Начало Психология Поведенческа психология Патология Какво представлява шизофренията

Какво представлява шизофренията

Какво представлява шизофренията - изображение

Шизофренията е общо заболяване на психичното здраве. В световен мащаб засяга около 2% от населението, диагностицирани със симптоми в България се водят около 1%.
Основният фактор при шизофренията е изразената и последователна неспособност да се прави разлика между това, което е реално и това, което не е реално, като цяло включва халюцинации (фалшиви възприятия като гласове, миризми и картини) и заблуди (набор от неистински вярвания за начина, по който светът действа). Това абнормено мислене може да доведе до социално отдръпване и реална трудност за поддържане на нормален живот. Учените все още разискват произхода и факторите, допринасящи за шизофренията, но изследванията показват биологичен фактор и често генетично предразположение. Тъй като тенденцията може да се задейства от психологически и заобикалящи личността фактори, а някои развиват симптоми, докато други с генетично и биологично предразположение не. Изследванията все още продължават.


Няма известно "пълно лечение" за шизофрения. След като се задейства, тя води до постоянни промени в мозъка, които засягат ученето, мисленето и социалните взаимоотношения.
За сметка на това е състояние, което може да бъде силно повлияно. Съвременните лечения имат висок процент на успех, което означава, че шизофрениците могат да водят самостоятелен и продуктивен живот.

За нея се носят много митове - най-често в следствие от неправилно изградени портрети във филмите и медиите. Шизофренията не произвежда допълнителни идентичности в личността. Човекът с шизофрения има една личност и по-скоро усещането му за реалност се разделя на две части, отколкото характера му. Така популярното „раздвоение на личността“ е друго разстройство на идентичността, предизвикано от травматичен опит, а шизофренията е биологично обусловена.

Сама по себе си не прави човека опасен. Насилствените епизоди могат да се случват поради халюцинации и заблуди, като статистиката говори, че това е рядко срещано, въпреки че повечето случаи се разпространяват като градски легенди. Една от причините да възникват насилствени прояви при шизофрения е злоупотреба с наркотични вещества, катодоста често се оказва, че върви ръка за ръка със заболяването. Психолозите напомнят, че злоупотребата с вещества може да предизвика насилствено поведение и у човек, който не страда от шизофрения.
Тя не води задължително до падане на качеството на живот. Макар да е вярно, че голям процент от страдащите са стигнали до състояние на нищета, наличните възможности за лечение и подкрепа означават, че много от хората в това състояние могат да живеят самостоятелно.

Какви са симптомите?

Халюцинации - Могат да чуват шумове, в по-късен етап гласове (най-често, даващи инструкции), понякога в комбинация с дактилни усещания и визуални халюцинации.
Заблуди - това са силни убеждения, които не се основават на нищо реалистично и често включват параноично мислене, като вярване, че някой се опитва да ги управлява или наблюдава, или да им предава тайни послания.
Объркани разсъждения - мислите могат да станат неясни и мъгляви и може да има явна трудност при концентрирането. Мисленето така се оплита, че дори речта не може да следва смислова линия.
Непредсказуемо поведение - това може да включва внезапна трудност със самообслужване и обичайно рутинни дейности, както и нехарактерно и неподходящо за средата поведение.
Социални затруднения - шизофренията може да затрудни емоционалните отговори. Понякога реакциите в социални ситуации са изключително силни, друг път напълно липсват, като че страдащите се опитват да изолират средата и да изчезнат.


Шизофренията може да се прояви различно при различни хора. Някои изпадат в епизоди на психоза, а между тях са в пълна ремисия (сякаш незасегнати от заболяването) . Други пък поддържат същия вид симптоми, но се променя интензитетът им. Възможен е и единичен психотичен епизод с последващо възстановяване. Също както и форма, в която никога не се забавят или спират симптомите, а дори се увеличава силата им с течение на времето.

Обърнете внимание, че не всички психози са шизофрения. Можете да чуете глас и да не сте шизофреник, например. Вместо това може да бъде причинено от дълбока депресия или употреба на наркотици, както и от лекарствени продукти и още много неща.

Какво Причинява Шизофренията?

Отново се смята, че е комбинация от биологично и генетично предразположение с набор от психологични и екологични причини.
Това означава, че шизофренията се развива в семействата. Ако брат/сестра ви страда от шизофрения, то при вас шансът за развиване на състоянието е 7% до 9%. При родител с шизофрения, има десет до петнадесет процента шанс детето да развие състоянието. Имайте предвид, че не е самата болест е наследена, а по-скоро податливостта към нея. Дори ако в семейството ви няма шизофрения, има вероятност от 1 на 100 да се развие състоянието.
Въпреки че има генетична връзка, няма един конкретен ген, който причинява шизофрения. Не може да имаш ген за шизофрения. Вместо това, изследователите откриват, че има до десет или повече гени, които най-вероятно имат връзка и ако са повредени, могат да доведат до разстройството.

