Начало Психология Позитивна психология Връзки и взаимоотношения Как бракът променя личността ви

Как бракът променя личността ви

Как бракът променя личността ви - изображение

Бракът може да представлява прекрасен етап от живота на двама души, който често включва съвместното отглеждане на деца, споделени изживявания, по-добро здраве и евентуално щастие. За съжаление, съществува и вероятността съпружеството да завърши с развод, доживотна травма за вас и вашите деца, както и потискаща и изморителна самота, която в момента е станала част от ежедневието на милиони американци. Според изследване, проведено от компанията Cigna, 47% от жителите на САЩ не поддържат стойностни връзки с приятели или семейство през голяма част от времето си.

За да може един брак да проработи, двамата съпрузи трябва да разбират и приемат хубавите и лошите страни на всяко едно партньорство.

Според скорошно проучване, наречено "Промяна в личностните черти на младоженците" и проведено от Университета в Джорджия и Университета в Калифорния, постигането на висока удовлетвореност от брачния живот изисква осъзнаване на факта, че личностите на семейната двойка се променят с времето. Учените откриват, че трансформацията в поведението и на двамата партньори започва още със сватбата, когато съпругът и съпругата тепърва свикват с новите си роли. Най-важната промяна, която изследователите установяват, е свързана с насочеността към другите. Една от последиците на брака е, че мъжете и жените се превръщат в по-малко отзивчиви и дружелюбни.

Проучването на двата университета разчита на данните на 169 наскоро сключили брак хетеросексуални двойки, чийто поведение учените следят в продължение на 18 месеца.

Резултатите сочат, че съпрузите стават по-съзнателни, докато съпругите им са се изменят към по-малко тревожни и депресирани, индикиращи по-ниски нива на невротизъм.

За мъжете промените довеждат до това те да работят по-усърдно и да поемат по-голяма отговорност. По-ниските нива на невротизъм при жените водят до по-редки изяви на емоционална неуравновесеност, поради наличието на сигурна и стабилна връзка. 

От друга страна, съпрузите стават по-малко екстровертни, прекарвайки все повече и повече време в дома си. Учените забелязват, че мъжете и жените показват по-малко търпение един към друг.

Едно вероятно обяснение за тази личностна промяна е фактът, че след преминаването на първоначалния етап на ухажване старите навици се завръщат.

Една от теориите на успешния автор на книги за самопомощ Харвил Хендрикс е, че бракът е съставен от различни етапи. Първият представлява Романтичната любов, която изкарва наяве най-хубавото от двамата партньори. След прелестния период на сладост започва етапът, наречен Борбата за власт. По време на този труден период животът на двойката е много по-проблемен и предизвикателен, тъй като съпрузите разкриват един на друг най-грозните си и нетърпими черти.

Пътят към успешния и щастлив брак изисква от партньорите да преминат през Борбата за власт, за да могат да навлязат в етапа на Истинската любов. Ако се чудите, средностатистическата продължителност на браковете, които завършват с развод в САЩ, е 8 години. Както новото изследване на двата университета открива, осъзнаването и приемането на промените, които настъпват с брачния живот, са ключови, за да може партньорите да избегнат оплитането в конфликти или желание за доминантност във връзката.

Фокусирането върху проявата на по-голямо търпение и емпатия са една от съставките за щастлив семеен живот.

Редактор: Нора Маркова
Източник: bigthink.com
Снимки: unsplash.com

Още по темата:

4.3, 7 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлТестовеСнимкиИсторияЗдравни съветиЛюбопитноЛичностиАнкетиНовиниСоциални грижи