Начало Психология Позитивна психология Терапевтични занимания и креативност Вашите сънища: интерпретирани и нарисувани

Вашите сънища: интерпретирани и нарисувани

Вашите сънища: интерпретирани и нарисувани - изображение

Учен и художник интерпретират сънищата в произведения на изкуството.

DreamsID е нов проект между професор Марк Благроу и художника и илюстратор д-р Джулия Локхарт.

Професор Марк Благроу е директор на Лабораторията за сънища в Суонзийския университет и провежда 30-годишно изследване върху съня и сънищата. В лабораторните проучвания научната работа на Благроу се фокусира върху опитите да се разкрият източниците им в паметта. В предишно проучване, участниците успяват да придобият представа за сънищата си чрез дискусия. Когато в проучването обсъждат подробно съдържанието на сънищата си с проф. Благроу, те успяват да открият връзките между съня и събуждането си, които не са осъзнали преди това.

Докато тази техника се оказва полезна в лабораторията, Благроу вече пренася изследването си в нов вид произведение на изкуството, заедно с художника д-р Джулия Локър от Университета на Уелс "Колеж по изкуство Swansea" на Университета на Уелс. DreamsID (интерпретиран и нарисуван) е продължение на успеха на дискусионните групи за сънища в лабораторията, но с много по-задълбочена дискусия, за да разберете какво се случва в съня и какво се случва в събуждането, което може да го е предизвикало.

По време на шоуто някой от аудиторията е избран да седне заедно с професор Благроу, за да обобщи и да дискутира съня си, а д-р Локърър седи встрани с амалгама от художествени материали и няколко копия от интерпретацията на сънищата на Фройд (1900 ). След това публиката е поканена да се събере, за да слуша и наблюдава дискусията.

Докато индивидът започва да описва съня си, д-р Локхарт се готви да илюстрира. Тя използва книгата на Фройд "Интерпретацията на сънищата" (1900), за да избере подходяща страница или две като платно, разкъсва тези страници от книгата, за да започне сценичната илюстрация (с разрешение от издателите). Самата илюстрация се извършва на проектор, така че публиката да може да вижда рисунката, която оживява, заедно със съня.

Благроу продължава дискусията, като сънуващият попълва подробности, прави предложения и отбелязва тънки прилики между описанието на съня и събуждането му. Чрез този процес и сънуващият може да добие известна представа за източниците на съня в паметта си.

Докато това се случва, д-р Локхарт продължава да допълва илюстрацията чрез нововъзникващите детайли, като обръща внимание на ключови моменти, цвят и форма. Тя сканира текста на Фройд върху страниците за ключови думи, които изглеждат уместни и релевантни. Така тя загражда определени думи в изображенията, попълвайки рисунката около текста, така че по-късно той да изпъкне и да бъде четлив за сънуващия.

Целият процес отнема около 20 минути, а накрая сънуващият може ясно да види илюстрацията си. Чрез изтъкването на ключовите думи и текста в илюстрацията, сънуващият вижда как въображението му се формира във физическата реалност. Най-накрая това може да вземе произведението със себе си, след като бъде рамкирано. Просто брилянтна идея, нали?

По статията работи: Елиза Трайкова

Снимки: пак там, twitter.com/DreamsID2

Източник: psychologytoday.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияФизиологияЗдравни съветиВидеоСнимкиЛайфстайлРецептиСоциални грижиОбразованиеЛюбопитноАлт. медицинаИнтервюта