Отключващите фактори за шизофрения могат да са:

• Усложнения по време на бременност и раждане (някои проблеми в този момент могат да предизвикат състояния на бебето, така че то да е податливо на шизофрения на по-късен етап от живота си);
• Стресови събития като смърт, разтрогване на интимни взаимоотношения, загуба на работа (те не причиняват шизофрения, но задействат механизма при тези хора, които вече имат рисковото предразположение);
• Използването на наркотици, които неизбежно променят мозъка, като канабис, амфетамини и кокаин (отново лекарствата отключват състоянието, но не са причината за него);

Шизофренията се среща във всички култури, раси и прослойки, без значение от икономически или социален статус. Съществуват около 2,2 милиона души със състоянието в САЩ, до 12 милиона в Китай, 8 милиона в Индия, във Великобритания има над 250 000, а в България са около 70 000 диагностицирани случая.

Как се поставя диагнозата

Шизофренията има тенденция да се развива на възраст между 15 и 25 години. Смята се, че пубертетът може да "задейства" латентния потенциал за шизофрения.
Няма нито един лесен и обикновен тест за определяне на това, че някой страда от шизофрения. Поставянето на диагноза включва оценка от специалист по психично здраве - психиатър. Оценката обикновено включва психиатрично наблюдение, разговори, изследване на фамилната история и използване на тестове за кръв и урина, за да се изключат други медицински състояния. В някои случаи може да се направи и мозъчно сканиране.

Диагнозата обикновено се основава на симптоми, които са продължили най-малко шест месеца и включват най-малко два от основните признаци на шизофрения (халюцинации, заблуди, липса на емоционална реакция, объркано мислене).
Колкото по-рано се диагностицира вече боледуващото лице със състоянието, толкова по-добър е резултатът от лечението. Това е така, защото всеки психотичен епизод може все повече да увреди действието на ума. Медикаментите и другите препоръчителни терапии могат да доведат до по-ниски нива на увреждане. Затова е важно, ако сте загрижени за себе си или за близък човек, потърсете професионално напътствие възможно най-скоро.

Лечение

Шизофренията не може да бъде излекувана напълно, но при приемане на изписаните медикаменти възможностите за повлияване на състоянието са високи. Един от пет пациенти успява ефективно да управлява състоянието в рамките на пет години от поставяне на диагнозата.
Лечението обикновено включва антипсихотични медикаменти, комбинирани с терапия и поддръжка на начина на живот (което всъщност е най-занемарено в родината ни). Целта на терапията е да облекчи настоящите симптоми, да предотврати по-нататъшни психотични епизоди и да помогне на страдащия да поддържа цел и удоволствие в живота си.
Когнитивната поведенческа терапия е постигнала успех сред шизофреничните клиенти, като е съсредоточена върху придобиването на разпознаване и контрол над мисловните модели. Често се препоръчва и семейна терапия , като се имат предвид усложненията, които състоянието може да постави пред цялото семейство.

Възможни други психични разстройства

Понякога хората подозират шизофрения, а се оказва друго психично страдание с подобни симптоми:
Депресия - Възможно е да имате опит с халюцинации, ако страдате от остра депресия, а това може да бъде усложнено, при страничен ефект от безсъние, изтощение и стимуланти;
Биполярно разстройство - манийните епизоди, които понякога включват слухови халюцинации с гласове или заблуждаващи мисли за величие.


Ако някой близък страда от шизофрения

За близките може да е голямо предизвикателство, ако любим човек страда от подобно състояние, особено при противене срещу диагностициране и лечение. Заблуждаващото мислене на шизофрениците се разпростира в идеята, че другите искат да ги манипулират и използват.
Може да е много стресиращо, ако видите някого, който обичате, в шизофренична криза, с остра психоза и характерно поведение, защото е буквално неразпознаваема личност. За околните възстановяването на страдащия е изключително напрягащо, защото може да отнеме години, за да се постигне стабилност на цялостното състояние.
Шизофренията изисква търпение, дългосрочна визия и добра доза реалистично мислене.
Важно е да помним, че дори личността да страда от шизофрения, е все още човек с право на избор и не разумът му е повреден, а способността да издържа на стрес и да възприема света ясно. Опитайте се да не потъвате в безпокойство и да третирате страдащите като деца. Нека направят това, което могат за себе си, а вие да помогнете само с предизвикателствата, изискващи подкрепа.

Не забравяйте, че от външната гледна точка, шизофренията може да бъде болест с очевидни симптоми, но за онези, които я преживяват, това е начин на живот, тя се превръща в маниер на съществуване.
Информирайте се, помогнете на близкия човек да потърси правилното лечение, доколкото ви позволяват да се месите, и бъдете подготвени с добър план за действие, ако възникнат рецидиви (план, който е реалистичен).
Най-вече не забравяйте да се грижите за себе си. Шизофренията е голямо предизвикателство за всички участници и усещането за страх, чувство на неудовлетвореност и безпомощност могат да доведат до стрес и тревожност, които да погълнат изцяло живота ви. Не забравяйте да отделите време за себе си и да потърсите помощта на група за подкрепа и / или професионален консултант, ако е необходимо.

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: harleytherapy.co.uk
Снимка: yalescientific.org

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИсторияНовиниПсихологияСнимкиХранене при...ЛайфстайлЛюбопитноСоциални грижиЛеченияАнкетиБотаника