Начало Психология Социална психология Аз Навиците не са пристрастяване, но могат да доведат до такова

Навиците не са пристрастяване, но могат да доведат до такова

Навиците не са пристрастяване, но могат да доведат до такова - изображение

Навик е всяко заучено поведение, което става сравнително рефлексивно с течение на времето. Обичайните навици включват гризене на ноктите и хапане на ръцете.

Как се развиват навици

Навиците са условни отговори, които често са зависими от контекста на ситуацията и човешкото състояние. Колкото по-често определено поведение се повтаря в конкретен контекст, толкова по-вероятно е да се повтори в бъдеще. Например, човек, който пуши цигара всеки път, когато провежда разговор,продължаващ повече от пет минути, развива навик и колкото по-често пуши по време на разговор, толкова по-вероятно е да пуши в бъдеще по време на разговор.

Много навици играят ролята на утешителни отговори при непознати или тревожни ситуации. Децата често развиват навици въз основа на рефлекси. Смукането на палец може да се развие в резултат на действието на ранните рефлекси за смукане, които детето насочва към палеца, замествайки гърдата на майката. Много деца, които смучат палците си, са по-склонни да го направят в стресови ситуации и в контексти, които могат да активират рефлексите от кърмаческа възраст.

Тъй като хората обикновено не изследват поведението си в обикновени, ежедневни обстоятелства, може да не забележат навиците си или да ги забележат едва след като са силно затвърдени и причиняват проблеми.

Навици и пристрастеност

Често казвате, че някое пристрастяване е навик… дали е така?
Навикът не е непременно пристрастяване, въпреки че двете са силно свързани. Навиците са поведенчески, а зависимостите са частично биологични. Лице, което пие сода всеки ден, има навика да пие сода в определен контекст, но може да развие химическа зависимост от кофеина, в резултат на навик, който е свързан с прием на кафе. Терапевтите, занимаващи се със зависимости често се фокусират върху това да помагат на своите клиенти да счупят вече изградени навици, придружаващи пристрастеността.

Здравословни и нездравословни навици

Те могат да бъдат положителни или отрицателни поведения. Навикт-рефлекс да заключваме вратата на дома си, когато излизаме, може да се счита за положителен, макар и да е такъв, че може случайно да се окажем заключени извън дома си и без ключове. Психотерапията често се фокусира върху подпомагането на хората да заменят нездравословни или неприятни навици със здравословни или полезни. Например, двойка, която има навика да се влиза в спор всеки път, когато е време да пътува, може да замени този навик със слушане на музика, докато стяга багажа за пътуването.

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: goodtherapy.org
Сниимка:independent.co.uk

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЗдравни съветиХранене при...ЛеченияНовиниНормативни актовеАлт. медицинаАнкетиОрганизацииЛюбопитноЛайфстайлБотаникаСоциални грижиСнимкиСпортТестовеЗдравни проблемиВидео