Начало Психология Социална психология Групова динамика Как да изследваме важни черти в характера на отсрещния: Целеустременост

Как да изследваме важни черти в характера на отсрещния: Целеустременост

Как да изследваме важни черти в характера на отсрещния: Целеустременост - изображение

Чертите, които ни оформят, остават сравнително стабилни във времето, което до известна степен ги приближава до функциите на кристалната топка. Независимо дали искате да направите инвентаризация на себе си, да прецените дали даден партньор е подходящ за вас, да предвидите какво е бъдещето на дадено приятелство или да предскажете пътя на детето си, ето шест ключови кандидати за вашето внимание.

Дали някой от нас знае в какво ще се превърнат нашите любими, приятели, бизнес партньори, нашите деца - и дори ние самите - особено когато ги поставим в нови обстоятелства? Повечето бъдещи прогнози се оказват зашеметяващо грешни. Обикновено бъдещето е твърде различно от настоящето. Но психологията знае, че то израства от миналото, и двете имат склонност да се градят върху видими аспекти на характера и поведението. Възможно е да се екстраполира от днес до утре - ако знаете на какво да обърнете внимание.

Дори при децата, развитието не е загадка, казва Сюзън Енгел, психолог в колежа "Уилямс". Всичко това е кристална топка, която просто трябва да знаете как да разчетете. Най-трудната част може да бъде откриването или съзнателното създаване на ситуации, които да предизвикат черти, които искате да наблюдавате в действие.

Важните знаци, прогнозиращи пътя на един човек, обхващат шест широки области, казва Енгел: интелект, целеустременост, общителност, способност за интимност, щастие и доброта. Всичките шест елемента се появяват на ранен етап в живота и не се променят много с възрастта. Давайки възможност да предскажат в какъв възрастен ще се превърне вашето дете, шестте черти могат да се разглеждат като показател за това, което наистина има значение в живота.

Някои от тях повече или по-малко свързани с личността - като основно ниво на интерес към останалите. Други имат значително отражение върху уменията - например как тълкуваме събитията в живота си. Малката промяна в атрибутивния стил (процесите, чрез които хората определят причините за чуждото и своето поведение), например, ще има извънредно въздействие върху мотивацията на човека и склонността му да бъде щастлив. Общителността е основен компонент на личността, но е възможно да се повлияе на нейния израз, чрез приучаване към определен подход в общуването с останалите.

Трудно е да се предвиди с точност какво ни чака в бъдеще.

Въздържаността, например, не изключва щастието, както предполагат някои хора. Също както добрите оценки в училище не гарантират по-късен успех в живота. Но много от атрибутите, които формират т.нар. характер, са относително стабилни във времето. В резултат на това можем да ги изследваме и проектираме в бъдещето.

Устрем/стремеж: Целите, които си задавате

Всеки определя целите си по различен начин, но има ли жив човек, който не желае да успее? Енгел поставя ударение върху това да се справяте добре с нещо, което обичате. Това е добър идеал; за някои хора той приема по-скоро финансово измерение. И все пак други желаят обществено внимание или признание, дори слава. Две ключови променливи, върху които трябва да се съсредоточим, са как някой определя своя идеал и как - или дори - дали желае да работи за постигането му.

Има усилие и усилие, подчертава Енгел. Съществува качество, надхвърлящо трудолюбието, при което енергията на упоритата работа е придружена от жизненост и чувство на удоволствие. Други го наричат страст; И в двата случая това качество храни постоянството. Това е огънят в основата на мотивацията. "Стремежът", казва Лубеткин, "е двигателят на постижението. Той позволява на човек да постигне каквито и цели да си поставя в живота си". И все пак, упоритостта също поражда страст. Освен това и двете са възможни само при наличието на чувство на оптимизъм.

Изследователите установяват, че стремежът, който води до успех, има тясна връзка с един от големите пет фактора на личността - съзнателността – да бъдеш подготвен, организиран и способен да контролираш импулсите. Съществуват още допълнителни маркери на капацитета за успех. Някои подчертават дебело способността да поемаме рискове, което води до специални постижения и иновации.

Излизането отвъд обичайните пътеки, посочва Любеткин, изисква определена независимост на мисълта и способност да се действа, независимо от мненията на останалите. Не съществува времева рамка за това, което той нарича "изграждане на банка на самоувереност", но най-забележимата черта е може би способността да се влага вяра в собствените решения. Интелигентността, отбелязва той, не трябва да се приема като показател за подобна способност.

Как да разпознаете тази черта:

"Обърнете вниманието на това как някой говори за проблемите в живота си," съветва Любеткин. "Какво казва, когато срещне препятствие?" Това, което трябва да търсите е вярата на отсрещния във важността на усилието и в това, че е достоен да постигне онова, към което се стреми. Търсете реалната му оценка за самия себе си. Това включва разпознаването на приумиците на живота. Нездравият човек се гневи на лошия късмет."

По статията работи: Елиза Трайкова

Снимка: goalsontrack.com

Източник: psychologytoday.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлСнимкиЛюбопитноАлт. медицинаЗдравни съветиРецепти