Начало Психология Социална психология Аз 5 ключови идеи за теорията на идентичността

5 ключови идеи за теорията на идентичността

5 ключови идеи за теорията на идентичността - изображение

Защо хората са мотивирани да бъдат автентични?

Крайната цел на индивидите е да развиват и подхранват изборите, които са в съответствие с тяхната истинска същност (Waterman, 1984). Автентичността е усещането, че си себе си (Jongman-Sereno и Leary, 2018). Да намериш повече щастие в живота означава да живееш в хармония с истинската си същност.

Какво означава да бъдеш това, което си, е централен въпрос в теорията за идентичността. (Burke and Stets, 2009). Идентичността е свързана с нашите основни ценности, които определят избора, който правим (например във взаимоотношенията, кариерата). Значението на идентичността включва собствените ни очаквания за това как трябва да се държим и реагираме на околния свят.

Формиране на идентичност

Малко хора не избират своята идентичност. Вместо това те просто интернализират ценностите на своите родители или доминиращите култури (например преследване на материализъм, власт и външен вид). Представете си колко различни бихте станали, ако живеехте в различна култура или различно време. Обществото също оформя личността и поведението. А начинът, по който децата определят себе си до голяма степен е повлиян от мнението на родителите им за тях. Ако родителите ги възприемат като безполезни или неспособни, те ще се определят като безполезни или неспособни, и обратно.

Идентичност на ролята

Хората имат много идентичности, тъй като принадлежат към различни мрежи от организирани взаимоотношения. Например, човек може да притежава различни идентичности като учител, баща или приятел. Всяка роля или позиция има свое собствено значение и очаквания, които са интернализирани като идентичност. Например, ролята на преподавател в колежа включва набор от очаквания (осведоменост, компетентност), но ролята на баща е заредена с друг вид набор от очаквания (обич, подкрепа).

Наличието на няколко идентичности осигурява чувство за цел в живота, особено когато ролите са избрани свободно. Хората, които могат да избират своята идентичност, са онези, които имат контрол над живота си в сравнение с други, които са задължени от житейските обстоятелства в определени идентичности (например лоша или нежелана работа, неудовлетворяваща и нещастна връзка).

Желанието да се чувствате ценни

Хората са мотивирани да проверяват или потвърждават своите възгледи за себе си (Swann, 1983). Проверката на идентичността създава положителни чувства. Ето защо ние предпочитаме да се сприятеляваме с тези, които ни виждат по начина, по който ние виждаме себе си, и да избягваме тези, които не го правят.

Неуспешното удостоверяване на идентичността създава проблем със самочувствието. Когато социалните отношения не допринасят за потвърждаване на самоличността, е възможно индивидите да излязат от тези взаимоотношения и да търсят проверка на идентичността си и самочувствие на друго място. Например, едно проучване показва, че когато двойките проверяват своите съпружески идентичности, чувствата им на самочувствие и самоувереност се увеличават, а страданието и депресията намаляват (Burke and Stets, 2009). Да бъдеш с партньор, който потвърждава себе си като съпруг, те кара да се чувстваш по-добре за себе си.

5. Промяна на идентичността

Липсата на способност или възможност да се потвърждава и проверява идентичността води до промяна в стандартите за идентичност. Например, идентичността на хората се променя в резултат на промени в житейската ситуация - като брак, развод, загуба на работа, промяна на местоживеенето, заболяване. В брака хората приемат съпружеската идентичност, която техният партньор е искал. Те се освобождават от социалните очаквания за дадени роли и мислят, че те са отредени за хората, които са били те самите, но в предишен период от живота си. (Stets and Serpe, 2016).

Тези малки промени продължават и когато след пет или десет години погледнете назад, ще разберете колко много сте се променили.

Редактор: Ина Фенерова
Източник: psychologytoday.com
Снимка: hopehealinghelp.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлТестовеСнимкиИсторияЗдравни съветиЛюбопитноЛичности