Начало Психология Социална психология За психологията Човекът в търсене на смисъл

Човекът в търсене на смисъл

Човекът в търсене на смисъл - изображение
"Все повече хора днес имат средствата да живеят, но нямат смисъл да живеят." – Виктор Франкъл

В "Човекът в търсене на смисъл" психиатърът и невролог Виктор Франкъл (1905-1997) пише за изпитанието му като затворник в концентрационен лагер по време на Втората световна война. Интересното е онова, което той установява — онези, които оцеляват най-дълго в концентрационните лагери, не са физически силните, а тези, които запазват чувство за контрол над околната им среда.

"Ние, живелите в концентрационни лагери, можем да си спомним хората, които обикаляха бараките да утешават другите и им даваха последното си парче хляб. Може да бяха малцина на брой, но те са достатъчно доказателство, че на човека може да се отнеме всичко, освен едно: последната човешка свобода да избере своето отношение при всякакви обстоятелства, да избере свой собствен път."

Посланието на Франкъл е в крайна сметка е това на надеждата: дори в най-абсурдните, болезнени и обезсърчаващи обстоятелства на живота може да се даде смисъл, а също и на страданието. Животът в концентрационния лагер е научил Франкъл, че нашата главна движеща сила или мотивация в него не е нито удоволствие, както вярва Фройд, нито власт, както вярва Адлер, а смисъл.

След освобождаването си Франкъл основава школата за логотерапия (от гръцкото логос, което означава "смисъл"), която понякога бива наричана "трета виенска школа по психотерапия", след тези на Фройд и Адлер. Целта на логотерапията е да извърши екзистенциален анализ на човека и по този начин да му помогне да открие  смисъла на живота си.

Според Франкъл, смисъла може да бъде намерен чрез:

 • Изживяване на реалността чрез автентично взаимодействие с околната среда и с другите.
 • Даване на нещо обратно към света чрез творчество и себеизразяване.
 • Промяна на нашето отношение, когато сме изправени пред ситуация или обстоятелство, което не можем да променим.

На Франкъл се приписва термина "неделна невроза", с който се назовава угнетението, което много хора чувстват в края на работната седмица, когато най-после имат време да осъзнаят колко празен и безсмислен е техният живот. Този екзистенциален вакуум може да отвори вратата на всякакъв излишък и компенсации като невротична тревожност, избягване, преяждане, пиене, претоварване и преразход. В краткосрочен план тези излишъци и компенсации прикриват екзистенциалния вакуум, но в по-дългосрочен план възпрепятстват предприемането на действия и намирането на смисъл.

За Франкъл депресията идва, когато разликата между онова, което човек е, и онова, което трябва да бъде или някога е пожелал да стане, стане толкова голяма, че вече не може да бъде прикрита. Целите на човека изглеждат толкова далечни за достигане и той вече не може да предвижда бъдещето.

Ето защо депресията е нашият начин да си кажем, че нещо наистина не е наред и се нуждаем от работа и промяна. Освен, ако не се направя промяна, ще продължи да съществува несъответствие между нашия жив опит и нашето желан опит, между безсмислието на ежедневието и вродения стремеж да намерим смисъл, да се самореализираме, да бъдем всичко, което можем да бъдем. От екзистенциална гледна точка опитът на депресията ни задължава да осъзнаем нашата смъртност и свобода и ни призовава да упражняваме последното в рамките на първото. Посрещайки това крайно предизвикателство, ние можем да излезем от онова, което ни е наложено, да открием кои сме ние наистина, и по този начин да започнем да даваме дълбок смисъл на нашия живот.

Топ 10 цитати от Виктор Франкъл

 1. Нашата най-голяма свобода е свободата да изберем своето отношение.
 2. Когато вече не сме в състояние да променим ситуацията, ние сме изправени пред предизвикателството да променим себе си.
 3. Но нямаше нужда да се срамуваме от сълзите, тъй като те бяха свидетелство за най-голямата човешка смелост — смелостта да страдаш.
 4. По някакъв начин страданието престава да бъде страдание в момента, в който намери смисъл, какъвто е този на жертвата.
 5. Смисълът на живота е да се даде смисъл на живота.
 6. Този, който има "защо" да живее, може да понесе почти всяко "как".
 7. Животът никога не става непоносим от обстоятелствата, а само от липсата на смисъл и цел.
 8. Щастието не може да бъде преследвано; то трябва да последва.
 9. Истинското значение не какво ние очакваме от живота, а какво животът очаква от нас.
 10. Защото светът е в лошо състояние, но всичко ще стане още по-лошо, ако всеки от нас не направи най-доброто, на което е способен.

Редактор: Елиза Трайкова

Източник: psychologytoday.com

Снимка: beaconbroadside.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияСнимкиЛюбопитноНовиниЛайфстайлСпециалистиИсторияЗаведенияСоциални грижиИнтервютаЛечения