Начало Психология Поведенческа психология Комуникация Едно добро дело всеки ден: правилният подход по пътя към щастието

Едно добро дело всеки ден: правилният подход по пътя към щастието

Едно добро дело всеки ден: правилният подход по пътя към щастието - изображение

Груби ли сте? Не отговаряйте. Повечето от нас са, в много случаи, независимо от пола. И да, заслужавате този етикет, ако не уважавате хората около себе си, като ги приемате за даденост или дори не ги забелязвате. Или по-лошо: тормозите ги или ги обиждате съзнателно по други начини.

Да бъдеш груб към останалите носи незабавно удовлетворение в повечето случаи, но в дългосрочен план не довежда нищо добро към вашето благополучие. Това всъщност затвърждава нещастие в живота ви, стимулирайки негативното мислене - сигурен път към чувството на нещастие и неудовлетвореност.

Ние, хората, вече не трябва да убиваме и да се бием (буквално), за да оцелеем. Но много от нас живеят живота си сякаш все още сме в конкурентната военна зона на нашите предци. Трябва да стане ясно - въпреки че водим индивидуални лични битки, ние хората, не сме фундаментално врагове. Ние притежаваме много сходство помежду си - и сме дарени с емпатия (съпричастност).

Когато се чувствате нещастни, самотни или депресирани, упражняването на този дар може да помогне.

Да направите нещо неочаквано добро за другия - особено за някой, когото дори не познавате - може да ви накара да се почувствате отново живи и отново човешко същество. Изисква толкова малко, но малцина използват тази променяща света способност за съпричастност. Само едно добро дело на ден може да вдъхне чувство за цел у вас, усещане, че има смисъл в живота ви. Това чувство, дори и само веднъж на ден, може да бъде разликата между депресия и щастие.

Ето 10 идеи, които могат да ви вдъхновяват да направите нещо добро и възхитително точно днес:

  1. Пуснете колата, която чака да се включи в движението, да мине преди вас по средата на трафика на пиковите часове. Няма да закъснеете повече, отколкото сте вече.
  2. Ако ви прищрака и говорите грубо с някой в движение, в магазина за хранителни стоки или на улицата, му поискайте искрено извинение.
  3. Направете комплимент на непознат на улицата (внимавайте да не звучи зловещо). Може да е толкова просто, като да му кажете: "какво сладко куче", когато мине покрай вас с любимеца си.
  4. Дайте на "отхвърления" във вашето училище или на работното място искрен комплимент, който да не може да бъде погрешно интерпретиран като сарказъм.
  5. Ако някой от вашите съученици или колеги отсъства, поради дългосрочно заболяване, изпратете му вашите най-добри пожелания. Може би си мислите, че всички вече са го сторили, но те не са, защото също приемат, че всички останали вече са го направили.
  6. Сложете си голямата усмивка, когато поздравявате доставчика на пица.
  7. Отстъпете ред на човека, който има един-два продукта, но търпеливо чака зад вас на касата в магазина.
  8. Задръжте вратата за някого в магазина за хранителни стоки, в офиса или жилищната сграда.
  9. Отстъпете мястото си в автобуса или влака - на възрастната жена или мъж, на бременната жена, чиито вени на краката са на път да избухнат от цялото допълнително тегло, което носи.
  10. Ако осиновявате куче от приюта, изберете куче, което е на възраст над 1 година. По-младите обикновено имат по-голяма шанс за осиновяване.

Това са само малки примери, но те правят толкова голяма разлика в деня на отсрещния (и във вашия светоглед), повярвайте!

Източник: psychologytoday.com

Снимка: dailymail.co.uk

По статията работи: Елиза Трайкова

4.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноПсихологияЛайфстайлЗдравни съветиСнимкиСоциални грижиНовини