Начало Психология Поведенческа психология Психика и тяло 5 основни характеристики на сънищата

5 основни характеристики на сънищата

5 основни характеристики на сънищата - изображение

Сънищата представляват интерес за художници, философи и изследователи в продължение на хиляди години. Въпреки това едва напоследък те са обект на сериозно научно изследване. Докато сънищата могат да варират значително, то изследователят Дж. Алън Хобсън идентифицира петте основни техни характеристики в книгата си, издадена през 1988 г., "Сънуващият мозък".

Сънищата често включват интензивни емоции

Една от основните характеристики на сънищата е, че емоциите, преживявани в тях, могат да бъдат интензивни, болезнени и остри. Хората често съобщават, че сънуват наистина неудобни ситуации, като това, че са голи или ходят до тоалетна на обществени места, или ужасяващи събития като например, че са преследвани от нападател. В някои случаи тези емоции могат да са толкова силни, че да прекъснат съня или да накарат сънуващия да се събуди рязко. Трите най-често срещани емоции, които са по-интензивни в сънищата, са тревожност, страх и изненада.

Сънищата често са неорганизирани и нелогични

Те са изпълнени с несвързаности, неяснота и непоследователност, а понякога тези неща могат да доведат до наистина странен сюжет. Според Хобсън един от отличителните белези на сънищата е, че те често нямат смисъл и не спазват никакви природни закони, включващи време, място или хора.

Някои примери за нелогично съдържание включват летене, пътуване във времето, говорещи животни, любими хора, които отново са в света на живите, комбинации от хора от различни периоди от живота ви, внезапни трансформации на хора и предмети и внезапни промени в средата.

Странното съдържание на сънищата се приема, без да се поставя под въпрос

Странните събития и съдържание, които се появяват в съня, обикновено се приемат, без да се поставят под съмнение от сънуващия ум. Според Хобсън сляпото приемане на съдържанието на сънищата се дължи на силата на нашите вътрешно генерирани емоции и възприятия. В рамките на съня тези странни и нелогични събития, възприятия и предмети не се възприемат като такива. Ако сънят бъде запомнен при събуждане, чак тогава съдържанието му се разглежда като странно или дори трудно обяснимо.

Хората често изпитват странни усещания

Странните сетивни преживявания са друга кардинална характеристика на сънищата. Усещането за падане, невъзможността да се движите бързо и неспособността да контролирате движенията на тялото са само някои от често съобщаваните сетивни преживявания, които се случват по време на сънища.

Сънищата са трудни за запомняне

Докато паметта се засилва в контекста на съня, достъпът до информацията, съдържаща се в него, бързо намалява, след като сънуващият се събуди. Изследователите на сънища изчисляват, че приблизително 95% от всички тях се забравят изцяло след пробуждането.

Разбиране на характеристиките на сънищата

Мнозина вероятно са запознати с тези пет общи характеристики на сънищата, но други може да не са наясно колко чести са подобни преживявания.

"Характерните особености на съня и сънуваният обект могат да бъдат от ежедневно естество или да представляват напълно фантастични и невъзможни колажи на съществуващата реалност. Те могат да се развиват нормално или да са обвързани с най-абсурдните, невероятни или невъзможни действия, които да са познати или носещи само най-слаби прилики с тези в реалния живот", обяснява Хобсън.

По статията работи: Елиза Трайкова

Източник: verywellmind.com

Снимка: whats-your-sign.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияФизиологияЗдравни съветиВидео