Начало Психология Социална психология Групова динамика Как да изследваме важни черти в характера на отсрещния: Доброта

Как да изследваме важни черти в характера на отсрещния: Доброта

Как да изследваме важни черти в характера на отсрещния: Доброта - изображение

Чертите, които ни оформят, остават сравнително стабилни във времето, което до известна степен ги приближава до функциите на кристалната топка. Независимо дали искате да направите инвентаризация на себе си, да прецените дали даден партньор е подходящ за вас, да предвидите какво е бъдещето на дадено приятелство или да предскажете пътя на детето си, ето шест ключови кандидати за вашето внимание.

Дали някой от нас знае в какво ще се превърнат нашите любими, приятели, бизнес партньори, нашите деца - и дори ние самите - особено когато ги поставим в нови обстоятелства? Повечето прогнози за бъдещето се оказват зашеметяващо грешни. Обикновено бъдещето е твърде различно от настоящето. Но психологията знае, че то израства от миналото, и двете имат склонност да се градят върху видими аспекти на характера и поведението. Възможно е да се екстраполира от днес до утре - ако знаете на какво да обърнете внимание.

Дори при децата, развитието не е загадка, казва Сюзън Енгел, психолог в колежа "Уилямс". Всичко това е кристална топка, която просто трябва да знаете как да разчетете. Най-трудната част може да бъде откриването или съзнателното създаване на ситуации, които да предизвикат черти, които искате да наблюдавате в действие.

Важните знаци, прогнозиращи пътя на един човек, обхващат шест широки области, казва Енгел: интелект, целеустременост, общителност, способност за интимност, щастие и доброта. Всичките шест елемента се появяват в ранен етап от живота и не се променят много с възрастта. Давайки възможност да предскажат в какъв възрастен ще се превърне вашето дете, шестте черти могат да се разглеждат като показател за това, което наистина има значение в живота.

Някои от тях са повече или по-малко свързани с личността - като основно ниво на интерес към останалите. Други имат значително отражение върху уменията - например как тълкуваме събитията в живота си. Малката промяна в атрибутивния стил (процесите, чрез които хората определят причините за чуждото и своето поведение), например, ще има извънредно въздействие върху мотивацията на човека и склонността му да бъде щастлив. Общителността е основен компонент на личността, но е възможно да се повлияе на нейния израз, чрез приучаване към определен подход в общуването с останалите.

Доброта: Наследството на мама Мадоф

Сюзън Енгел, психолог в колежа "Уилямс" дава като пример майката на Бърни Мадоф (американски бизнесмен, създател на най-голямата финансова пирамида в света). "Добротата идва от някъде", а също и лошотията. Човек се моделира от хората около себе си. Най-големият измамник в историята – Бърни Мадоф - не е единственият такъв в семейството си. Докато расте, майка му има собствена финансова брокерска фирма. В крайна сметка тя е разследвана от Комисията по ценните книжа и борсите поради липсата на подадени финансови отчети. Преди да могат да отнемат регистрацията й, разказва Енгел, тя закрива всичко сама. "Може да е мамила клиенти, промъквайки се покрай регулаторната комисия или правителството, и ако е така, то е имала късмета да се отърве с Бърни.

Някои аспекти на морала се генерират отвътре, а други отвън - например степента, до която човешките вярвания оправдават всякакви средства. "Сигурна съм, че Бърни Мадоф не е бил изложен на влияние в детството си, което да му е втълпило, че е по-важно как върши нещата от това дали ще успее", казва Енгел.

Емпатията се появява в началото на живота и остава до края му. Колко мотивиран е някой да прояви съчувствие, когато страдате? Колко загрижен е за вашите цели? Емпатията е похвална сама по себе си, но тя притежава и огромен социалн потенциал. Тя е източник на въздържание срещу злоупотребите и експлоатацията на останалите.

Има хора, често лидери, които се възползват от имитирането на съпричастност, въпреки своята безпощадност, обяснява Любекин. "Вътрешно те изпитват нищожна загриженост, но могат да очароват достатъчно, че да има по-малко последици от безмилостното им поведение."

Способността да изпитвате емпатия е необходима за добротата, но не е достатъчна. Друг признак за морал е желанието да помагаме на другите. Капацитетът за морално разсъждение е различен от моралното поведение. Изследванията на мозъчните образци показват, че моралното разсъждение е повлияно от това колко "напечена" е дадена ситуация, обяснява Енгел. "Това, което мислим за правилно зависи в известна степен от това, доколко са намесени нашите чувства."

Това ни дава възможност да обмислим ситуацията от перспективата на другия – различно от усещането на това, което той чувства – във връзка с доброжелателни действия. Подобно на толкова много други неща в живота, мисълта за чувствата на другите зависи от емоционалното регулиране. Човекът, който може да контролира собствените си емоции (особено отрицателни такива, като гняв и безпокойство), без да ги отрича, ще може да толерира това у другите, а не да го избягва - и е способен да помогне.

Как да разпознаете добротата:

Знанието за това как някой разсъждава по различни морални въпроси е полезно, но невинаги е достатъчно, за да се прогнозира как той ще се държи при трудни обстоятелства. И затова, казва Енгел, трябва да знаете как някой се успокоява - дали е способен да го направи. Тази способност е в основата на моралния капацитет и предпоставка за взимане на добри решения във всяка област на нашия опит.

По статията работи: Елиза Трайкова

Снимка: dailytimes.com.pk

Източник: psychologytoday.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихологияСнимкиЛюбопитноАлт. медицинаРецептиЗдравни съвети