Начало Психология Поведенческа психология Поведенчески и емоционални проблеми Зависимост към телефон и интернет: разберете дали и вие сте пристрастени

Зависимост към телефон и интернет: разберете дали и вие сте пристрастени

Зависимост към телефон и интернет: разберете дали и вие сте пристрастени - изображение
Статистика: По последни данни повече от 75 процента от световното население използва мобилни телефони. Повече от 73 процента от хората в света изпитват тревожност и дискомфорт, ако забравят телефона си вкъщи, като 83 процента от жените изпадат в паника, а 63 процента от мъжете просто много се притесняват. 20 процента от американците между 18 и 34-годишна възраст използват мобилния си телефон и по време на секс, 39 процента не се разделят с телефона си дори в тоалетната, а 12 процента – и под душа. 54 процента от запитаните в проучването признават, че проверяват телефона си и през нощта, а при 12 на сто телефонът предизвиква проблеми във връзката.

Смартфоните, таблетите и компютрите са без съмнение полезни технологични постижения, но натрапчивото им използване може да повлияе на работата, училището и взаимоотношенията. Когато прекарвате повече време онлайн, отколкото във взаимодействие с хората около вас, когато не можете да спрете да проверявате телефона си за нови съобщения и имейли - дори когато това има отрицателни последици в живота ви – може би е време да преразгледате използването на устройствата си.

Вижте кои са симптомите на пристрастяване към смартфони и интернет и как да се освободите от навика, за да водите по-пълноценен и балансиран живот.

Какво представлява пристрастяването към смартфони?

Пристрастяването към смартфони, понякога наричано и "номофобия" (страх от липса на мобилен телефон), често се подхранва от проблем, свързан със свръхексплоатация на интернет. В края на краищата рядко самият телефон или таблет е проблемът, а по-скоро игрите, приложенията и онлайн световете, с които ви свързва.

Симптоми на пристрастяването към смартфони

Количеството време, прекарано в използване на телефона, честотата, с която проверявате за актуализации, или броя на изпратените или получените съобщения, показват дали действително имате проблем с пристрастяване или свръхизползване на устройствата си.

Ако се окаже, че игнорирате приятелите си по време на обяд, за да разгледате нюзфийда си във Facebook или проверявате телефона си по време на шофиране или на лекции, ако използването на телефона вреди на реалните ви отношения, на хобитата, работата ви и т.н., то е време да преоцените използването му и да се опитате да постигнете по-здравословен баланс в живота си.

Предупредителните знаци за пристрастяване към смартфони или интернет включват:

- Проблеми при изпълнението на задачи на работа или вкъщи.

- Изолация от семейството и приятелите – страда ли социалният ви живот заради цялото време, което посвещавате на устройствата си?

- По време на среща или разговор с приятели губите нишката на разговора, защото проверявате телефона си.

- Приятели или близки са загрижени относно времето, което отделяте за телефона си.

- Имате чувството, че никой в "истинския" ви живот, дори най-близките ви хора, не ви разбира така добре, както вашите онлайн приятели.

- Има случаи, в които сте използвали телефона си тайно от обкръжението си, в опит да избегнете забележките.

- Чувствате раздразнение, когато някой прекъсне сърфирането ви онлайн.

- Когато се наложи да прекарате дълго време далеч от устройствата си, се чувствате така, сякаш сте пропуснали ценни новини и информация.

- Проверявате телефона си, защото се притеснявате дали другите не са прекарали времето си по-вълнуващо от вас.

- Ставате през нощта, за да проверите телефона си.

- Чувствате страх, безпокойство или паника, когато оставяте смартфона си вкъщи, когато батерията се изтощи или още по-лошо – когато телефонът ви се развали.

- Познавате усещането за фантомни вибрации - смятате, че телефонът ви е вибрирал, но когато проверявате, виждате, че нямате нови съобщения или актуализации.

Общ предупредителен знак за пристрастяване към смартфони или интернет са симптомите на „отнемане”, когато се опитате да намалите употребата на смартфона. Те могат да включват:

- безпокойство;

- гняв или раздразнителност;

- затруднено концентриране;

- проблеми със съня.

Причини и последици от пристрастяването към смартфоните и интернет

Подобно на употребата на наркотици и алкохол, и интернет може да предизвика освобождаването на допамин в мозъка (невротрансмитерът, отговарящ за усещането на удоволствие в човешкия мозък). Но допаминът също е и хормон на пристрастяването и зависимостите, защото всички вещества, хора и дейности, всичко, което предизвиква удоволствието ни, може да доведе до пристрастяване и зависимост. Интернет, компулсивното хранене, шопинга, безразборните сексуални връзки и т.н. – всички те повишават нивото на допамин в мозъка.

Прекомерното използване на смартфон често може да бъде сигнал и за други основни проблеми - като стрес, тревожност, депресия или самота. В същото време то може да изостри тези проблеми. Добре е да знаете, че ако използвате смартфона си като "одеяло за сигурност", с което да облекчите чувството на самота и социална тревожност, единственото, което ще постигнете, е да се отчуждите още повече от хората около вас.

Стремежът ви да сте винаги в световете, с които телефонът ви свързва, ще ви лиши от контактите лице в лице, които могат да ви помогнат да се свържете с другите. Именно свързването с другите ще облекчи безпокойството и ще повиши настроението ви. С други думи, лекарството, което избирате, за да излекувате тревожността си (ангажиране със смартфона си), всъщност влошава тревожността ви.

Вижте кои са >>> Негативните последици от зависимостта към смартфона <<<

Редактор: Ина Фенерова
Източник: helpguide.org, webcafe.bg
Снимка: atv.hu

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛюбопитноЛайфстайлНовиниЗдравни съветиАлт. медицинаСнимкиАнкетиТестовеХранене при...ВидеоЛеченияНормативни актовеЗдравни проблемиОрганизации