Начало Психология Поведенческа психология Поведенчески и емоционални проблеми Сключване на мир с реалността: Практикуване на радикално приемане

Сключване на мир с реалността: Практикуване на радикално приемане

Сключване на мир с реалността: Практикуване на радикално приемане - изображение

Имате ли усещането, че живеете в непрекъснато безпокойство, тревожност или раздразнение? Изпитвате ли силно притеснение или гняв, когато нещата не се случват така, както желаете? Имате ли чести периоди на депресия, неудовлетворение, тъга или отчаяние? Често ли ви се случва да чувствате, че нищо в живота ви не върви?

Причините за това могат да бъдат различни, но сред тях има една, която сякаш е общовалидна за всички ни и тя е войната, която водим срещу реалността. Казано по друг начин, всички имаме определена визия в съзнанието си за това как трябва да се случват или изглеждат нещата в живота ни и не можем да приемем, когато това, което ни предлага реалността, не отговаря на тази визия. Ако искате да разберете дали и вие водите война срещу действителността и как можете да постигнете мир с нея, тази статия ще ви бъде полезна.

Защо водим война с реалността?

Едно от най-големите предизвикателства в живота на хората е липсата на контрол. Това често е причина за огромно безпокойство. Ние несъзнателно изразходваме голяма част от енергията си, за да се опитаме да възстановим контрола си или да убедим себе си, че можем да контролираме живота. Когато нещата ни се изплъзват и не можем да ги върнем в нормалния коловоз, се чувстваме силно обезпокоени или ядосани.

Ако това ви звучи познато, може би несъзнателно се борите срещу реалността. Други признаци на тази вътрешна война могат да включват често безпокойство или ярост, когато нещата не се случват според плана или очакванията ви – от разливането на кафето и трафика до невъзможността да изпълните всичките си задачи или трудностите в общуването с хора в обкръжението ви. Може би тези интензивни емоционални реакции се дължат на конкретни събития, но е възможно и да отключват спомени за травми, които сте преживели в детството.

Борбата с реалността, която всъщност водим във всеки един момент, може да бъде източник на силна болка, но мисълта да се примирим и да не правим нищо, може да бъде още по-страшна - когато не се съпротивляваш, се налага да приемеш, че нещата са извън контрола ти, а това често е особено трудно предизвикателство.

Радикално приемане

Радикалното приемане е вид прегръщане на всичко, което се случва, пълно приемане на всичко с цялото ни същество. Това означава да приемете и самите себе си, без значение кой сте, какви недостатъци откривате в себе си и т.н. Радикалното приемане означава да не реагираме със съпротива на нещата, които не харесваме.

Да приемеш, че нямаш контрол изисква много практика. Необходимо е ежедневно припомняне, че не е нужно да харесваме всичко, което се случва. И нещо много важно, радикалното приемане не означава, че се примирявате с несправедливостите или трудностите в живота. Означава, че приемате случващото се, за да предприемете подходящи и ефективни действия.

Когато приемете живота – такъв, какъвто е, ще откриете, че можете да избирате как да реагирате, а не да се чувствате като негов затворник, това от своя страна може да ви помогне да откривате повече радост в ежедневието си.

Вижте няколко начина за овладяване на радикалното приемане:

Опознайте себе си и се усъвършенствайте

Наблюдавайте как реагирате на разочарованията и обратите в живата си, в кои ситуации се чувствате ядосани или разочаровани, неуверени, неудовлетворени или с понижено самочувствие. Изграждането на вътрешна сила, висока самооценка и самоувереност са акт на приемане и самоусъвършенстване, които ще повишат устойчивостта ви в стресови ситуации и ще ви направят много по-ефективни.

Фокусирайте се върху дишането си

Дихателните упражнения ще ви помогнат да намалите нивото на стреса в ежедневието си. Винаги, когато почувствате безпокойство, гняв или друга негативна емоция в отговор на случващото се около вас, поемете няколко пъти дълбоко въздух, докато реакцията ви изгуби силата си.

Работете с мислите си

Себеопознаването и пълноосъзнатостта ще ви помогнат да се научите да разпознавате реактивните мисли като: "Това е гадно!", "Мразя това!", "Защо ми се случва това?", "Защо лошите неща винаги се случват?". Когато се научите да ги разпознавате, ще можете да им противодействайте с по-продуктивни твърдения като: "Всъщност невинаги ми се случват лоши неща." или "Да, не ми харесва това, но мога да се справя."

Пример за радикално приемане

Представете си, че бързате за важна среща, но попадате в тежък трафик. Можете да изберете да се изнервите, да се разгневите, да се попитате "Защо това трябва да се случи точно днес?"… Но може да изберете да се вгледате в емоционалната си реакция към ситуацията и да се попитате имате ли власт над нея и способни ли сте да я промените, и ако отговорът ви е отрицателен, да се опитате да я приемете.

Радикалното приемане в тази ситуация може да ви помогне да преместите фокуса от непродуктивното преживяване и да помислите за това как да използвате времето и енергията си. С други думи, признайте, че лошото стечение на обстоятелствата ви разочарова или ядосва, приемете емоционалната си реакция, а след това помислете как да използвате времето си – да се обадите, за да предупредите, че ще закъснеете, да си пуснете нещо интересно за слушане и т.н.

Радикалното приемане ще ви помогне да спрете да водите война с реалността и да сключите мир с нея, което ще ви направи много по-осъзнати, спокойни и щастливи.

Прочетете още: Какво представлява радикалното приемане

Редактор: Ина Фенерова
Източници: huffingtonpost.com, goodtherapy.org
Снимка: elpais.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияСоциални грижиЛюбопитноИстория