медицински заболявания също може да увеличи рисковете за депресивни разстройства.

В допълнение, специфични видове имунни клетки, наречени микроглия пребивават в мозъка. Тези клетки контролират локални участъци в мозъка и произвеждат различни химикали в отговор на стрес или увреждане на клетките. Докато невроните произвеждат невротрансмитери, които регулират комуникацията между нервните клетки, микроглия произвеждат имунно-свързани химични вещества, които могат директно да променят структурни и функционални връзки между нервните клетки.

Микроглия подпомагат защитата на мозъка от различни видове атаки. Например, те произвеждат имунно-свързани вещества за подпомагане на мозъка при възстановяването от инфекции. В допълнение, неврони и микроглия работят заедно, за да се запази нервната система "в баланс." Невротрансмитерите и имунно-свързаните химикали очевидно работят екипно в поддържането на нормалната функция и структура. Има условия, обаче, при които прекомерната или анормална функция на микроглия (и периферната имунната система) може да доведе до дисфункция на мозъка и да допринесе за патогенезата и симптомите на различни заболявания. Тези заболявания включват невродегенеративни заболявания, като болестта на Алцхаймер, както и психиатрични разстройства, като депресия, шизофрения и други. Ето защо това е бързо развиваща се област на неврологията, която ще допринесе за развитието на нови терапии.

Става все по-ясно, че съществува взаимодействие и обратна връзка между нервната система и имунната система. Всяка система може да влияе на другата. Физиологични и психологични стресори могат да окажат въздействие както на мозъка и имунната функция. Ненормалната имунна функция може да бъде свързана с промени в поведението, включително депресивни симптоми.

Колкото повече се научава за връзката на депресивните симптоми и функцията на имунната система, толкова по-вероятно е някои видове депресия да отговорят на лечение, насочено към компоненти на имунната система. Не би било изненадващо, ако термини като "имунопсихофармакология" станат част от езика на психиатрията. А това дава съвсем друг - многопластов - поглед върху връзката на нашето тяло и психика!

По статията работи: Елиза Трайкова

Източник: psychologytoday.com

Източник: jcsmr.anu.edu.au

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияМикробиологияИсторияФизиологияНовиниЗдравни съветиНормативни актовеСпециалистиИзследванияЛюбопитноСнимкиНаправления в медицинатаПсихологияЛайфстайлЗаведения