Начало Психология Поведенческа психология Психика и тяло Какво е гещалт психология

Какво е гещалт психология

Какво е гещалт психология - изображение

Гещалт психологията е мисловна школа, която разглежда човешкия ум и поведението като цяло. Тя предполага, че ние не се съсредоточаваме върху всеки малък компонент, когато се опитваме да разберем света около нас.

Умовете ни възприемат обектите като част от по-голямо цяло и като елементи на по-сложни системи. Тази мисловна школа играе важна роля в съвременното развитие на изучаването на човешкото усещане и възприятие.

Кратка история на гещалт психологията

Възникнала чрез делото на Макс Уъртхаймър, гещалт психологията се формира частично като отговор на структурализма на Вилхелм Вунд.

Докато Вунд разбива психологическите въпроси до най-малката им възможна част, гещалт психолозите се интересуват от общото съзнание и поведение. Водещият принцип зад движението "Гещалт" е, че цялото е по-голямо от сумата от неговите части.

Развитието на тази област на психологията е повлияно от редица мислители, сред които Емануел Кант, Ернст Мах и Йохан Волфганг фон Гьоте. 

То е повлияно отчасти от наблюденията на Уертхаймер един ден на гарата. Той купува стробоскоп играчка, който показва снимки в бърза последователност, за да имитира появяващото се движение. По-късно той предлага концепцията за Фи-феномена, при който последователно проблясващите светлини могат да доведат до това, което е известно като привидно движение.

С други думи, ние възприемаме движение там, където няма такова. Филмите са един пример за привидно движение. Чрез последователност от неподвижни рамки се създава илюзията за движение.

"Основната" формула" на гещалт теорията може да бъде изразена по този начин", пише Макс Вертхаймер. "Има цялости, чието поведение не се определя от това на отделните им елементи, а самите процеси са определени от вътрешната природа на цялостите. Това е надеждата на гещалт теорията да определи природата на тези цялости."

Основни представители на гещалт психологията

Редица мислители оказват влияние върху гещалт психологията. Някои от най-известните психолози включват:

Макс Вертхаймер: уважаван като един от трите основатели на гещалт психологията, е известен и с концепцията си за Фи-феномена. Той включва възприемане на серия неподвижни изображения в бърза последователност, за да се създаде илюзията за движение.

Кърт Кофка: като един от трите основатели на гещалт психологията, Кърт Кофка има различни интереси и изучава много теми в психологията, включително ученето, възприятието и слуховите увреждания.

Волфганг Кьолер: също основна фигура в историята на гещалт движението, Кьолер също обобщава теорията така: "Цялото е различно от сумата от неговите части". Той е известен и с изследванията си върху решаването на проблеми, критиките му към интроспекцията, използвана от структуралистите за изучаване на човешкия ум, и опозицията му срещу бихейвиоризма.

Закони на организацията на възприятията в гещалт психологията

Забелязали ли сте някога как серия от мигащи светлини често изглежда сякаш се движи, като например неонови знаци или снопчета от коледни светлини?

Според гещалт психологията това привидно движение се случва, защото умовете ни запълват липсващата информация. Това убеждение, че цялото е по-голямо от сумата от отделните части, води до откриването на няколко различни явления, възникващи по време на възприемането.

За да разберем по-добре как работи човешкото възприятие, гещалт психолозите предлагат редица закони на организацията на възприятията, включително закона за приликата, допълването, близостта, симетрията, продължението и общата съдба.

Законът за приликата предполага, че сходни елементи обикновено са групирани заедно. Ако редица обекти в една сцена са еднакви един с друг, естествено ще ги групирате заедно и ще ги възприемате като цяло.

Например, поредица от кръгове или квадратчета, подредени заедно, ще се разглеждат като поредица от колони, а не само от отделни форми.

Законът за близост предполага, че обекти, разположени близо един до друг са склонни да се разглеждат като група. Ако виждате например няколко души, които стоят близо един до друг, то може веднага да приемете, че те всички са част от една и съща социална група.

В ресторант например домакинът може да предположи, че хората, седнали един до друг в чакалнята, са заедно и да ги повика да заемат масата си. В действителност, те могат да седят един до друг, защото има малко място в чакалнята, или защото това са единствените свободни места.

Гещалт психологията допринася още за въвеждане на идеята, че човешкото възприятие не се отнася само до това да виждаме какво всъщност присъства в света наоколо. Голяма част от това, което възприемаме, е силно повлияно от нашите мотиви и очаквания.

Тя е изправена пред критики, особено поради това, че много от нейните централни концепции могат да бъдат трудно дефинирани и експериментирани. Въпреки че този подход може да е загубил своята идентичност като самостоятелна школа по психология, неговите централни идеи са имали голямо влияние върху психологията като цяло.

Гещалт психологията до голяма степен се подрежда в други области на психологията, но тя има огромно влияние. Други изследователи, повлияни от принципите на гещалт психология, включително Кърт Левин и Кърт Голдщайн, продължават да дават своя важен принос в психологията. Идеята, че цялото е различно от нейните части изиграва роля и в други области, включително нашето разбиране за мозъка и социалното поведение. 

По статията работи: Елиза Трайкова

Източник: verywellmind.com

Снимка: curiousmindmagazine.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиПсихологияЛайфстайлХранене при...