Начало Психология Социална психология Групова динамика Как да приемем същността на другите хора

Как да приемем същността на другите хора

Как да приемем същността на другите хора - изображение

Много статии в интернет са посветени на това, как да приемем себе си - една от първите стъпки към пълноценен живот. Мирът със света обаче, не се ограничава само в мир със себе си. Изисква да приемем околните, без да се опитваме да ги променим.

Огледайте мислите си

Нека проследим мислите си за другите. Проучването на околните, трупането и анализът на информация целят да ги категоризираме. Човекът си създава усещане за контрол, като категоризира заобикалящите го предмети и хора. Но това върви с оценка на личността и постъпките й, като повишава много вероятността за осъдителни съждения. Ако имаме самоконтрол над негативните съждения, както над себе си, така и за останалите, ще откриваме по-малко затруднения да приемем истината за тях.

Потърсете положителното

Неприемането на личността е следствие на това, че сме втренчени в негативните й страни. Вместо да се фокусираме над разликите на някого с нас, нека се съсредоточим над хубавите черти на този човек, изборите и действията му.

Избягвайте разделянето

Примамливо е да виждаме хората в черно и бяло, с правилни и грешни възгледи, но това просто не е реалистично. Няма верни и неверни пътища, защото те са лични. Не можем да определяме само своята гледна точка като правилна.

Спрете да категоризирате самите себе си

Оценката за нас е плод на същите критики, които отправяме вътрешно към останалите. Ако спрем да оказваме натиск на себе си да сме „винаги прави“, ще спрем да го очакваме и от другите. Стопиране на безконечното оценяване е важна стъпка, към приемането.

Фокусирайте се върху сега

Липсата на приемане често се генерира от проблеми в миналото. Не е нужно да дълбаем непроменими събития в историята, трябва просто да се научим да живеем с последствията им. Сравняването на нещата с миналото винаги води до оценки и възпрепятства приемането.

Поставете се на тяхно място

Как бихме се почувствали ако някой съди нас? Ако не ни приемат? Следващият път, когато усетим предубежденията си да надигат глава, можем да се запитаме точно това.

Лесно е да мислим за себе си като за приемащи и добри хора. Това са абстрактни идеи, които се изпаряват в миговете, щом се сблъскаме с някой, който е неприемлив по досегашните ни стандарти.

Единственият начин да живеем щастливо е да приемем това, което не можем да променим. Мисълта трябва да ни насърчи да опитаме гореизброените шест стъпки поне, когато усетим, че не приемаме близките си в тяхната цялостна същност.

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: appleseeds.org
Снимка: research-in-germany.org

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиЛайфстайлНовиниПсихологияЛюбопитноСпортИстория