Начало Психология Социална психология За психологията Фриц Пърлс: една интересна фигура в историята на психологията

Фриц Пърлс: една интересна фигура в историята на психологията

Фриц Пърлс: една интересна фигура в историята на психологията - изображение

Фридрих Саломон Пърлс (среща се още като Фредерик Саломон Перлс), по-известен като Фриц Пърлс, е немски лекар, психиатър и психоаналитик. Той е бащата на „Гещалт терапията“. Пърлс е противоречив и завладяващ човек, който прекарва целия си живот из интелектуални кръгове, теоретични дебати и  пътувания.

Бъдещият психоаналитик се ражда в Берлин на 8 юли 1893 г. в еврейско гето. Той има две по-големи сестри, Елза и Грете. Неговият баща, Нейтън, е търговец на вино, който често отсъства. Майка му, Амалия, идва от семейство от по-ниска средна класа. Амалия буди дълбок интерес към изкуството, който Пърлс носи у себе си през целия си живот.

„Целта на терапията е да направи така, че пациентът да знае кога усеща себе си, кога вижда своя собствен свят и кога използва интелекта си." - Фриц Пърлс

По време на интервю Грете описва детството на брат си като „диво“. Пърлс е трудно дете, но добър ученик. Завършва средното си образование в гимназия Mommsen в Берлин. Това е изключително строго училище, където антисемитизмът е широко разпространен. Пърлс е изключен, когато е на 13 години. Като наказание баща му го принуждава да работи като чирак в магазин за бонбони.

Отношенията с неговия баща остават винаги объркани. В дневниците си той го определя като лицемерен човек с двойни морални стандарти. Той вярва, че баща му мрази майка му и й изневерява с други жени. Отхвърлянето на Пърлс е толкова силно, че дори не отива на погребението му.

Фриц Пърлс и неговата среща с философията и психоанализата

Фриц Пърлс взема еднолично решение да продължи ученето си в хуманитарно ориентираното училище — гимназията Askaniches. Тогава среща Макс Райнхард, театрален режисьор, който култивира любовта му към изкуството. 

По-късно Пърлс започва да учи медицина. Не след дълго започва Първата световна война и той се включва като доброволец към Червения кръст. Това го бележи дълбоко — той говори много за това години по-късно в биографията си „Агонията на живота в окопите: ужасът на живота и ужасът на смъртта“.

През 1920 г. Фриц Пърлс получава лиценз като лекар от университета Фредерик Вилхелм в Берлин. По-късно специализира и невропсихиатрия. След това се запознава с философа Фридландър, чието влияние е от решаващо значение за работата му. През 1923 г. той решава да се премести в Ню Йорк, но се връща разочарован, след като не успява да потвърди лиценза си, защото не говори английски. Този труден период го кара да започне психоанализа с Карън Хорни. Това променя живота му.

Промяната в кариерата на Фриц Пърлс

Пърлс е очарован от психоанализата. Ето защо решава, че иска да стане аналитик, но се налага да се премести във Франкфурт, за да заеме длъжност като асистент на психиатър на име Курт Голдщайн, който работи по теорията на гещалт психологията. Там се запознава с Лаура Поснър, студентка, която след две години става негова съпруга. Това се случва въпреки семейството му и Клара Хапел, неговия психоаналитик, която е против връзката. Пърлс е на 36 години, а Лаура - едва на 24 години.

Година по-късно Пърлс започва работа като аналитик във Виена. През 1928 г. става пълноправен терапевт в Берлин. Оттогава до 1930 г. Пърл прави психоанализа с Еуген Харник, а след това с Вилхелм Райх. Вторият е един от учениците на Фройд, който се отделя от неговите идеи. Много от теориите, които Пърлс разработва по-късно, са вдъхновени от Райх.

Раждането на гещалт терапията

След пристигането на Хитлер на власт, Фриц Пърлс бяга в Холандия, където не може да получи разрешение за работа. След като преживя някои много трудни моменти със съпругата си и новородената си дъщеря, Ърнст Джоунс му помогна да си намери работа с психоанализа в Йоханесбург, Южна Африка. Заедно със съпругата му Лора основават Южноафриканската психоаналитична асоциация. През 1936 г. Пърлс е поканен на конференция в Прага и идеите, за които говори, предизвикват размирици. Това отново води до труден период, което го кара да се дистанцира от традиционната психоанализа.

С помощта на съпругата си Пърлс започва да оформя идеите си. През 1942 г. се премества в Ню Йорк и публикува първата си книга: “Его, глад и агресия: ревизия на теорията и метода на Фройд”. Четири години по-късно той дава началото на “Група 7” с други интелектуалци. През 1951 г. Пърлс публикува онова, което някои хора виждат като Библията на този нов подход: “Гещалт терапия: вълнение и растеж в човешката личност”.

Книгата се ражда благодарение на помощта на поета Пол Гудман. Това е сложна книга, която използва идеи от гещалт психологията, психоанализата, феноменологията, екзистенциализма и американския прагматизъм. По-късно Пърлс добавя и някои будистки концепции след пътуване до Япония.

Съдбата на теорията, която стои зад Гещалт терапията също е сложна. През 1956 г. Пърлс се развежда с Лаура и двамата я отвеждат в различни посоки. Докато Лаура и Пол Гудман остават напълно верни на първоначалните принципи, Пърлс се отдалечава от тази гледна точка. Той привнася принципите на Дзен и дори някои от тези на израелските кибуци. В края на живота си той действа по-скоро като гуру, отколкото като терапевт. Пърлс почива от инфаркт след дълго пътуване.

Подходът на гещалт терапията

Можем да кажем, че гещалт терапията е тенденция, която се фокусира повече върху начина, по който пациентите преживяват своята реалност, отколкото върху нещата, които изпитват. Не става дума за онова, което се случва с човека, а как този човек го вижда. Тя подчертава процесите, а не съдържанието. Този фокус е част от хуманистичната психология и излага три основни принципа:

Акцент върху тук и сега. Според гещалт терапията човешките същества не възприемат миналото, настоящето и бъдещето като отделни реалности. Тези три периода от време са част от една единица, която съществува само в настоящето. Както миналото, така и бъдещето са само проекция на това настояще. Ето защо тази терапия се опитва да работи върху това „тук и сега“. По този начин се опитва да помогне на хората да намерят начин да решат проблеми си и да постигат по-самоактуализиран живот.

Осъзнатост. За да постигнете по-добро ниво на благополучие, трябва да се вгледате внимателно в себе си. Това е основата за създаване на нови начини за оформяне на преживяването ви в “тук и сега”. Това е път, който ви поставя в състояние да пренасочите начина, по който гледате на нещата, които в действителност не се получават. Това ви показва, че трябва да намерите нов начин да погледнете на личния си опит.

Поемане на отговорност. Процесът на осъзнаване трябва да ви доведе до място, където можете да поемете отговорност за последствията от действията си. Ако приемете грешките си и формирате идеи за рисковете, които идват с конкретно действие, ще постигнете независимост. Ето как можете да дадете на вашето живеене посока. Живеене с повече свобода и смисъл.

Гещалт терапията на Фриц Пърлс предлага процес на интервенция, който служи да помогне на някого да преработи представите си за реалността. Тя трябва още да му помогне да се преориентира към по-независим живот; да се съсредоточи върху собствения си потенциал. Гещалт терапията се прилага в много различни области: клиничната, социалната и дори работната среда.

Редактор: Елиза Трайкова

Източник: exploringyourmind.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛюбопитноНовиниСпециалистиИсторияСнимкиСоциални грижиЗаведенияЛеченияИнтервюта