Начало Психология Позитивна психология Терапевтични занимания и креативност Какво представлява логотерапията

Какво представлява логотерапията

Какво представлява логотерапията - изображение

"Не се притеснявайте! Бъдете щастливи!“ — напълно нормални призиви, които никак не се връзват на света, изпълнен с безработица, болести, война и висока смъртност, когато по новините постоянно слушате за безмерни човешки трагедии ви се струва невъзможно да постигнете щастие и спокойствие.
Трябва ли по-усилено да се стараете да задържите позитивната мисъл? По-безмилостно да гоните нещото, считано за щастие?

Според Виктор Франкъл, ключова фигура в екзистенциалната психотерапия и основател на логотерапията, това не е задължително.

Кой е Виктор Франкъл

За да разберете логотерапията, е важно да знаете нещичко за ранния живот на Виктор Франкъл. Успешен австрийски психиатър и невролог, живеещ във Виена, заедно с други стожери на психиатрията като Алфред Адлер и Зигмунд Фройд. Той е специализирал в работа със самоубийство и депресия. По това време нацистите превземат Австрия и еврейското минало на Франкъл го води първо към еврейско гето, а в последствие към концентрационен лагер. Охраната в лагерите му взима всичко — записките, дрехите, семейството, идентичността и свободата. Той е принуден да понесе робски труд и унижения, наблюдавайки как хората край него умират, изгубвайки всички, освен сестра си.
Всъщност Франкъл е бил на крачка от смъртта, когато е бил поставен в редица от хора, пратени към газовата камера. За радост незабелязано се промъква в друг строй и се спасява.
Въпреки преживявания ужас, това е времето, в което психологът започва да развива терапевтичните идеи, довели до логотерапията. Един ден, след подлагане на зверски побои и наказание, той присъствал на богослужение и осъзнал, че тялото му може и да е контролирано, но умът му не е. Макар че изпитвал силна болка и страдание, все още усещал свободата да избира свободно мислите и чувствата си. Той е могъл да избере да се върне в старите си, щастливи спомени и никой не можел да го спре.

Франкъл

Какво представлява Логотерапията

От това осъзнаване Франкъл е стигнало до извода, че човек може да открие смисъл и причина да живее дори в свят от бруталност и смърт. В тази ужасяваща среда се е родила самата логотерапия (думата „логос“ е с гръцки произход и значи „смисъл“). Като форма на екзистенциалната психотерапия, включваща разглеждане и обследване на нещата, приемани за даденост в живота, така че да получите по-добра представа за своите мисли, чувства и действия, логотерапията е фокусирана върху помагането на клиента да намери смисъл в своя живот.
Франкъл осъзнава, че хората търсят щастие, а всъщност трябва да търсят смисъл. Човешките същества са мотивирани от нуждата да открият смисъл и това им помага да преодолеят болката, която съществуването може да донесе. Така се оказва, че логотерапията е в абсолютна опозиция на днешното движение за самопомощ, което поставя акцентът върху „позитивния начин на мислене“.

Но за какво е цялото това страдание

Франкъл смята, че дори страданието може да ни даде цел и в книгите си го показва, чрез историите на клиентите.

Едно от нещата, които той разказва често, е посещение на възрастен вдовец, който не успява да преодолее загубата на съпругата си. Фракнкъл оставя очевидните, обичайни въпроси и когато човекът приключва да говори за болката си пита:
- Как щеше да се почувства съпругата ти, ако беше умрял вместо нея?
Мъжът отговорил, че е щяла да бъде много нещастна, неутешима и е щяла да страда много. Франкъл продължил:
- Ти си й спестил страданието, живеейки, сега трябва да платиш за това със своето собствено страдание.
Старецът благодарил, стиснали си ръцете и си тръгнал.

Франкъл не отнема страданието му, не е способен на това, но помага на мъжа да види смисъла и по този начин облекчава човека да носи теглото си. Живота е като тежко раждане, което дава най-прекрасното дете в света, ако видим причината за страданието така, то го превръщаме в управляемо преживяване.

Защо страдаме

Как може да открием смисъла според логотерапията

Логотерапията определя три много важни елемента за откриването на личен смисъл.
Творчеството: това, което дарявате на света чрез вашата работа и дела, включително вашите хобита и дарби, които давате на другите като вашата мъдрост.
Натрупване на опит: това, което вземате от света чрез взаимоотношенията, срещите с хората и природата.
Нагласата: Дори да не можете да изберете обстоятелствата, можете да изберете как искате да се справите и да отговорите на случващото се.

Смисълът може да се извлече от това, че винаги трябва да помните, че имате силата да направите свой собствен избор, дори пред лицето на трагичната триада — болка, вина и смърт.

Можете да превърнете болката и страданието в стремеж да постигнете нещо!
Можете да превърнете вината в шанс да решите как искате да се промените към по-добро!
Може да видите неизбежността на живота, който независимо от всичко, рано или късно свършва като стимул за предприемане на достойни действия!

Как всичко това работи

Ето един пример:
Майка на аутистичен син успява да надгради това, което на пръв поглед изглежда като трагедия, когато открива, че синът й никога няма да може да върши същите неща като връстниците си — да отиде в университет, да се ожени или да напусне дома си. Опитът да разбере своето дете и това, което може да направи то, й помага да разбере по-добре какво означава да си човек. Тя използва това разбиране креативно и започва да се занимава с подкрепа за семейства и деца с аутизъм.

Какви са инструментите на логотерапията

За разлика от фройдистката терапия, терапевтът не е експерт, а действа като посредник, подпомагащ клиента при самоуправление на пътуването. Основният инструмент за това е система, която включва:
ИзясняванеМожете ли да обясните по-нататък?
Предизвикателни предположенияКакво, винаги?
Доказателство — Откъде знаете това?
БроячМоже ли това да се интерпретира по друг начин?
Правилен въпросДали правилният въпрос или има друг, който е по-подходящ?

Как да открием смисъла

Какви са целите на логотерапията:

За да покажат на клиентите, че не са жертви — „Може да сте (болни / безработни / опечалени), но това не е всичко, което сте.“
За да покажат на клиента, че има своята независимост — „Не е нужно терапевтът да ви води. Всичко, което трябва да разберете и да осветите, вече е във вас“.

Философията на Франкъл може да бъде обобщена по следния начин:
 Животът ви предлага смисъл и не ви дължи дълбоко щастие.
 Независимо от обстоятелствата винаги можете да откриете смисъл.
 Можете да намерите смисъла, защото в основата си сте здрав човек с огромни ресурси.

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: harleytherapy.co.uk
Снимки: logotraining.ru; een.edu; mscgovern.wordpress.com; sonima.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияСпециалистиИнтервютаЛюбопитноЛеченияСнимкиЛайфстайлЗдравни съветиНовиниСпортТестовеСоциални грижиАлт. медицинаОрганизацииИсторияКлинични пътекиНормативни актовеЗаведения