Начало Психология Позитивна психология Терапевтични занимания и креативност Интерпретация на сънищата: Какво означават те

Интерпретация на сънищата: Какво означават те

Интерпретация на сънищата: Какво означават те - изображение

Съществуват много теории, които обясняват защо сънуваме, но никой все още не разбира напълно тяхната цел или как да интерпретираме смисъла им. Те могат да бъдат загадъчни, но разбирането им може да бъде откровено объркващо. Съдържанието на нашите сънища може да се променя внезапно, да включва странни елементи или да ни плаши с ужасяващи картини. Фактът, че те могат да бъдат толкова богати и завладяващи, е онова, което кара мнозина да вярват, че би трябвало да имат някакво значение.

Някои известни изследователи като Г. Уилям Домхоф предполагат, че сънищата най-вероятно нямат реална цел. Въпреки това, интерпретацията на сънищата става все по-популярна. Докато изследването не е демонстрирало цел, много експерти смятат, че сънищата имат значение.

Според Домхоф:

"Смисълът е свързан с последователността и систематичните взаимоотношения с други променливи и в това отношение сънищата имат смисъл. Освен това те са много "разкриващи" онова, което е в съзнанието ни. Ние открихме, че 75 до 100 от сънищата на някого ни дават много добър психологически портрет на това лице. Дайте ни 1000 сънища от няколко десетилетия и можем да ви дадем профил на съзнанието на човека, който да е почти толкова индивидуален и точен, колкото неговите пръстови отпечатъци."

Фройд: Сънищата като път към несъзнаваното

В книгата си "Тълкуването на сънищата", Зигмунд Фройд предполага, че съдържанието на им е свързано с изпълнението на желание. Фройд вярва, че явното съдържание на сън или конкретните картини и събития на съня служат за прикриване на скритото съдържание или несъзнателните желания на сънуващия.

Фройд също така описва четири елемента на този процес, които той нарича "работа на съня":

  • Кондензация — Много различни идеи и концепции са представени в рамките на един сън. Информацията се съчетава в една мисъл или изображение.
  • Изместване — Този елемент от работата на съня прикрива емоционалното значение на скритото съдържание, като обърква важните и незначителни части на съня.
  • Символизъм — Тази операция също така цензурира възпрепятстваните идеи, съдържащи се в съня, като включва обекти, които са предназначени да символизират скритото му съдържание.
  • Вторична ревизия — По време на този последен етап от процеса на сънуване, Фройд предполага, че странните елементи на съня са реорганизирани, за да го направят разбираем, като по този начин генерират явното му съдържание.

Юнг: Архетипите и колективното несъзнавано:

Докато Карл Юнг споделя някои общи идеи с Фройд, той смята, че сънищата са повече от израз на потиснати желания. Той предполага, че те разкриват както личното, така и колективното несъзнавано и служат за компенсиране на части от психиката, които са недоразвити в будния живот. В противоречие с твърденията на Юнг, обаче, по-късно изследването на Хол разкрива, че особеностите, които хората показват докато са будни, са същите като тези, изразени в сънищата.

Юнг също така предполага, че архетипи като анима, сянката и анимус често са символични атрибути или фигури в сънища. Тези символи, смята той, представляват нагласи, които са потиснати от съзнателния ум. За разлика от Фройд, който често предполага, че конкретните символи представляват конкретни несъзнателни мисли, Юнг вярва, че сънищата могат да бъдат изключително лични и че интерпретирането им включва знанието за отделния сънуващ.

Хол: Сънищата като когнитивен процес

Калвин С. Хол предполага, че сънищата са част от когнитивния процес, в който те служат като "концепции" на елементи от нашия личен живот. Хол търси теми и модели, като анализира хиляди дневници на участниците в изследването, в крайна сметка създава система за количествено кодиране, която разделя онова, което е в нашите сънища, в редица категории.

Според теорията на Хол, тълкуването на сънищата изисква да знаете:

  • действията на сънуващия в съня
  • обектите и фигурите в съня
  • взаимодействията между сънуващия и героите в съня
  • настройката на съня, преходите и резултата

Крайната цел на тази интерпретация на съня не е да разбере съня, а да разбере сънуващия.

Домхоф: Сънищата като отражение на будния живот

Г. Уилям Домхоф е известен изследовател на сънища, учил с Калвин Хол в университета в Маями. В широкомащабни проучвания на съдържанието на сънищата Дохоф е открива, че те отразяват мислите и тревогите на будния живот на сънуващия. Домхолф предлага неврокогнитивен модел на сънищата, в който процесът на сънуване е резултат от неврологични процеси и система от схеми. Съдържанието на съня, предполага той, е резултат от тези когнитивни процеси.

Популяризиране на интерпретацията на сънищата

От 70-те години насам тълкуването на сънищата става все по-популярно благодарение на работата на автори като Ан Фарадей. В книги като "Играта на съня" Фарадей очертава техники и идеи, които всеки може да използва, за да интерпретира собствените си сънища. Днес потребителите могат да закупят голямо разнообразие от книги, които предлагат съновни речници, символни ръководства и съвети за тълкуване и разбиране на сънищата.

Изследванията без съмнение ще продължат да растат и да предизвикват интерес от хора, които се интересуват от разбирането на значението на техните сънища. Въпреки това експертът на съновиденията Г. Уилям Домхоф препоръчва"... освен ако не намирате сънищата си за забавни, интелектуално интересни или художествено вдъхновяващи, тогава се чувствайте свободни да ги забравите". Други, като Картрайт и Казняк, твърдят, че интерпретацията на съня всъщност може да разкрие повече за тълкувателя, отколкото за значението на самия сън.

Значението на съня може да зависи от вашите пристрастия

Изследователите Кери Мореудж и Майкъл Нортън проучват сънищата на над 1000 души от Съединените щати, Индия и Южна Корея. Това, което откриват, е, че малцина от студентите, участвали в изследването, вярват, че техните сънища са просто реакция на мозъка към случайна стимулация. Вместо това, повечето са съгласни с идеята на Фройд, че те разкриват несъзнателни нужди и желания.

Това, което те откриват, обаче, е, че тежестта и важността, които хората придават на своите сънища, до голяма степен зависят от техните пристрастия. Хората са по-склонни да помнят отрицателните сънища, ако включват хора, които вече не харесват. Те също са по-склонни да приемат сериозно сънищата си, ако те включват приятели или близки.

С други думи, хората са мотивирани да интерпретират своите сънища по начини, които подкрепят вече съществуващите им вярвания за себе си, за света и хората около тях. Изследователите установяват, че неща като склонност към потвърждаване и самообслужващи предразсъдъци влияят дори на това как хората реагират на собствените си сънища.

Тъй като хората са склонни да приемат сънищата си сериозно, изследователите предполагат, че тези сънища могат да се превръщат в нещо като самоизпълняващо се пророчество. Ако сънувате, че няма да успеете да минете изпита, може да сте по-малко мотивирани да учите, или дори да сте толкова стресирани, че да се представите зле.

Сънищата може да имат значение или не, но факт е, че тълкуването им става популярно в миналото. Някои хора дори основават важни решения на съдържанието на сънищата си.

Редактор: Елиза Трайкова

Източник: verywellmind.com

Снимка: cdte-rhone.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияФизиологияЗдравни съветиВидео