Начало Психология Поведенческа психология Патология Какво представлява сексуалната зависимост и кои са нейните симптоми

Какво представлява сексуалната зависимост и кои са нейните симптоми

Какво представлява сексуалната зависимост и кои са нейните симптоми - изображение

Сексуалната зависимост може да бъде описана най-добре като прогресивно интимно разстройство, характеризиращо се с натрапчиви сексуални мисли и действия. Подобно на всички зависимости, негативното й въздействие върху индивида и неговото най-близко обкръжение се увеличава с прогреса на разстройството. С течение на времето зависимият обикновено трябва да засили пристрастяващото поведение, за да получава желаното удовлетворение.

При някои проблемът не търпи усложнения и се изразява в натрапчива мастурбация или редовно използване на порнография. При други пристрастяването може да включва незаконни дейности като ексхибиционизъм, воайорство, неприлични телефонни обаждания, упражняване на сексуално насилие.

Сексуално зависимите не са непременно сексуални престъпници. Освен това не всички сексуални престъпници са сексуални наркомани. Според статистиката около 55% от осъдените за сексуални престъпления могат да бъдат смятани за сексуално зависими.

Въпреки че няма официални критерии за диагностициране на сексуална зависимост, изследователи и медицински специалисти идентифицират разстройството с помощта на известните до момента данни за химическата зависимост. 

Д-р Майкъл Херков обобщава някои от симптомите, характерни за сексуалната пристрастеност:

- Чести сексуални контакти с повече от един партньор.

- Обсебващо желание за секс.

- Натрапчиви мисли за секс, които вредят на основни занимания - като работа например.

- Непрекъснато ангажиране със сексуална активност.

- Прекарване на голяма част от ежедневието в занимания, свързани със секса, като например разглеждане на порно сайтове с часове.

- Пренебрегване на задължения, като училище, работа, семейство, заради стремежа към секс.

- Въпреки осъзнаването на вредите, които сексуалното желание причинява на здравето, връзките и живота като цяло, не се чувстват способни да го подтиснат.

- Раздразнителност, дори изблици на гняв при липса на възможност да удовлетворят желанието си.

Според д-р Херков е възможно да имате проблеми със сексуалната пристрастеност, ако откривате в поведението си три или повече от изброените критерии. Добре е също така да имате предвид, че сексуално зависимите хора са склонни да организират живота си около секса така, както кокаинозависимите – около кокаина. Крайната цел в комуникацията им с хората и в социалните взаимодействия е получаването на сексуално удоволствие.

Сексуалната активност е различна при хората. Подобно на храненето, сексът е необходим за оцеляването на човека. Въпреки че някои хора са ненаситни, а други по-умерени в сексуалните си занимания, все пак е важно да се отбележи, че здравите хора имат силно желание за секс. Всъщност липсата на интерес или слабият интерес към секса може да означава медицински проблем или психиатрично заболяване.

"От друга страна, не е за пренебрегване и позицията, според която сексуалната зависимост е просто поредният етикет, с който психолозите се опитват да поставят граници и да нормират човешкото желание", коментира д-р Херков.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: psychcentral.com
Снимка: popsugar.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛюбопитноЛеченияЛайфстайлНовиниЗдравни съветиАлт. медицинаХранене при...СнимкиАнкетиТестовеВидеоНормативни актовеЗдравни проблемиОрганизацииИсторияНаправления в медицинатаФизиологияСпециалистиСоциални грижиРецептиБотаникаСпорт