Начало Психология Социална психология Групова динамика Как да изследваме важни черти в характера на отсрещния: Интелект

Как да изследваме важни черти в характера на отсрещния: Интелект

Как да изследваме важни черти в характера на отсрещния: Интелект - изображение

Чертите, които ни оформят, остават сравнително стабилни във времето, което до известна степен ги приближава до функциите на кристалната топка. Независимо дали искате да направите инвентаризация на себе си, да прецените дали даден партньор е подходящ за вас, да предвидите какво е бъдещето на дадено приятелство или да предскажете пътя на детето си, ето шест ключови кандидатa за вашето внимание.

Дали някой от нас знае в какво ще се превърнат нашите любими, приятели, бизнес партньори, нашите деца - и дори ние самите - особено когато ги поставим в нови обстоятелства? Повечето прогнози за бъдещето се оказват зашеметяващо грешни. Обикновено бъдещето е твърде различно от настоящето. Но психологията знае, че то израства от миналото - и двете имат склонност да се градят върху видими аспекти на характера и поведението. Възможно е да се екстраполира от днес до утре - ако знаете на какво да обърнете внимание.

Дори и с децата, развитието не е загадка, казва Сюзън Енгел, психолог в колежа "Уилямс". Всичко това е кристална топка, която просто трябва да знаете как да разчетете. Най-трудната част може да бъде откриването или съзнателното създаване на ситуации, предизвикващи черти, които искате да наблюдавате в действие.

Важните знаци, прогнозиращи пътя на един човек, обхващат шест широки области, казва още Енгел: интелект, целеустременост, общителност, способност за интимност, щастие и доброта (всяка една от тях ще разгледаме в отделна статия). Всичките шест елемента се появяват на ранен етап в живота и не се променят много с възрастта. Шестте елемента дават възможност да се предскаже в какъв възрастен ще се превърне вашето дете и могат да се разглеждат като показател за това, което наистина има значение в живота.

Някои от тях са повече или по-малко свързани с личността - като основна степен на интерес към останалите. Други имат значително отражение върху уменията - например как тълкуваме събитията в живота си. Малката промяна в атрибутивния стил (процесите, чрез които хората определят причините за чуждото и своето поведение), например, ще има извънредно въздействие върху мотивацията на човека и склонността му да бъде щастлив. Общителността е основен компонент на личността, но е възможно да се повлияе на нейния израз, чрез приучаване на определен подход в общуването с останалите.

Трудно е да се предвиди с точност какво ни чака в бъдеще.

Въздържаността, например, не изключва щастието, както някои хора предполагат. Също както добрите оценки в училище не гарантират по-късен успех в живота. Но много от атрибутите, които формират т.нар. характер, са относително стабилни във времето. В резултат на това можем да ги изследваме и проектираме в бъдещето.

Интелект: най-голямото предимство

От всички атрибути, които трябва да се имат предвид в отсрещния човек, интелигентността стои в началото на списъка. Тъй като това е най-устойчивото качество във времето и най-вече продукт на генетично наследство - въпреки че стимулиращата среда му позволява да се развива - интелектът е почти толкова надеждно ръководство при децата, колкото и при възрастните. Повече от всяка друга особеност, той е индикатор за вероятен успех в живота.

Опитайте се да дадете определение на интелекта и ще се озовете центъра на най-голямата битка в полето на психологията. Най-общо може да се заяви със сигурност, че: определението обхваща способността и скоростта на обработка на информацията.

Интелектът позволява, макар и без гаранция, по-дълбоко разбиране на живота, преживяванията и другите хора. Той е в основата на способността да се справяме със сложността на нещата.

Според когнитивният психолог Скот Бари Кауфман, има два основни типа интелигентност, контролирана и спонтанна. Те работят по различен начин и дават различни предимства. На върха на йерархията е способността за съзнателно, умишлено, абстрактно мислене, което обикновено се измерва при тестовете за интелигентност. "Съзнателната интелигентност отразява способността на работещата памет и изпълнителното функциониране, уменията, изискващи фокус и свързани с когнитивния контрол", обяснява той. Тя е целево ориентирана и се основава на ограничен брой ресурси на вниманието.

Наред с общата способност за разбиране, твърди Кауфман, е спонтанната интелигентност, която осигурява мисловна сръчност. Спонтанните когнитивни процеси включват способността за автоматично получаване на информация. Те са свързани с имплицитно учене и случайното усвояване на сложен модел. Наречете го когнитивно несъзнавано. "Това е способността да бъдете отворени към възможности, които може да не са очевидно релевантни на дадена задача" - като да имате внезапно творческо прозрение, без да работите умишлено върху даден мисловен проблем.

Нито един от компонентите на интелигентността не е по-важен от другия, но решаваща е способността за гъвкаво превключване между начините на познание, според изискванията на задачата. "Понякога разфокусирането е важно. То позволява иновативно разрешаване на проблеми на място", казва Кауфман. Когнитивната гъвкавост означава да знаете кога да деактивирате напълно фокусирания интелект. Той отбелязва, че най-високите нива на творчество изискват способността и за двата режима на интелигентност, както и гъвкавост в смяната на мисловни стратегии.

Признаци за висок интелект:

"Обърнете внимание на начина, по който даденият човек мисли," съветва Енгел. "Чуйте как той или тя развива аргумент." Бари Лубекин, клиничен психолог в Ню Йорк, съветва да следите колко систематично някой претегля плюсовете и минусите на дадена дилема и колко ясно може да дефинира и представи даден проблем. "Търсете яснота и проницателност в мислите."

Също така, обърнете внимание на това дали той прави разлика между това, как се чувства, относно дадено нещо, и това, което мисли за него. "Бъркането на чувствата с разума е огромен проблем", отбелязва Енгел. Друга мярка за интелигентност е колко бързо човек обработва нова информация и особено колко бързо схваща сложни ситуации. Способността да се генерират множество решения на даден проблем чрез мозъчна атака, казва Любеккин, е друг маркер на интелекта, особено спонтанното разнообразие от идеи. Всичко това е тясно свързано със способността да се отхвърлят стереотипните варианти за справяне с дадения проблем.

Еволюционните психолози в частност разглеждат способността за генериране на хумор като сигурен знак за висок интелект, тъй като това отразява сложна гама от когнитивни умения - от използването на езика до абстрактното мислене, включващо способността да се даде нова перспектива на информацията.

По статията работи: Елиза Трайкова

Снимка: communityonfriday.net

Източник: psychologytoday.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноПсихологияЛайфстайлЗдравни съветиСнимкиАлт. медицинаРецепти