Начало Психология Позитивна психология Терапевтични занимания и креативност Каква е разликата между психолог и психиатър?

Каква е разликата между психолог и психиатър

Каква е разликата между психолог и психиатър - изображение

Основната разлика между психолог и психиатър се крие в тяхното образование. Психиатрите са лекари и могат да предписват лекарства. Психолозите притежават докторскa степен, но не са лекари и в повечето държави не могат да работят с медикаменти. Вместо това, те предоставят психотерапия, която може да включва когнитивни и поведенчески интервенции. Психиатрите също прилагат психотерапия, но тя често е придружена с лекарства. 

Някои от основните различия между психолозите и психиатрите включват:

  • Психиатрите имат медицинско образование, докато психолозите притежават психологическо образование и правоспособност за практикуване.
  • Психиатрите завършват лекарска специализация, а психолозите карат една или две години стаж, последван от период на практикуване на даден метод под надзор.
  • Психиатрите предписват лекарства, докато повечето психолози не го правят.
  • Психиатрите често се фокусират върху повече медицински и фармакологични интервенции, докато психолозите са склонни да се фокусират повече върху лечение, основано на психотерапията.

Как лекуват пациентите си?

Въпреки различията, психолозите и психиатрите играят важна роля за поддържането на добро психично здраве. Двете професии често се представят като противоположни, но на практика те нерядко работят в сътрудничество помежду си, за да осигурят възможно най-доброто лечение за пациентите.

Тяхното сътрудничество допринася за индивидуалния план на интервенцията. В много случаи хората, които работят с психолог и преминават през редовни психотерапевтични процедури, посещават психиатър веднъж седмично или месечно, за да се оценят нуждите им от медикаменти.

Например, пациентите могат да започнат с посещение при личния си лекар след като забележат първичните психични симптоми, които изпитат. От своя страна, той трябва да ги насочи към психолог за по-нататъшна оценка. Този психолог трябва да наблюдава, да прави преценка и да диагностицира пациента, преди да го препрати към психиатър, който да предпише и следи нуждата на пациента от лекарства. Психологът и психиатърът могат да работят заедно, като първият предлага поведенчески интервенции, а вторият осигурява медикаменти, за да се справи най-добре със симптомите.

Изборът на необходимия в случая подход често зависи от тежестта на симптомите на пациента, неговите нужди и желания. Някои проучвания предполагат, че хората са склонни да предпочитат самостоятелна психотерапия или комбинация от психотерапия и медикаменти. В такива случаи те могат да работят с психолог, ако желаят да се съсредоточат върху психотерапията, или с екип, който включва психолог и психиатър, ако искат да съчетаят поведенчески и фармакологични интервенции. Някои проучвания установяват, че комбинирането на различните подходи на лечение може да бъде по-полезно за пациентите.

По статията работи: Елиза Трайкова

Източник: verywell.com

Снимка: marygracecuasito.wordpress.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияСпециалистиНовиниИсторияСнимкиНормативни актовеЛайфстайлНаправления в медицинатаЗаведенияЛюбопитноЗдравни съветиСпортТестовеИнтервютаСоциални грижиЛеченияАлт. медицина