Начало Психология Социална психология Аз Невротичните хора прекарват повече време, вършейки домакинска работа

Невротичните хора прекарват повече време, вършейки домакинска работа

Невротичните хора прекарват повече време, вършейки домакинска работа - изображение

Ако личностните черти са валидна концепция в психологията, а не просто продукт на въображението на учените, то тогава дейностите на хората би трябвало да кореспондират на техните резултати от тестовете за Голямата петорка, без значение какви ограничения животът поставя на пътя им. Всъщност много малка част от проучванията анализират връзката между личностните черти и ежедневната активност, а тези, които го правят, обикновено използват доброволци студенти като участници.

Ново проучване, публикувано в началото на 2018 г., помага този пропуск в научната литература да бъде запълнен. Джулия Рорер и Ричард Лукас анализират резултатите на 1,300 германски доброволци на тест, базиран на петфакторния модел за личността, наричан още Голямата петорка.

Средната възраст на участниците е 51 години, като всички мъже и жени водят подробен дневник за всекидневните си занимания в продължение на три години. С други думи, те индикират колко часа на ден прекарват, изпълнявайки 9 основни дейности, включително социализиране, работа, гледане на телевизия и домакинска работа.

Резулатите от изследването са изключително интересни.

Съгласно теорията за личностните черти, високи нива на съзнателност кореспондират на повече време, прекарано в работа и учене. Също така индивидите с високите резултати на факторите екстроверсия, насоченост към другите и отвореност към опита са по-склонни да социализират.

Силната съзнателност е свързана с по-ниска продължителност на гледане на телевизия, докато екстроверсията, емоционалната стабилност, насочеността към другите и съзнателността кореспондират с по-малко часове прекарани в четене. Високи резултати на фактора отвореност към опита се свързват с по-продължително четене и практикуване на различни видове спорт.

Най-интересните открития на изследването засягат домакинската работа – в противоречие с теорията за петфакторния модел силно съзнателните хора отделят приблизително същото време в чистене и подреждане на къщата или апартамента си като останалите.

Въпреки че редът и добрата организация са едни от основните аспекти на фактора съзнателност, всъщност силно невротичните хора са тези, които прекарват много повече часове, миейки чинии, гладейки или бършейки пода.

Едно евентуално обяснение за това разминаване е, че съзнателните участници вече са подредили и изчистили всичко, докато емоционално нестабилните намират безпорядъка за по-притеснителен, като в същото време не са особено умели в поддържането на реда в дома.

Наблюдава се и тенденция между високи резултати на фактора насоченост към другите и вършенето на къщната работа, особено относно гладенето и прането на дрехи.

Още едно интригуващо противоречие касае отвореността към опита и социализирането. Въпреки че високите резултати на този фактор са свързани с по-честа комуникация с другите, всъщност времето, прекарано с хора, е значително по-малко отколкото при ниските резултати. Вероятно това несъответствие се получава, тъй като отворените към опита предприемат прекалено много дейности, които изяждат от времето им.

Основната слабост на проучването е, че изследователите трябва да разчитат на преценката на участниците са дейностите и поведението си, както и на паметта им относно това, което са правили предишния ден и за колко дълго. Въпреки това данните от експеримента предоставят нови доказателства за връзката между личностните черти и всекидневните действия.

По статията работи: Нора Маркова
Източник: digest.bps.org.uk
Снимки: unsplash.com

Още по темата:

5.0, 5 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияСоциални грижиЛюбопитноИсторияЛайфстайлСнимкиЗдравни съветиТестовеЛичности