Начало Психология Поведенческа психология Поведенчески и емоционални проблеми Какво представлява радикалното приемане

Какво представлява радикалното приемане

Какво представлява радикалното приемане - изображение

Радикалното приемане е термин, използван за характеризиране на няколко различни, но тясно свързани понятия в психологията. Отнася се за приемане на преживявания, убеждения и възприятия, често без допускане на преценки или вярвания, че нещата трябва да бъдат различни от тези, които са.

Радикалното приемане означава напълно да приемате нещо - от дълбините на душата си, със сърцето и ума си, да не се борите с реалността. Когато спрете да се борите, страдате по-малко. Когато приемете нещата такива, каквито са, без да се съпротивлявате, не чувствате гняв и безсилие, когато се сблъскате с човека, който ви е разочаровал например. Радикалното приемане те учи да приемеш нещата такива, каквито са, да си вземеш поука и да продължиш напред.

Радикално приемане е:

• Да приемаме нещата такива, каквито са.

• Да осъзнаем и приемем, че има неща, които можем да контролираме, и такива, над които нямаме власт.

• Да бъдем безпристрастни.

• Да се придържаме само към фактите, отнасящи се за конкретната ситуация.

• Да не се съпротивляваме на реалността.

• Да приемаме настоящето, дори когато е болезнено или неприятно.

• Да приемаме емоциите си, дори неприятните, припомняйки си, че няма чувство, което трае вечно.

Концепцията за радикално приемане е разработена от Марша Линехан*, но популяризирана от Тара Брак** в книгата „Radical Acceptance: Embracing Your Life With the Heart of a Buddha”, в която тя пише, че радикалното приемане може да се използва за лечение на редица проблеми, но се фокусира конкретно върху травмата, подчертавайки, че приемането на пречките в живота може да помогне на хората да ги преодоляват, вместо да бъдат спъвани от тях.

Радикалното приемане в диалектическата поведенческа терапия

Радикалното приемане е важен компонент в диалектическата поведенческа терапия (ДПТ), терапевтичен подход, който понякога е част от лечението на гранично личностно разстройство.

ДПТ има за цел да помогне на хората да се справят с непреодолими емоции и включва няколко специфични елемента, включително повишаване на вниманието, подобряване на устойчивостта на стрес, регулиране на емоциите и развиване на по-силни социални умения и междуличностна ефективност. В диалектическата поведенческа терапия радикалното приемане включва приемането на неуспехите и радостите в живота такива, каквито са, без стремеж към нещо различно. Целта е да помогне на хората да устояват на стреса и да спрат да се борят с разочароващите обстоятелства.

* Марша Линехан е американски психолог и автор. Тя е създателят на диалектическата поведенческа терапия - вид психотерапия, която съчетава поведенческата наука с будистките концепции като приемане и пълноосъзнатост. Линехан е професор по психология, доцент по психиатрия и поведенчески науки във Вашингтонския университет в Сиатъл.

** Тара Брак е американски психолог, будистки учител, основател на медитативната общност във Вашингтон. Учението й съчетава западната психология и източните духовни практики.

Прочетете още: Сключване на мир с реалността: Практикуване на радикално приемане

Редактор: Ина Фенерова
Източници: huffingtonpost.com, goodtherapy.org
Снимка: videoblocks.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияСоциални грижиЛюбопитноИстория